Cu ochii-n 3,14
IATĂ CUM (ÎNTRE DOUĂ MIȘCĂRI GREOAIE) CINEVA INTERESAT DE SCULPTURI ȘI MONUMENTE A ȚINUT SĂ ÎNDULCEASCĂ IZOLAREA, STRIGÎND CĂ TONUL ENTUZIAST TRECE DE LA OM LA OM ÎN TIMPUL ZBORULUI
● Din „puțul gîndirii” politice românești. La finalul ședinței de Guvern de miercurea trecută, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut o declarație de presă. El a motivat deciziile autorităților de a relaxa, de sărbători, măsurile restrictive impuse de pandemie în contextul răspîndirii tulpinii Omicron după cum urmează: „Decît să avem măsuri dure nerespectate, mai bine avem mai multă relaxare, dar cu respectare riguroasă” (un fel de „relaxare” nemțească, cu program fix?). Altfel spus, măsuri sau nu, respect să fie! Simplu ca bună ziua. Decît lipsă de respect, mai bine lipsă de măsuri. Așa-i la noi, latini cu coada pe sus: respectul e totul. Dacă respect nu e, nimic nu e. Iată cum, între două valuri, ne umplem de respect și învingem – din nou! – și pandemia. Doi iepuri dintr-un foc. (M. P.)
● O modă mai nouă, de pe la începutul lunii decembrie: pe aleile dintre blocuri apar niște indivizi îmbrăcați în costume populare sau în costume de Moș Crăciun, care trag după ei un difuzor enorm, din care răzbate o muzică greu inteligibilă, chiar dacă foarte sonoră, și destul de neplăcută (deși poate că unora le-o plăcea și așa ceva). Sînt niște pretinse colinde. Indivizii, care nu sînt nici copii și nici măcar flăcăi, ci niște bărbați în toată regula, asemeni celor ce adastă prin preajma bodegilor, mai fac din cînd în cînd efortul cîtorva mișcări greoaie de dansuri populare. Nu cred că ar îndrăzni cineva să le dea covrigi, mere sau cozonac. În afară de bani, poate doar vreo sticlă de băutură ar părea să le fie pe plac. În orice caz, n-am prea văzut pe cineva să le dea ceva. Atmosfera pe care o creează cu difuzoarele lor aduce mai degrabă a ceva din India ori de prin miezul Africii decît a colinde de Crăciun. (A. M.)
● Două „oferte serviciu“ din pagina de mică publicitate a ziarului Libertatea de vineri, 10 decembrie 2021: 1) „Societate de pază angajează agenți de securitate, paznici pentru București. Salariu net peste 2.000 Lei, luat la timp“ – iată, în sfîrșit, un angajator care știe că un salariu luat la timp este mai atractiv, pentru cineva interesat de paza Capitalei, decît salariul încasat la paștele cailor; 2) „RQ Beli Pan […] angajează 2 Lucrător Bucătărie (spălător vase mari). Condiții minime: […] cunoașterea bucătăriei sîrbești, cunoștințe limba engleză“ – aici ar fi de remarcat că vasele mari în care s-a gătit mîncare sîrbească pot fi spălate (cu priceperea cerută de specificul acestor preparate culinare) numai de cunoscători ai limbii engleze. (D. S.)
● După ce primarul Londrei a dispus alocarea unui fond de un milion de lire sterline pentru ca monumentele și sculpturile orașului să reflecte mai bine diversitatea și contribuțiile celor care și-au pus amprenta pe faima Londrei, un studiu inițiat de Art UK a ajuns la concluzia că 20,5% din sculpturi și monumente înfățișează bărbați, în timp ce doar 4% sînt dedicate femeilor și abia 2% celebrează bărbați și femei de culoare. Sculpturile dedicate animalelor depășesc însă 8%. Acum cîțiva ani, un alt studiu descoperea că în lume există mai multe statui cu lei decît au mai rămas în viață în sălbăticie. (M. C.)
● La finele fiecărui an, în Franța, Press Club acordă premiile pentru cele mai amuzante declarații politice. Anul acesta, marele premiu a revenit Marlènei Schiappa, ministrul delegat pentru Cetățenie, care, vorbind despre proiectul de lege contra poligamiei, a ținut să precizeze că „On ne va pas s’interdire les plans à trois” („Nu vom interzice sexul în trei“). Am zîmbit condescendent, deși, dacă ar exista un top similar și în România, pariez că francezii ar fi geloși pe umorul politicienilor noștri. (S. G.)
● Mai mulți saci menajeri în care se aflau fructe fermentate au fost găsiți la un control la Penitenciarul Ploiești. Fructele erau pregătite pentru a se fabrica alcool. Oamenii încercau, probabil, să îndulcească puțin izolarea. (A. M. S.)
● Poluare fonică. La ora 7 fără ceva a fost RO-Alert. La ora 8 și jumătate – vecinuțul cu bormașina. Apoi au venit unii cu un difuzor, strigînd din toți bojocii, la refren: „Hop, hop, hop și-așaaa”. Și ne mai mirăm de ce crește incidența tulburărilor mentale... (M. M.)
● Văd pe site-urile de știri că „a venit prima tranșă din PNRR”, adică 1,8 miliarde de euro. Din tonul entuziast al relatărilor pare că am cîștigat ceva la loterie. Noi, adică noi, poporul. Așa că întreb și eu: mie cînd îmi intră banii pe card? (M. M.)
● Doi hipopotami cărora le curgea nasul s-au dovedit a fi primii bolnavi de COVID din specia lor. Grădina zoologică din Anvers, unde sînt găzduiți, i-a plasat rapid în carantină. Imani, în vîrstă de 14 ani, și Hermien, de 41, nu prezintă și alte simptome. Se pare că virusul trece și de la animal la animal, nu doar de la om la om. A mai fost semnalat la pisici, cîini, hiene, nurci, vidre și chiar cerbi. Recent, în Canada, trei exemplare de cerb cu coadă albă au fost infectate cu COVID. Cel mai probabil, au luat virusul de la oameni. Nici un caz de transmitere de la cerb la om nu a fost deocamdată descoperit. (A. A. D.)
● Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez mort acum 200 de ani au fost vîndute la licitaţie în Statele Unite pentru mai mult de 2,8 milioane de dolari. Există arme și arme pe lumea asta. (A. M. S.)
● „Houston (sau cine-o fi), avem o problemă!” / „Roger, ce problemă?” / „Roger, ni s-a înfundat closetul!” / „Roger, pînă vine instalatorul apelați la tehnicile învățate în antrenamente.” Așa îmi imaginez că s-a desfășurat recent o conversație între echipajul cunoscut drept Crew-2 al navetei SpaceX Dragon Endeavour – care se întorcea pe Pămînt după o misiune de 200 de zile pe Stația Internațională – și cei de la sol. Fapt e că, în cele 20 de ore cît a durat călătoria înapoi spre Pămînt, astronauții au rezolvat cumva chestia. Se pare că „antrenamentul” pentru asemenea situații înseamnă folosirea pamperșilor din dotare. După ce au ajuns cu bine acasă, comandantul echipajului a declarat: „A fost o misiune foarte-foarte intensă în timpul căreia s-au întîmplat multe”, iar o membră a echipei sale a spus, zîmbind: „Sigur, asta a fost suboptim (sub-optimal), dar ne-am descurcat”. Interesant e că incidentul nu e singular. Pe aceeași navetă, la o cursă anterioară, au fost probleme cu rezervorul specializat și o cantitate de urină a ajuns în sistemul de ventilație al navetei. Cînd s-a raportat acest incident, legătura directă de Internet pe care fanii expedițiilor de genul acesta urmăresc live ce se întîmplă în navetă a fost întreruptă. Din pudoare, desigur. Acum, ce să zic? Mulți l-au divinizat pe Musk pentru ieftinirea incredibilă a costurilor zborului cosmic, fără să se gîndească de unde taie oare omul ăsta costurile. Poate că de la closete, ceea ce duce la situații „suboptime”… (S. V.)
Foto: E. Farkas