Cu ochii-n 3,14

16 noiembrie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

UN SISTEM DE PROTECȚIE
CÎT DE CÎT INTELIGENT
NU POATE FUNCȚIONA UȘOR
DUPĂ ATÎȚIA ANI ÎN CARE,
LA NEGOCIERILE PRIVIND
AȘA-NUMITELE LOCURI PUBLICE,
S-A VEHICULAT IDEEA CĂ
UN FOST MARE AMATOR
DE SOCIALIZARE A DEVENIT MAMĂ
ÎN TIMP CE PESCUIA SMOCHINE

 Cu nebănuită consecvență, membrii minusculului Partid Comunist Austriac (KPÖ) își plafonează voluntar veniturile la maximum 2.000 de euro pe lună. Tot ceea ce depășește acest plafon e donat partidului și folosit pentru cauze social-umanitare. Cu alte cuvinte, un sistem comunist cît de cît autentic nu poate funcționa decît în plin capitalism – adică atunci cînd nu există cu adevărat. (M. P.)

 Ilustratorul suedez Lars Vilks, cunoscut pentru caricatura cu Profetul Mahomed cu trup de cîine care a stîrnit furia fundamentaliștilor islamici, intrat în 2007 într-un program de protecție al Poliției, după ce Al-Qaeda a pus o recompensă pe capul lui, tocmai a murit într-un accident de mașină împreună cu cei doi bodyguarzi. În ultimii ani scăpase cu viață din incendiul casei sale, dar și de un atac în timpul unui eveniment public despre libertatea de expresie în urma căruia partenerul său de dialog, un regizor danez de origine palestiniană, a fost omorît. Poliția nu a găsit dovezi care să sprijine ideea unui atentat. Iată o dilemă: este hazardul mai puternic decît ura? (M. C.)

 Dintr-o discuție la piață, între două doamne de la tarabe: „Copilu’ nu-i extravagant de inteligent, da’ îl duce capu’… M-a descurcat la Pașapoarte“. (D. S.)

 Citind o știre din Der Spiegel – 120 de gîște au fost furate dintr-o fermă din Bavaria, cu o săptămînă înaintea zilei Sfîntului Martin (sărbătorită pe 11 noiembrie) –, m-am gîndit cît de ușor se dau verdictele negative: avînd în vedere că mîncarea tradițională de Sf. Martin este gîsca, poate că respectivele păsări au fost eliberate, nu furate. (S. G.)

 O veste rea nu vine niciodată singură. De multe ori, o veste rea este urmată de o veste enervantă. Poate ați băgat de seamă că, de cîte ori vine spre noi știrea tragică a unui incendiu într-o secție ATI de spital românesc, imediat urmează știrea că Ponta e exasperat: de ce nu iese lumea în stradă așa cum a ieșit în 2015, după Colectiv? Ponta nu-și poate reprima frustrarea că acele manifestații care l-au dat jos pe el nu s-au mai repetat în cazuri similare, ca să fie dați jos și alții. De fapt, ce vrea să spună Ponta, tot reacționînd astfel, este că, în mod obișnuit, oamenii nu ies la manifestații antiguvernamentale după incendii oricît de grave, ceea ce înseamnă că după Colectiv s-a ieșit „regizat“, nu din revoltă pentru soarta victimelor, ci ca să fie el dat jos. Genul acesta de resentiment arată limpede că, nici după atîția ani, Ponta nu a înțeles nimic din ce i s-a întîmplat în politică. Așa cum, cel mai probabil, nu a înțeles niciodată cum de a urcat atît de sus, sigur nu a înțeles cum de a picat atît de jos. Iar eu sper că nu-l voi mai vedea niciodată la putere. (S. V.)

 Avem nevoie în România de un Minister al Familiei pentru a promova natalitatea? E o întrebare cît se poate de legitimă în contextul în care, la negocierile privind formarea noului guvern, s-a vehiculat și ideea înființării unui asemenea minister. Răspunsul – à la Radio Erevan – e următorul: „Desigur. Dar cu condiția ca bebelușii să fie născuți de femei, nu de ministru“. (M. M.)

 O companie japoneză a adoptat şi găzduieşte nouă pisici în birourile sale pentru a creşte productivitatea şi pentru a reduce stresul angajaţilor. Din cauza spaţiilor mici de locuire din Tokyo, mulţi proprietari interzic chiriaşilor să deţină animale de companie. Astfel, numeroşi cîini şi pisici sînt lăsați pe străzi. Localnicii sînt nefericiţi din acest motiv şi se văd nevoiţi să viziteze frecvent aşa-numitele cafenele pentru pisici. Ferry Corporation, cu sediul în capitala niponă, a decis să „angajeze“ pisicile, datorită cărora salariaţii au început să comunice mai mult unii cu ceilalţi şi tensiunile au scăzut. În plus, angajaţii sînt încurajaţi să îşi aducă animalele de companie la serviciu, în cazul în care nu au cu cine să le lase acasă, iar compania plăteşte 42 de dolari pe lună oricui are o pisică. Dar să nu credeți că totul e numai lapte și miere. Patrupedele cauzează şi neplăceri – rod cablurile şi rup hîrtii, lasă păr – însă compania este pregătită să facă faţă acestor mici provocări. (A. M. S.)

 Un bordel din Viena speră să ajute la creșterea ratei de vaccinare din această țară, dar și a numărului de clienți, tot mai mic din cauza pandemiei. Clienților care se vaccinează împotriva COVID-19 le oferă din partea casei 30 de minute petrecute cu orice doamnă, la alegere. Aproximativ 64% din populația Austriei este imunizată împotriva COVID-19, iar celor care nu au un vaccin li se interzice acum să intre în cafenele, restaurante și alte locuri publice. (A. M. S.)

 O cunoscută jucătoare de tenis din China, Shui Peng, fostă numărul unu mondial în proba de dublu, a dispărut după ce a declarat că un fost vicepremier al țării a forțat-o să întrețină relații sexuale cu el. Toate postările de pe Internet legate de această problemă au fost șterse de cenzura chineză. Și-ar putea oare imagina activistele Me Too din Statele Unite cum ar fi ca o jucătoare de tenis americană de top să dispară complet, după ce l-ar fi acuzat public pe un fost vicepreședinte american că a violat-o? Iar pînă și comentariile lor să fie complet blocate de la Casa Albă? Prin comparație, poveștile vînturate prin Statele Unite de amintita mișcare par un fel de joc inventat din plictiseală. (A. M.)

 Știre: „Un român a luat acasă furtunul de oxigen din spital, ca să sufle cu el în varză“. Ca un mare amator de zeamă de varză, nu doar că îl înțeleg, dar pe undeva îi și apreciez inspirația. (M. C.)

 După ce Elke Kahr, membră a Partidului Comunist Austriac (KPÖ), a fost aleasă consilier municipal al orașului Graz, capitala Stiriei, pe rețelele de socializare ale țării s-a propagat o meme cu o listă a celor cinci – mai nou, șase – țări comuniste ale planetei: Coreea de Nord, China, Vietnam, Cuba, Laos și… Graz! Poate că acesta e adevăratul motiv pentru care România și-a permis, din adîncurile propriului abis pandemic, să introducă Austria pe lista roșie de risc epidemiologic. (M. P.

 Un copil poate să apară chiar și după 45 de ani de căsnicie. S-a întîmplat la începutul lunii octombrie în India, unde o femeie de 70 de ani a devenit mamă în urma unei fertilizări in vitro. Se pare că clinica din orașul Guntur, unde a avut loc tratamentul, a plătit cea mai mare parte a procedurii, întrucît medicii se așteptau la o realizare istorică. Recordul este însă deținut în continuare de Erramatti Mangayamma, care, în 2019, la vîrsta de 73 de ani, a născut două fete gemene. Soțul ei avea să înceteze din viață un an mai tîrziu. Avea 84 de ani. (A. A. D.)

 Culmea ghinionului: în Brazilia, un bărbat de 30 de ani a sărit într-un iaz ca să scape de un roi de albine care îl atacaseră în timp ce pescuia, dar a murit devorat de pești piranha. Ce poate fi mai rău de atît? (A. P.)                

 Într-un magazin din Piața Amzei am găsit gem din „smochine de Dorobanți“. Frumos ar fi ca cei din Dorobanți să le întoarcă serviciul și să comercializeze, la rîndul lor, gem din „curmale de Amzei“. (S. G.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Mai multe