Cu ochii-n 3,14
O LUPTĂ ÎN NATURĂ CU UN URS DE PLUȘ EXPRIMĂ FOARTE BINE CÎT DE GREU ÎI VA FI UMANITĂȚII SĂ-ȘI URMEZE VISUL DE CULOARE VERDE ÎN LUMEA VIRTUALĂ
● Rusia este una dintre țările cu cei mai mulți iubitori de pisici din lume, probabil și pentru că, pe acele meleaguri, trăiesc feline cu trăsături cu totul ieșite din comun. O astfel de pisică a cîștigat în această vară o luptă în natură cu un urs brun, pe care, neclintită într-o poziție războinică, l-a pus pe fugă. Acum stăpîna ei, martoră la întregul eveniment, n-o mai ceartă că rupe tapetul, cum obișnuia înainte să știe ce animal de pradă crește în casă. (A. A. D.)
● La aniversarea a 95 de ani de existență, într-o pădure din Sussex, Marea Britanie, a fost construită căsuța ursulețului Winnie the Pooh, căsuță care poate fi închiriată de fani pentru 95 de lire pe noapte. Pentru a respecta acuratețea poveștii, căsuța, listată pe site-ul Airbnb, are tot confortul necesar unui urs de pluș, snack-uri și miere, mai puțin baia, care a fost construită pentru turiști în curte. (S. G.)
● Avionul rusesc Antonov An-225 Mriya este socotit cel mai mare și mai greu avion din lume. Imensul cargo cîntărește 28,5 tone. Un grup de opt voinici ucraineni s-au băgat în hamuri și l-au tras cu forța umerilor pe pista unui aeroport din Kiev preț de un minut. Astfel, mastodontul a fost deplasat patru metri. Ucrainenii au comis isprava asta patriotic, cu ocazia sărbătoririi zilei independenței țării lor, țintind și un record Guinness. Dacă mi-e permisă lectura metaforică a acestui gest, cred că el exprimă foarte bine cît de greu îi va fi Ucrainei să miște colosul rus de pe teritoriul ei. (S. V.)
● Cu cîțiva ani în urmă, compania Lafarge, unul dintre cei mai mari producători de ciment și beton din lume, a fost acuzată de complicitate la crime împotriva umanității. Compania ar fi plătit grupării teroriste ISIS o „taxă de protecție” de cca. 13 milioane de euro, pentru ca fabrica ei din Jalabiya, Siria, să-și poată continua activitatea în țara măcinată de război. De aceea, pe mine, unul, numele „Radical Grup” al unei firme vasluiene de betoane mă înfioară. (M. P.)
● Un tip din Florida a construit o ambarcațiune rotativă din baloane, asemănătoare unui butoi, cu care plănuia să ajungă, pe ocean, spre nord, pînă la New York, dar a fost deviat de la curs și scos la mal, cîteva zeci de mile spre sud. „Țelul acțiunii mele era să strîng bani pentru oamenii străzii, pentru Garda de Coastă, pentru Departamentul de Poliție și pentru Departamentul de Pompieri. Cu toții se ocupă să-i ajute pe semenii lor. Sfătuiesc pe oricine să-și urmeze visul”, a declarat temerarul după ce a fost salvat. (M. C.)
● Daneza Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, a urmărit recent discursul Ursulei von der Leyen, despre starea Uniunii Europene, tricotînd. Vestager a fost filmată de televiziunea internă care a efectuat transmisia, dar nu era clar la ce lucra. În trecut, daneza a postat fotografii cu elefanţi tricotaţi de culoare verde şi galbenă și a scris pe Twitter: „Tricotatul te ajută să rămîi concentrat”. E mai bine să tricotezi elefanți decît să dormi. (A. M. S.)
● „O replică virtuală a Pămîntului e inevitabilă”, ne anunță un articol publicitar distribuit pe rețelele sociale. De fapt, e un anunț la un nou serviciu: firma respectivă vinde loturi de teren pe acea replică virtuală a Pămîntului. Mi se pare o afacere bună pentru dezvoltator: tranzacționează terenuri existente doar în lumea virtuală pentru bani cît se poate de reali. E o evoluție previzibilă a capitalismului: după cripto-monede apar, iată, și cripto-proprietățile imobiliare. Ce urmează? (M. M.)
CUMVA, PROBABIL AȘA SE EXPLICĂ REZULTATELE FOLOSIRII ALTOR URECHI
● Liderul PSD susține că dorește legalizarea marijuanei în scopuri medicinale. Ce viziune progresistă! Foarte bine. Dar, în domeniul ăsta, ar fi și mai interesant dacă LSD – pardon, PSD – ar gîndi, cumva la schimb, și unele măsuri împotriva dependenței de stat a membrilor săi de vază și a unora dintre votanți. (A. M.)
● Dacă de premii în bani, case sau terenuri pentru sportivii cu medalii olimpice am mai auzit, Indonezia este o țară care se gîndește la toate nevoile acestora. Probabil așa se explică prezența, pe lista recompenselor pentru campioanele olimpice la badminton, a unui consum nelimitat de minute în rețele de telefonie mobilă, reviste și cafea. Plus cinci vaci, pentru lapte nelimitat la cafea. (A. A. D.)
● Ce se mai fură: rezultatele a 1,4 milioane de teste de coronavirus, într-un atac informatic care a vizat serviciul de sănătate publică din regiunea pariziană. (A. M. S.)
● După interzicerea folosirii pungilor din plastic pentru cumpărături, ecologiștii nu par a fi mulțumiți nici cu sacoșele din bumbac, pe motiv că utilizarea lor va duce la dezvoltarea culturii de bumbac, ceea ce va implica un consum sporit de apă și de pesticide. Înțeleg că, pentru ei, lumea perfectă ar fi una fără lume. (S. G.)
● Prima capsulă spațială la bordul căreia se află doar civili și-a început călătoria. Misiunea ei va dura trei zile. În acest interval, cei patru turiști de la bord vor orbita în jurul Pămîntului și vor face teste medicale pentru pregătirea altor zboruri similare. Scopul principal este unul caritabil: liderul echipajului, Jared Isaacman (fondatorul unei companii de comerț online), și-a propus să strîngă astfel donații de 200 de milioane de dolari pentru spitalul de oncopediatrie St. Jude din Memphis, SUA. De altfel, la bord se află și Hayley Arceneaux, supraviețuitoare a cancerului osos și prima persoană care călătorește în spațiu cu o proteză. Mi se pare un răspuns bun la întrebarea: „Cît de mult s-a schimbat lumea în ultimii 50 de ani?”. (A. M. S.)
● Pe o pagină întreagă din ziarul Libertatea de vineri, 17 septembrie 2021, se răsfață două oferte mari și late, amîndouă de nerefuzat. Prima ofertă: brățara biomagnetică japoneză, „creată din oțel inoxidabil de cea mai înaltă calitate și antialergic, cu un elegant finisaj auriu. Puterea impunătoare a magnetoterapiei, combinată cu mineralele care au o putere impunătoare, consolidează și curăță precum un val uriaș corpul și mintea ta. Aduce alinare și risipește sentimentul de frică“. A doua ofertă: cercei cu cristale Swarovski, despre care afli că ele (cristalele) „generează peste 10 mii de reflexii strălucitoare cu o rupere cubică“. Astea fiind scrise acolo, o întrebare începe să-ți dea tîrcoale: cine ar putea rezista ispitei de a-și consolida și curăța corpul și mintea cu ajutorul puterii impunătoare a mineralelor care aduc alinare și cine nu și-ar dori să-i țîșnească din urechi o mulțime de reflexii cu o rupere cubică? (D. S.)
Foto: D. Stanciu