Cu ochii-n 3,14

3 noiembrie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

TIMPUL VIITOR („PARTENERUL IDEAL“ ÎNTR-O LUME VIRTUALĂ) A PĂSTRAT UNELE ASEMĂNĂRI CU VIAȚA UNEI OGLINZI

 Noul stil al anunțurilor Grupului de Comunicare Strategică mi se pare cel puțin neliniștitor: „Astăzi vor fi raportate X sute de decese și Y mii de noi cazuri COVID…”. Folosit în acest context, timpul viitor îmi dă senzația unei previziuni funeste făcute de un oracol răuvoitor. (M. P.)

 O revelație devastatoare vine din partea lui Khoirul Anam, un bărbat din Indonezia, care s-a căsătorit cu aparatul său de gătit orez. După doar patru zile a divorțat, spunînd, cu tristețe, că a realizat că nu există „partenerul ideal”. Nu pot să nu mă gîndesc dacă nu cumva aparatul de gătit orez a fost cel care a intentat acțiunea de divorț. (S. G.)

 Lansarea pe piaţă a jocului „Şase zile în Fallujah” provoacă nemulţumiri şi controverse în SUA, după ce a fost criticat că nu este decît un simplu „simulator de ucis arabi”. Dezvoltatorii jocului se apără susţinînd că acesta poate fi privit ca o simplă „lecţie de istorie” și precizează că singurii irakieni pe care jucătorul are voie să-i ucidă în joc sînt insurgenţii. În nici un caz nu are voie să ucidă civili, ba chiar, într-un scenariu al jocului, utilizatorul poate alege între a juca rolul unui militar american sau pe cel al unui tată irakian care își apără disperat familia. Însă care puștan american nu-și dorește oare să fie, chiar și într-o lume virtuală, un soldat american supererou care ucide arabi? (A. P.)

 Cu cîțiva ani înaintea morții, Philip Roth a început să caute pe proprietatea lui din Vermont, împreună cu administratorul său, un tip pe nume Murdock, un bolovan potrivit ca piatră funerară pentru viitorul mormînt. În cele din urmă, amîndoi au căzut de acord că piatra folosită ca treaptă pentru intrarea în casă ar fi potrivită. Murdock s-a oferit să-i graveze deja numele, dar Roth nu a vrut: „Mi-ar da fiori să calc zilnic pe numele meu”. Într-o iarnă, cînd Roth era plecat, Murdock a descoperit că o vulpe se căcase pe piatră, a făcut o fotografie cu urmele lăsate de animal în zăpadă și i-a trimis-o. Roth s-a înfuriat și a renunțat la ideea treptei ca piatră funerară. În octombrie 2017, cînd scriitorul se afla pe patul de moarte în spital, Murdock a găsit bolovanul perfect: trapezoidal, cu o față plată. Lui Roth i-a plăcut și a vrut ca piatra să semene cu cea de pe mormîntul lui Camus, să nu conțină decît numele și anii între care a trăit, gravate manual. „Vreau să arate ca și cum ți-ai vîrî degetul în vopsea neagră și apoi ai scrie pe piatră”, i-a cerut Roth. Murdock a făcut întocmai și a păstrat resturile de piatră rămase în urma gravării. (M. C.)

 Două știri. 1) Un grup de cercetători elvețieni a stabilit, în urma unor cercetări comparate, că jumătate dintre europenii de azi ar prezenta unele asemănări cu profilul genetic al lui Tutankhamon. Practic, 50% din europeni sînt înrudiți cu faraonul. 2) Președintele Klaus Iohannis a fost în Egipt și a fost fotografiat la piramide. S-o fi dus să-și viziteze strămoșii? (M. M.)

 Un bărbat plasat în arest la domiciliu în Italia s-a prezentat la un comisariat de Poliţie şi a cerut să fie trimis la închisoare întrucît a considerat că viaţa alături de soţia lui devenise imposibil de suportat. Concluzia a fost că bărbatul în cauză, un albanez de 30 de ani care locuieşte în Guidonia Montecelio, o localitate de lîngă Roma, „nu mai reuşea să facă faţă coabitării forţate alături de soţia lui“. Una e să ispășești o pedeapsă în liniște și alta e să-ți speli păcatele sub ochii nevestei. (A. M. S.)

 Un specialist britanic în feng shui avertizează că nu e bine să dormim într-un pat așezat în fața unei oglinzi. Zice că dă vise urîte și insomnie. Iată încă o dovadă că oglinzile sînt dăunătoare. O dovadă folositoare, altfel, atît celor care susțin că oglinzile spun adevărul și trebuie evitate, cît și celor care susțin că oglinzile mint și trebuie sparte. (S. V.)

ACUM, NU GÎNDI NAIV, SE PARE CĂ ADEVĂRATUL DOMN TRĂIEȘTE, NEOFICIAL, ACASĂ

 Avocații lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, susțin că eventuala extrădare a acestuia în Statele Unite l-ar putea determina să se sinucidă. Pe această bază, a posibilei sinucideri, un judecător și-a întemeiat în ianuarie o sentință de neextrădare. Acum lucrurile se judecă la Înalta Curte din Londra. Cum ar fi dacă orice inculpat care ar amenința cu sinuciderea, în cazul în care sentința nu i-ar fi favorabilă, ar fi luat în serios? Dar, desigur, Assange nu e chiar orice inculpat. (A. M.)

 Există o metodă japoneză numai bună de folosit împotriva urșilor care pot deveni agresivi: muzica rock. Nu orice fel de muzică, ci una compusă special. Așa consideră autoritățile din Iwate, o regiune din nordul Japoniei, care au comandat o melodie ale cărei versuri conțin, între altele: „Nu gîndi naiv, lîngă ursuleț e părintele său, care te va ataca”, „Nu face pe mortul, nu ține” sau „Nu te întoarce cu spatele și nu fugi”. Melodia a fost compusă de doi sexagenari care cred cu adevărat în puterea rock-ului și a fost difuzată în toate centrele comerciale locale. Atacurile urșilor sînt frecvente în Japonia, 3.300 de asemenea întîlniri fiind raportate numai anul trecut în Iwate, în creștere semnificativă față de cele 700 din 2017. (A. A. D.)

 Criminaliştii italieni au crezut că un bărbat pe nume Mirel Joacă Bine a fost ucis într-un jaf recent. Se pare că a fost vorba, însă, despre o altă persoană, care îi furase omului buletinul și identitatea și că adevăratul Mirel Joacă Bine trăiește de nouă ani în Suedia și e bine-mersi. (A. M. S.)

 Carlog.com – un site de informare, asistență și mentenanță al grupului Volkswagen – oferă, la crearea unui cont nou, trei modalități de adresare: „Domn”, „Doamnă” și „Diverse” – adică mere, pere, papetărie, ce-o da Dumnezeu. (M. P.)

 Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din București abordează, neoficial, dar practic, o politică antimască și antivaccin – îmi spune o tînără profesoară de română proaspăt angajată, care se încăpățînează să poarte mască, spre oprobriul celor mai mulți colegi. Profesorii cad ca muștele, cu forme mai mult sau mai puțin grave de COVID, dar nu se dau bătuți. Sfatul primit de cadrele didactice de la director, pentru eventualitatea unui control inopinat, este: „Purtați măștile sub bărbi, la îndemînă!”. Ne întrebăm sub ce ar trebui să-și poarte măștile doamnele profesoare. (M. P.)

 Ce nume de firme ne va oferi, astăzi, Giurgiu? Iată-le: Gena SRL, Tractor Sud SRL, Redresoare SRL, Pasărea Phoenix SRL, Armonia Rutieră SRL, Ogorul SRL, Regal SRL, Distileria Iceburg SRL, Astral Cliniklab SRL, Alege SRL, Maximus Augustus SRL-D, Poveste Dulce SRL, La Mio Cărămizi SRL, Vasile SRL, Taxi Pyssy SRL, Sarea În Bucate SRL, Feeric SRL, Only Marisma SRL, Contraste Culturale 2017 SRL, Euro Mișu SRL, Deinde Cerebrum SRL, Possesso Total SRL, Amicitia SRL, Loc De Joacă Darius SRL, Nevoiașul SRL, Acasă Cafea SRL, Pupila SRL, Remember Us SRL, Therapy Divin K SRL, Eternal SRL, Fruct Gustos SRL, Marmo Fulgi SRL, Zeroxunu SRL, Artă Și Cofetărie SRL, Tradițional Guțu SRL, The Best Adonis Giurgiu SRL, Valoare Trans SRL, Gelatina SRL, Lotus Bec SRL, Floryvis Înfrumusețare SRL, Fermierii Patrioți Cooperativă Agricolă, Odăjdii SRL, Spălarea Profesională A Covoarelor SRL, Incognito SRL, Arena Liga Prieteniei SRL, Solaris Închirieri SRL, Not Found Agency SRL, Grămadă Market SRL, Pardoseli Online SRL, Good Baby Taxi SRL, Taxi Magnific SRL, Beauty Abundent Style SRL, Vis De Antomire SRL, Strungul & Freza SRL, My Secret Barber SRL, Nik Prosper Suprem SRL, Atelier De Finețuri SRL, Adam Pescar Total SRL, Efemer SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Mai multe