Cu ochii-n 3,14

21 iulie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

O DESCĂRCARE ELECTRICĂ ESTE O METAFORĂ A FELULUI ÎN CARE NIȘTE OAMENI ÎNCEARCĂ…

● O descărcare electrică a lovit şi ucis 16 persoane care îşi făceau selfie-uri în ploaie în vîrful unui turn al fortului Ambser, o atracţie turistică la Jaipur (nordul Indiei). Majoritatea morţilor erau foarte tineri, potrivit unui angajat al poliţiei. Acesta nu este un eveniment izolat, iar trăsnetul ucide anual în medie aproximativ 2.000 de indieni. Chiar și așa, nebunia pozelor nu mai are limite. (A. M. S.)

● În Danemarca a fost construit cel mai înalt castel de nisip din lume. Are 21,16 metri și se pare că a implicat zeci de specialiști în genul acesta de sculptură, care l-au meșterit folosind aproape 5.000 de tone de nisip. Castelul ține și el pasul cu timpurile și are în vîrf nici mai mult, nici mai puțin decît o reprezentare stilizată a coronavirusului, purtînd o coroană. Creatorul sculpturii a declarat că este o metaforă a felului în care pandemia a ajuns să ne guverneze viețile. (A. A. D.)

● „Sînt doar un băiat care înoată repede, care are nişte antrenori foarte buni, nişte părinţi foarte buni şi, repet, nişte oameni geniali care mă susţin, prieteni etc.”, a spus David Popovici, care a obținut trei medalii de aur la Campionatul European de juniori. Mai simplu de atît nu se poate. (A. M. S.)

 Sună telefonul. N-apuc să zic „bună ziua” că o voce unsuroasă începe să se prelingă din receptor. Prind doar cîteva expresii: „oportunitate”, „volatil”, „criptomonedă” și „profit substanțial”. Mintea încearcă să stabilească legături între cuvinte. Nici nu e greu. „Mă mai urmăriți?”, întreabă vocea pe un ton mieros, insinuant. Și, pentru că nu răspund, continuă: „fără riscuri, fără obligații”, „investiție”, „venituri suplimentare” etc. „Sînteți de acord, așa-i?”, mă mai întreabă vocea, apoi, fără să aștepte vreun răspuns, reia perorațiile: „piață monetară”, „dobînzi”, „transfer”... Dacă e să vină vreo criză economică, așa va veni: prin telefon, cu o voce onctuoasă, imperturbabilă. (M. M.)

…SĂ STABILEASCĂ LEGĂTURI PE HÎRTIE ÎNTRE SENZAȚIILE TARI ȘI ZGOMOT, SPUNÎND CĂ ACESTA A CRESCUT ATÎT DE MULT…

 Preluată de la prietenul D.B., de pe Facebook, pentru că mi s-a părut o întîmplare simpatică: „La terasă, taca-taca. Un 4x4 în marșarier lovește o mașină parcată. Șoferul, un preot, coboară, dă un ochi, se urcă înapoi la volan și pleacă. Apucăm să ne întindem gîtul și să luăm numărul. Îl trecem pe hîrtie și merge unul dintre noi să-l pună în geam păgubitului. De la altă masă, două femei, o mamaie și una ceva mai tînără, ne întreabă de ce vorbim despre mașina parcată, care-i a lor. «Păi, n-ați auzit cînd v-a lovit jeep-ul cu albastru din față?» «Aa, era părintele, știe mamaia, să-i dea Dumnezeu sănătate!»”. (A. P.)

 Scumpirea biletelor pentru transportul în comun în Capitală a fost justificată de Societatea de Transport București prin faptul că tarifele n-au mai crescut din 2008. În locul lor aș fi mizat pe o explicație mai reală și greu de contestat: senzațiile tari pe care ți le oferă o călătorie cu mijloacele de transport în comun. (S. G.)

 „Totul în jur încearcă să te schimbe, să te convingă, să te tenteze și să te controleze. Cei mai buni cititori aleg cărțile de ficțiune pentru a se elibera de tot acest zgomot” – Philip Roth. (M. C.)

 Fostul campion german de tenis Boris Becker a fost acuzat de sexism pentru că, în calitate de comentator BBC, cînd a văzut-o pe ecran pe Anett Boszormenyi, iubita tenismanului Martin Fucsovici, a făcut remarca: „Ei spun că au cele mai frumoase femei în Ungaria. Nu știu asta, dar cu siguranță este foarte drăguță”. Comentariul acesta a indignat-o pe Stephanie Vera Hilborne, CEO la Woman In Sport, o organizație de caritate. BBC i-a luat apărarea lui Becker, spunînd că acesta a făcut doar un comentariu amuzant. Mă gîndesc că dacă a spune că o femeie e drăguță înseamnă sexism, a spune că e urîtă a devenit deja o crimă, motiv care mă oprește să mai fac vreun comentariu legat de amintitele doamne. (A. M.)

● Prețul spermei a crescut atît de mult încît acum există o acțiune de „democratizare” a tratamentului de fertilitate. (M. C.)

…ÎNCÎT AR PUTEA EGALA ORICÎND PAGINA RUPTĂ DE CÎTEVA GENERAȚII

● Căutînd un sinonim pentru „femeie” am intrat pe site-ul unui dicționar online de sinonime. Rezultatele găsite mi-au dat ghes, mai apoi, să caut sinonime și pentru „bărbat”. Puse într-o perspectivă psihologică, cele două grupe de sinonime ar putea exemplifica noțiunea complexului de superioritate – acel mecanism de apărare contra unuia de inferioritate. Femeie – muiere, nevastă, servitoare, prostituată. Bărbat – brav, curajos, cutezător, inimos. (S. G.)

● Să tragi chiulul de la serviciu o zi-două probabil se întîmplă în multe locuri. Puțini sînt însă cei care pot egala performanța unui italian care n-a dat pe la muncă 15 ani. Fusese angajat civil la un spital din Catanzaro în 2005, iar de atunci a primit, fără să muncească, peste o jumătate de milion de euro salariu. Asta, deși la conducerea spitalului s-au perindat șase manageri care nu i-au observat și sancționat lipsa. (A. A. D.)

● „Criza gunoiului din sectorul 1 se poate repeta oricînd în alte sectoare ale Capitalei”, a spus primarul Clotilde Armand. Puțină alinare nu strică, atunci cînd faci slalom printre mormane de gunoaie, la 30+ grade, în centrul Capitalei. (A. M. S.)

● Să aruncăm o privire peste pagina cu produse de teleshopping din ziarul Libertatea de vineri, 16 iulie 2021, ca să vedem ce se mai găsește acolo. Poți găsi, de pildă, un „afrodiziac amazonian“, care „conține extract de scoarță din «copacul potenței» Muira puama“ și pare să fie un produs oximoronic, întrucît „elimină problema erecției moi“ (înlocuită, probabil, cu o moliciune tare), oferind „erecție la cerere“ (dar fără a se preciza în cîte exemplare trebuie completată cererea și unde se depune). Apoi găsim, într-un anunț de alături, „plasturi transdermici discreți“ („formulă uro-consolidatoare“). Iar persoanelor mai puțin interesate de avantajele discreției le face cu ochiul, din aceeași pagină, un ceas cu „48 de cristale arctice“, care „licărește pe mînă precum strălucirea unei stele“. (D. S.)

● Lista localităților fictive ale României continuă: Eteni, Filiu, Găleșoaia, Ganaș, Geamăna, Giurcuța de Jos, Grabicina de Sus, Groapa Vlădichii, Gura Gîrluței, Hodaia, Hosasău, Huștiu, Ibru, Iesle, Italieni, Lehnești, Libertatea, Lunca Bonțului, Malaica, Maldaoci, Martonca, Merișor, Mesteacăn, Morțești, Movila Ruptă, Nevățu, Obîrșie, Ostrovu Tătaru, Popoaia, Porumbac, Racameț, Rîșca, Retezatu, Ripicenii Vechi, Șandru, Șasa, Șașvereș, Șerpenița, Stîrcu, Țîgîra, Țărmure, Ticera, Ulmi, Văgaș, Valea Fînațului, Valea Grajdului, Vargatac, Zărieș. (M. P.)

● În 2016, un tablou reprezentînd scena închinării magilor la Prunc a căzut de pe peretele unui apartament din Roma. După un timp, proprietarii l-au dus la un restaurator. Tabloul era vechi oricum, așa că restauratorul, pe lîngă remedierea efectelor căderii, a început să îndepărteze stratul de negreală pe de tablou. Pe măsură ce scotea la lumină detaliile picturii, restauratorul mărea ochii: ceea ce avea în lucru nu era o biată copie a lucrării „Închinarea magilor” de Rembrandt, ci chiar originalul, pictat în 1632. Certificarea clară a autorului a venit abia acum o lună de zile, după un seminar internațional anume dedicat acestei picturi, în care experți din toată lumea au conchis unanim: e Rembrandt. Lucrarea a fost pierdută cîndva la începutul veacului al XIX-lea, după ce a aparținut unor capete încoronate, apoi Muzeului Luvru. Nu se știe cum a ajuns pe peretele roman, iar familia care deține tabloul de cîteva generații a avut mereu impresia că e o biată copie. Imediat după verdictul experților au apărut ofertele de cumpărare, lucrarea fiind evaluată între 100 și 250 de milioane de dolari. Totuși, proprietarii au decis să nu vîndă, ci să expună tabloul publicului în colecția permanentă a unui mare muzeu. (S. V.)

Foto: M. Bănică

Mai multe