Cu ochii-n 3,14

8 decembrie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT VREODATĂ UNDE SÎNT VIEȚILE AUTORILOR UNEI CĂRȚI GROASE, AFLAȚI CĂ UNEORI CONVIEȚUIREA CU O BANALĂ SENINĂTATE AR PUTEA COMPROMITE CUVINTELE DIN JUR

 Dacă v-ați întrebat vreodată unde stau ascunși genialii acestei țări, aflați că am reușit să găsim, după îndelungi căutări, o adresă exactă: Șoseaua Vitan-Bîrzești 5-7, București: Service Auto Genialii. (M. P.)

 Noul ministru al Digitalizării, Florin-Claudiu Roman, deține în CV lucrarea Teoria sistemelor informaţionale, despre care susține că a scris-o și că a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Această carte reprezintă singura legătură a sa cu domeniul digitalizării. Volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională, iar ministrul spune, la cererea presei, că nu l-a găsit, într-o săptămînă de căutări, nici acasă, la Alba Iulia. În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, fără politicianul liberal printre ei. Complicate mai sînt uneori și viețile autorilor. (A. M. S.)

 Cartea în care Nuțu Cămătaru se destăinuie lui Codin Maticiuc a stimulat serios simțul umorului printre juriști. Cîteva mostre sînt savuroase. De pildă, a circulat ca memă coperta unei cărți groase, dintr-o colecție juridică renumită în breaslă, pe care figurează ca autor „dr. Nuțu Cămătaru” și ca titlu – Contractul de împrumut. Aspecte teoretice și practice. Sau anunțul: „Costul cărții lui Nuțu Cămătaru este de 25 de lei plus dobîndă, deci 5.000 de euro”. Sau confesiunea Cămătarului: „Timpul nu are răbdare cu debitorii în contractul de împrumut pentru că termenul de restituire este întotdeauna stipulat iocandi causa în favoarea lor“. (S. V.)

 Uneori conviețuirea poate fi dificilă. În orașul siberian Irkuțk, un bărbat s-a supărat atît de tare pe un vecin încît a confecționat o bombă și a pus-o în lift ca să-l omoare. Care vecin l-a înfuriat pentru că a folosit, prelung, bormașina, dis-de-dimineață. La bloc, „Make love not war” e doar un slogan și atît. (M. M.)

 Dacă, într-o seară, în zona Universității din București am văzut o pisică fugărind un șobolan, iar puțin mai tîrziu, în zona Unirii, un șobolan fugărind un porumbel, cred că aș putea spune, potrivit legii tranzitivității, cu o banală seninătate, că într-o seară, în Capitală, o pisică fugărea un porumbel. (S. G.)

● George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari care i se ofereau doar pentru o zi de filmări la o reclamă pentru o companie aeriană. El a considerat că s-ar putea compromite, dat fiind că acea companie aparținea unei țări care, „deși aliată, uneori ridică probleme”. În România, asemenea  scrupule sînt, probabil, absolut de neînțeles. Sînt convins că mulți ar spune că George Clooney are, oricum, prea mulți bani. În fine, să nu uităm că la noi erau mulți actori care-i cîntau ode lui Ceaușescu, pe gratis. (A. M.)

 „Vă dau cea mai mare felie, pentru că nu ați vociferat” – mi-a spus în cele din urmă vînzătoarea de la o patiserie stradală, care m-a ignorat un timp îndelungat, ocupată fiind cu strîngerea firimiturilor de pe tejghea. M-am simțit aproape vinovată pentru toate cuvintele pe care i le adresasem în mod lăuntric. (S. G.)

 Gastronomia locală e renumită pentru capacitatea de a importa, integra și adapta feluri de mîncare luate de la culturile „mari” din jur. O invenție le întrece însă pe toate: șaorma cu sarmale. (M. M.)

ERA DOAR O PROBLEMĂ DE TIMP CA EMOȚIILE SĂ IA AMPLOARE PENTRU A CELEBRA, MAI CONCRET, UN SECOL DE FIRE ÎMPLETITE

 Dacă albatroșii s-ar putea prezenta la un psiholog de cuplu, mai mult ca sigur că ar da vina pe schimbările climatice pentru problemele apărute în relația lor. Încălzirea apelor determină păsările să zboare pentru a găsi hrană mai departe decît de obicei, ceea ce le face mai stresate și, prin urmare, predispuse la conflicte conjugale. Albatroșii, recunoscuți pentru monogamie și relații de lungă durată, se confruntă acum cu o creștere semnificativă a ratei divorțurilor, de la doar 1-3% la 8%. Cercetătorii care au studiat decenii în șir aceste păsări au constatat că ritualurile din viața lor sînt similare celor umane, incluzînd seducerea prin dans și revederile pline de bucurie cu partenerul ales. Era doar o problemă de timp ca divorțul să se adauge pe această listă. (A. A. D.)

 Un bărbat în vîrstă de 24 de ani, din Zalău, care dădea examenul pentru permisul de conducere, a fost găsit de poliţişti cu trei tipuri de droguri în organism, după testul Drugtest. Tînărul din Zalău a fost oprit de poliție pentru un control de rutină la care participa şi presa, în timp ce susținea examenul pentru permisul auto. Omul, inconștient, o fi zis că scapă de dracu’ (emoțiile, în cazul ăsta) și a dat de ta-su. (A. M. S.)

 Un fenomen care ia amploare în Coreea de Sud a determinat autoritățile să ia măsuri pentru a fi pedepsit prin lege: e vorba de „terorismul spermei”, o practică prin care un bărbat înfierbîntat la cap ejaculează în secret pe obiecte, haine sau pantofi aparținînd femeii pe care o dorește, dar nu o poate avea. Pînă acum, acești bieți fetișiști perverși puteau fi acuzați cel mult de „distrugere de bunuri”, dar acum se vrea ca ei să fie judecați pentru „comportament sexual criminal” chiar dacă „acțiunea” nu implică contact fizic sau vizual. Această mișcare a pornit de la un bărbat care și-a dat drumul de șase ori într-un an de zile în termosul pentru cafea al colegei lui, scăpînd doar cu o amendă de două mii de euro pentru „compromiterea utilizării termosului”. (M. C.)

 Pentru a celebra un secol de la prima mașină produsă în Anglia, Aston Martin a scos pe piață în 2015 o nouă limuzină, de un lux nebun, gîndită să concureze modelele cele mai scumpe ale celor mai prestigioase mărci: Bentley Mulsanne, Mercedes-Maybach și Rolls-Royce Phantom. În decursul a doi ani de zile s-au fabricat doar 120 de exemplare, la prețul de un milion de dolari bucata (de două ori mai scump decît un Rolls-Royce). Bolidul de 560 de cai-putere poate atinge 314 km/h, iar numele modelului aniversar e Lagonda Taraf. Muzica lăutărească nu-mi va mai suna niciodată la fel. (M. P.)

 Rezultatul unei sume de oameni politici pare să fie cît se poate de evident – de fapt, nu poate fi decît unul singur. Mai concret, cică Ciucă, plus Cîțu, plus Câciu, plus Ciolacu egal ciuciu. Poate că Cioloș trebuia să intre și el în combinația asta. (A. M.)

 Azi, pentru a mai vedea cîteva nume de firme, alegem o localitate din județul Ilfov – să fie Chitila: Debitare Îndoire Sudură SRL, Studio Contextual SRL, Succes De Luxe SRL, D’Art Pour Tout Le Monde SRL, Hypnotistul SRL, Hypnotictrance SRL, Oala De Idei SRL, Noblesse Oblige CSR Consulting SRL, Macii De Chitila SRL-D, Flux Fiabil SRL, Am Încredere Evenimente SRL, Poezie Binară SRL, Thalia Y Tyche Investimus SRL, Ferma De Cărți Și Filme SRL, Family Food Filofteia SRL, Cutia Minunată SRL, Rafale Materiale Electrice SRL, Vrăjitoarea Lenuța SRL, Peaceful People SRL, Casa Vrăjitoarelor Mareea & Patricia SRL, Atelierul De Fire Împletite SRL, Top International Funerare SRL, Drum Lin SRL, Infinity For Home SRL, Confecții Made By Angels SRL, Triada Dereticare SRL, Expert Cheile Genelor SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu (sus), M. Pleșu (jos)

Mai multe