Cu ochii-n 3,14

1 decembrie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

N-AI ZICE CĂ ȚII ÎN MÎNĂ
LUMINA CARE VREA SĂ APARȚINĂ FIECĂREI ȚĂRI, CI MAI DEGRABĂ
UN FENOMEN GLOBAL
(CEEA CE NU-I RĂU
PENTRU PROPRIA OGRADĂ)

 Pentru susținerea liberalizării consumului de cannabis, un individ a trimis la DIICOT un pachet cu marijuana, fiind, bineînțeles, arestat. În semn de protest față de arestarea individului, un alt individ a aruncat o pungă cu muguri de cannabis pe ușa de la intrarea în sediul central al DIICOT. Cu atîta veselie de iarbă, nici n-ai zice că afară este iarnă. (S. G.)

 Un nou titlu a apărut în librării: Biblia vaginului. Ați citit bine! O carte scrisă de dr. Jen Gunter, cică bestseller New York Times, tradusă în românește la Editura Curtea Veche. E greu să mai comentezi ceva fără să riști vreo blasfemie, la adresa unuia sau altuia dintre cei doi termeni ai titlului. Printre referințele la adresa acestei cărți se spune: „Nu ții în mînă un tratat de medicină, ci mai degrabă o lucrare-busolă...“. Adică pentru cine și-a pierdut busola. (A. M.)

 Pe Șoseaua Viilor, un magazin care vinde obloane, jaluzele și alte asemenea lucruri (utile pentru a opri lumina să pătrundă înăuntru) are un nume răsunător: Umbrisimo Technology. (D. S.)

 Dacă ești un robot care vrea să aparțină lumii oamenilor, mai cu seamă celei artistice, trebuie să te supui și regulilor ei. Ai-Da, primul robot umanoid pictor în realizarea căruia, acum doi ani, au fost implicați inclusiv psihologi și experți în artă, s-a trezit acuzat de spionaj, la un moment dat, la granița cu Egiptul. A fost eliberat după zece zile, dar faptul că în locul ochilor are camere de luat vederi îi va aduce mereu numai necazuri. (A. A. D.)

 Cercetătorii de la Oxford au calculat numărul morților de COVID-19 și vîrsta la care au avut loc decesele în 31 de țări și, în funcție de speranța de viață a fiecărei țări în parte, au estimat că virusul a cauzat pierderea a 28 de milioane de ani de viață ce ar mai fi putut fi trăită. În acest timp, cercetătorii de la Facebook au descoperit că platforma dăunează somnului, muncii, relațiilor de cuplu și educației copiilor pentru aproximativ 360 de milioane de utilizatori. Dat fiind că în timpul pandemiei, care încă nu s-a încheiat, a crescut durata de utilizare a platformelor de așa-zisă socializare, putem considera acești ani drept un proces de exterminare, uzare și irosire a omului? (M. C.)

 Un bărbat din Coreea de Nord a fost condamnat la moarte și va fi dus în fața plutonului de execuție după ce a fost prins că a vîndut cópii ale serialului de succes Squid Game. Se pare că o copie a serialului a fost adusă ilegal din China, pe un stick USB, și vîndută unui elev din Coreea de Nord, care apoi a dat-o prietenilor săi. Autoritățile l-au prins pe bărbat după ce s-a aflat că șapte elevi de liceu se uitau la serialul Netflix, devenit un fenomen global. Nu doar vînzătorul va fi pedepsit, ci și elevii care au vizionat serialul. Cel care a cumpărat o copie a fost condamnat la închisoare pe viață. Ceilalți elevi care doar au urmărit serialul, dar nu au cumpărat cópii, au fost condamnați la cinci ani de muncă silnică. Profesorii lor au fost dați afară din partid și de la școală. Politica asta e mai horror decît orice film. (A. M. S.)

 Conform statisticilor unor birouri de turism, în topul preferințelor turiștilor români pentru minivacanța de 1 Decembrie se află: Braşovul (16% din rezervări), staţiunile montane de pe Valea Prahovei (13%), destinațiile balneoclimaterice, cum ar fi Sovata, Băile Felix sau Băile Tuşnad (10%), și alte orașe din Ardeal, precum Cluj-Napoca, Alba Iulia și Sibiu (31%) – ceea ce nu-i rău pentru turismul autohton, ținînd cont că, tradițional, înainte de începerea pandemiei, românii cotropeau, de 1 Decembrie, Bulgaria. COVID-19 aduce, iată, un spor de patriotism; să i se spună, măcar pentru o zi, COVID-1918! (M. P.)

 Vreme de aproape cinci ani, baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu a fost prăduită, sistematic, de un grup infracțional. Oamenii au furat motorină în valoare de două milioane de dolari. Aproximativ 50 de cisterne pline. E greu de imaginat cum poți fura carburanți cu cisterna dintr-o unitate militară. Cum o să ne apere americanii de dușmani dacă nu-s în stare să-și păzească de hoți nici măcar propria ogradă? (M. M.)

PRIN URMARE, AR FI DESTUL DE GREU
SĂ-ȚI MENȚII POZIȚIA
ÎN TIMP CE TRECUTUL CONTINUĂ
SĂ CONTROLEZE O MARE PARTE
DIN ZIUA NAȚIONALĂ

 China ar putea adăposti popoare întregi în milioane de locuințe unde momentan nu stă nimeni. Mai exact, în statul comunist există 30 de milioane de locuințe nevîndute, la care se adaugă aproximativ 100 de milioane cumpărate, dar neocupate. În aceste „orașe-fantomă“ ar putea trăi, prin urmare, în jur de 350.000.000 de persoane. (A. A. D.)

 Multă lume s-a amuzat de declarația lui Kelemen Hunor de acum cîteva zile (apropo de posibila pierdere a Ministerului Dezvoltării) – „E imposibil să stăm cu pantalonii dați jos pînă la genunchi și să așteptăm zîmbind poștașul în fiecare lună“ –, cînd, de fapt, politicianul nu a făcut nimic altceva decît să sublinieze logica dificultății unei asemenea acțiuni. De vreme ce poștașul sună întotdeauna de două ori, ar fi destul de greu să-ți menții poziția bizară și să mai și zîmbești. (S. G.)

 O interfață computerizată, care folosește Inteligența Artificială, conectată la creierul unui bărbat paralizat de la gît în jos încă din anul 2007, a reușit să interpreteze semnalele activității sale neuronale în timp ce bărbatul se gîndea că scrie cu un pix imaginar, transformînd literele din gîndurile sale într-un text cu acuratețe de 94%. (M. C.)

 În Coreea de Nord s-a dat o lege care pedepsește cu închisoarea citirea știrilor oficiale neaduse la zi în privința foștilor demnitari care au fost executați sau eliminați din ierarhia de stat. După cum se știe, dictatorul  de la Pyongyang obișnuiește să elimine nu doar politic, ci și fizic pe acei demnitari pe care-i bănuiește de trădare. După cum șade bine oricărei propagande, numele lor e eliminat din toate arhivele după căderea în dizgrație. Ceea ce incriminează și pedepsește legea este, așadar, frecventarea știrilor vechi, de dinainte de a fi rescrise de propagandă. Este, așadar, o lege care îi obligă pe nord-coreeni să fie mereu „updatați“ și să șteargă din mintea lor trecutul. Mai precis, trecutul să fie ceea ce li se spune în prezent că a fost, nu ceea ce își amintesc ei. Deocamdată, legea se aplică doar în Coreea de Nord... (S. V.)

 Divizia de livrare de mîncare a grupului Uber a încheiat un parteneriat cu retailer-ul de cannabis Tokyo Smoke pentru a putea face livrări de cannabis în provincia Ontario din Canada. La trei ani după ce Parlamentul canadian a aprobat legalizarea consumului de marijuana în scop recreaţional, autorităţile încearcă să corecteze situaţia de pe această piaţă, în condiţiile în care producătorii ilegali continuă să controleze o mare parte din vînzările totale anuale. Uber Eats nu-ți aduce încă pachețelul cu cannabis acasă, dar îl poți comanda pe platforma lor și îl ridici din cel mai apropiat magazin Tokyo Smoke. (A. M. S.)

 Președintele Iohannis a promulgat legea care instituie Ziua națională a înotului pe data de 19 iulie a fiecărui an. Să fie vorba de înotul în ape tulburi? (A. M.)

Foto: A. Vrana

Mai multe