Cu ochii-n 3,14

10 august 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

AFLĂM CĂ AURUL VEACULUI NOSTRU S-A OPRIT CÎNDVA ÎNTR-O CURTE  

● Aflăm de la Poliția Română că „numărul accidentelor grave produse în acest an e în scădere semnificativă față de anii trecuți, dar numărul deceselor, în creștere” (news.ro). Deducem de aici că nu orice accident grav e un deces – dar, poate, și că un deces nu e musai un accident grav. Chestiune de interpretare. (M. P.)

 Indonezia le-a dăruit jucătoarelor sale de badminton care au cîștigat aurul olimpic bani numerar, vaci, o casă și un chioșc unde să vîndă chifteluțe. Ministrul Turismului a plusat la rîndul său, promițînd că jucătoarele vor putea vizita gratuit cele mai populare șase destinații turistice ale țării. (A. M. S.)

 Trece o dubă albă, a unei firme care produce sau vinde (sau și una, și alta) felurite scule. Și ce văd scris pe ea? Văd numele unor unelte ale veacului nostru care îmi dau fiori: „sape mecanizate elicopterizate“. (D. S.)

 O bicicletă furată a parcurs 2.000 de kilometri din Frankfurt pînă în Berevoești, Argeș. Vehiculul electric, în valoare de 2.300 de euro și cu un senzor GPS instalat, a fost urmărit de proprietar de-a lungul drumului său, care a trecut prin Austria și Ungaria, a ajuns la Nădlac și s-a oprit, în sfîrșit, într-o curte a comunei din Argeș. Un prieten din România a depus o plîngere la Poliție, în numele proprietarului bicicletei. Aceasta a fost recuperată de la un cetățean care susținea că a cumpărat-o din Germania, cu 200 de euro, și că nu avea habar că era furată. (A. A. D.)

 „Nu iei suficient în calcul imbecilitatea umană, care este ingenioasă și perfidă” – Joseph Conrad către Aldous Huxley, cîndva în anul 1901. (M. C.)

PRIMA FAZĂ A VIITORULUI SECUNDAR VA CONSTA ÎNTR-O STICLĂ DESCHIZĂTOARE DE STICLE

 Oamenii de știință au început vînătoarea de extratereștri încă din anii ’60, fără a găsi dovezi clare, dar și fără a renunța vreun moment la idee. Recent a fost lansat Proiectul Galileo, sub conducerea astronomului Avi Loeb de la Universitatea Harvard, care continuă căutarea de OZN-uri și de urme ale tehnologiilor extraterestre. Prima fază a proiectului va consta în instalarea de zeci de telescoape pe tot globul, țintind către cer. (A. A. D.)

 Compania British American Tobacco a anunțat că „vede canabisul ca parte a viitorului său”, investind deja într-o firmă canadiană producătoare a canabisului medicinal, Organigram. Oare ce slogan vor fi văzut alături de această revelație, pentru o viitoare campanie publicitară: „Viitorul sună bine” sau „In the jingle jangle morning, I’ll come following you”? (S. G.)

 The Professional Audio Manufacturers Alliance (PAMA) a declarat recent că și-a anunțat membrii din industrie să vină cu o terminologie tehnică neutră pentru conectorii (jacks) „master”/„slave” și „male”/„female” („mamă”/„tată”, în română), întrucît actualele denumiri pot întreține un ambient discriminatoriu printre audiofili. „Aceasta este o decizie majoră și e important să continuăm în linia unor schimbări semnificative în industria audio. Este vorba de a ne trata unii pe alții cu respect”, a declarat directorul executiv (bărbat) al SoundGirls.org, o inițiativă pentru sprijinirea femeilor în industria audio. Prima propunere terminologică este „primar”/„secundar”. (M. C.)

 Un Rolls-Royce s-a blocat într-un sens giratoriu din Mamaia, după ce a rămas fără combustibil. Un bărbat a adus benzină într-o sticlă de plastic. Suprarealismul estival s-a născut pe litoral. (A. M. S.)

 O tînără influencer-iță din Turcia susține că a fost dată în judecată de autoritățile turce după ce a postat pe Internet, „în glumă”, imagini din interiorul celebrului Sexmuseum din Amsterdam – cum ar fi paste în formă de organe genitale, deschizătoare de sticle sexy etc. Cu adevărat periculos ar fi fost să posteze imagini inofensive din muzeu: ușa de la intrare, mocheta, tavanele, întrerupătoarele, WC-ul sau ghereta casieriței – și-ar fi pierdut instantaneu toți cei 600.000 de follow-eri. (M. P.)

UNII AU VOCEA FIERBINTE, MAI ALES DACĂ GÎNDIM LA FEL DE CLAR

 Un pensionar din Germania, în vîrstă de 84 de ani, care a ținut în subsolul casei un tanc, un tun antiaerian și o torpilă din cel de-al Doilea Război Mondial, va fi obligat să plătească o amendă de 250.000 de euro, dar și să vîndă colecția de arme. Unii au hoby-uri costisitoare. (A. M. S.)

 Un individ vorbea la radio despre necesitatea sprijinirii culturii românești. Spunea că e mare nevoie de investiții în cultura românească. Vocea lui fiind cam necultivată, ascultătorii deveniseră, poate, oarecum contrariați. Asta pînă cînd omul și-a dus ideea pînă la capăt: „Cultura românească de pepeni”. (A. M.)

 Indiscutabil, cel mai discutat subiect legat de Olimpiada de la Tokyo a fost cel al paturilor „anti-sex”. Ca să evite contactele intime între sportivii izolați în satul olimpic, organizatorii au plasat în camerele ce-i găzduiesc niște paturi din carton, despre care au spus că se rup imediat ce începe în ele o foșgăială în doi. Un atlet irlandez și-a pus patul la încercare: s-a filmat țopăind frenetic în propriul pat care a rezistat fără probleme. Fake-news, au anunțat imediat rețelele, paturile rezistă la zbenguială! Înainte, însă, ca vestea minunată să declanșeze dezmățul în satul olimpic, firma japoneză care a realizat paturile a precizat: ele au fost făcute să se rupă în momentul în care sînt solicitate cu o greutate mai mare de 200 de kilograme. Imediat, mi-am dat seama că europenii s-au gîndit la mișcări (patul se rupe la coregrafii specifice), dar japonezii se gîndiseră la greutate (patul se rupe la solicitare statică), ceea ce ar putea deschide anumite orizonturi în cercetarea antropologică. Și (minte de român!) mi-am dat seama că o întîlnire fierbinte între o gimnastă și un boxer de la categoria muscă este, totuși, posibilă în așternuturile olimpice. Ce-o fi fost în capul lor cu cele 200 de kilograme? (S. V.)

 Căldură mare și înghesuială în trenuri. SNCFR îndeamnă călătorii să-și achiziționeze, din timp, biletele de călătorie. Un sfat bun, mai ales dacă ne gîndim la întîrzierile acumulate pe drum din cauza căldurii, a infrastructurii proaste, a locomotivelor defecte ori a personalului. Dacă vreți să ajungeți pe litoral anul viitor, cel mai precaut e să vă luați bilete și să porniți la drum chiar săptămîna viitoare! (M. M.)

 După întîlnirea cu operatorii feroviari de săptămîna trecută, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că „le-am explicat foarte clar și ferm că rupem pisica în două”. Nu pot decît să sper că le-a explicat, la fel de clar și ferm, să nu ia expresia ad litteram. (S. G.)

Foto: M. Pleșu

Mai multe