Cu ochii-n 3,14

22 iunie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

SE IVEȘTE LA ORIZONT PRIMUL NUME SIMPLU, EXTREM DE CUNOSCUT PE LUMEA ASTA DE MÎNA A DOUA

 Bucureștiul seamănă tot mai puțin cu un oraș și tot mai mult cu decorul unui film de groază. În fiecare săptămînă se ivește la orizont o nouă (mică) apocalipsă: sistemul municipal de încălzire funcționează intermitent; cînd plouă, canalizarea nu mai face față și străzile se inundă; sîntem năpădiți de gîndaci, căpușe și țînțari; munți de gunoaie putrezesc prin sectorul 1; zeci de clădiri vechi și neîngrijite stau să cadă peste trecători. Iar acum aflu că șobolanii au ros niște cabluri și au întrerupt semaforizarea în Piața Unirii. E mizerabilism? Nicidecum: ăsta e realism curat! (M. M.)

● O nouă specie de furnici, descoperită în Ecuador acum trei ani, a primit primul nume științific neutru d.p.d.v. al genului, prin adăugarea sufixului „-they” în locul celor latine „-ae” sau „-i”. Strumigenys ayersthey se cheamă furnica, după numele lui Jeremy Ayers, artist gay din anturajul lui Andy Warhol care folosea pseudonimul Silva Thinn, devenit activist pentru drepturile omului și dispărut în urmă cu cinci ani. (M. C.)

 Chiar dacă m-am obișnuit cu titlurile articolelor cu iz bombastic-apocaliptic și nu mai tresar prea ușor la senzaționalul enunțat de ele, totuși profesionalismul celor de la Der Spiegel nu lasă loc de asemenea mici șarlatanii. Un titlu simplu, onest, deși extrem de brutal, a rezumat absolut corect conținutul înspăimîntător al unui articol despre declinul moral și cultural al omenirii: „Cel mai urît pantof din lume” aducea vestea cutremurătoare despre recenta creație Balenciaga: pantofii Crocs cu toc cui. (S. G.)

 Din cartea lui Ian Graham, Vieți scandaloase, am aflat că Ninon de l’Enclos era o curtezană celebră a secolului al XVII-lea, din ale cărei saloane nu lipseau Molière și Cyrano de Bergerac. Ea a primit de la cardinalul Richelieu 50.000 de coroane pentru o noapte de amor, dar a luat banii și a trimis în locul ei o altă prostituată. Spre bătrînețe a renunțat la stilul de viață libertin și s-a dedicat protejării artelor. La 80 de ani, cînd a murit, i-a lăsat prin testament o sumă importantă de bani unui băiat pe nume François-Marie Arouet, pentru studii. Băiatul acesta avea să devină cunoscut sub numele de Voltaire. (A. M. S.)

 Ce se mai cumpără pe lumea asta? Un scaun absolut banal și cam obosit a fost vîndut la licitație cu 394.000 de dolari. Scaunul a avut mare căutare, cum se vede, pentru că era însoțit de următoarea notă: „Dragă noule proprietar al acestui scaun, în 1995 am primit patru scaune de diferite feluri pentru sufrageria mea și acesta s-a dovedit a fi cel mai comod, așa că el și-a găsit locul în fața mesei pe care se afla mașina mea de scris. Acest scaun m-a susținut cît timp am bătut la mașină Harry Potter și Piatra filozofală și Harry Potter și camera secretelor. Partea mea nostalgică e tristă pentru că dau acest scaun, dar spatele meu nu este. J.K. Rowling”. (S. V.)

 Cine e supărat că echipa de fotbal a României nu participă la actualul campionat european ar trebui să se gîndească și la avantajele situației. Dincolo de faptul că telespectatorii și spectatorii noștri sînt scutiți de emoții (care, de bună seamă, ar fi fost oricum și inutile), societatea românească e, în întregul ei, scutită și de foarte probabilul penibil de care Naționala s-ar fi acoperit participînd. E de ajuns să te uiți la suferințele fanilor de la mai toate echipele din țările de Est, care sperau că vor putea trece măcar de faza grupelor. Acestea au devenit, aproape toate, echipe de mîna a doua, parcă fără nici o șansă din start. Marile puteri din fotbalul european (și din economie) sînt clar mult detașate și foarte greu de bătut, dacă nu chiar invincibile, pentru cei mai mici. Păi, decît așa, nu-i mai bine să stai liniștit acasă, să comentezi olimpian, să rîzi sau să-ți fie milă de alții?...  (A. M.)

SE PARE CĂ MAJORITATEA CUPLURILOR VOR FI NEVOITE SĂ APELEZE, PENTRU ZECE MINUTE DE RESPIRAȚIE, LA FENOMENE ASEMĂNĂTOARE MINUNILOR CORPORALE

 Se pare că prima boală globalizată a lumii a fost sifilisul, nu ciuma. (A. M. S.)

 Dimensiunea medie a penisului uman, precum și calitatea spermei scad constant din cauza poluării; motiv pentru care oamenii de știință prevăd că, din anul 2045 încolo, majoritatea cuplurilor vor fi nevoite să apeleze la reproducerea asistată. (M. C.)

 Dispozitivul MOXIE, creat de NASA și ajuns cu Rover-ul Perseverance pe Marte în primăvară, tocmai a produs oxigen în urma unei tehnici experimentale în care dioxidul de carbon a fost încins la 800 de grade Celsius. Astfel, s-au obținut cinci grame de oxigen, suficiente pentru zece minute de respirație. (M. C.)

 Mică selecție din știrile de săptămîna trecută: Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii, a declarat, la recepția oferită de ziua Reginei, că „deşi duc lipsă de mititei, un milion de români trăiesc în Regatul Unit”. Astrologul Mediafax ne anunță că 18 iunie a reprezentat o mare victorie pentru trei zodii. În Dobrogea au fost surprinse fenomene asemănătoare unor tornade. Victoria’s Secret renunță la faimoasele fotomodele „Angels” deoarece și-ar fi pierdut relevanța culturală. S-a deschis primul centru de vaccinare într-un lăcaş de cult: oamenii se pot vaccina anti-COVID-19 în Biserica Neagră din Braşov. 1-0 pentru Biserica Evanghelică. (M. P.)

 La rubrica matrimoniale, în vremuri pre-pandemice, dacă tot dai un anunț la ziar, măcar să spui tot ce ai de spus: „Pensionar civil, 1.65, prezentabil, mare omenie, capacitate, dansator excepțional, nefumător, fără pretenții vîrstă, studii etc., doresc doamnă care decît să mă accepte. Iubiți inventatorii, trimișii Domnului. Minunea minunilor, extraordinar. Afară de alte reușite, invenții, acum am construit perpetuum mobile (din «n» variante). Conducătorii țării, partide, miliardari, tv, ziare etc., cereți-l, dacă nu, le vînd străinătății, care deja solicită. Doamna premier, donez idei, exemplu, fără investiții, într-o oră, zece mii locuri de muncă. Folosindu-mă, salvați România. Facebook Carnu Ion («n» videoclipuri, foto etc., comentați-le). Nu am internet. Contactați-mă telefonic, rog mesaj scris. Dușmanilor, cereți-vă scris iertare. Doamne ajută la bine!”. (A. P.)

 O știre de ieri cu vedere spre azi: în 1889 s-a înființat la Nantes, în Franța, Societatea de Altruism, al cărei program a fost publicat în Anti-Egoistul, cum se numea buletinul Societății. Acolo erau înșirate scopurile (desigur, nobile) pentru care își dorea să lupte Societatea, iar la punctul 1 al programului se putea citi: „Libertatea corpului, a conștiinței și a cuvîntului. Abolirea pedepsei capitale, a pedepselor corporale, a duelurilor, a sporturilor crude și a jocurilor de noroc. Protecția copiilor și a animalelor (antivaccinare și antivivisecție)“. Apare aici o stranie echivalență: altruism = antiegoism = antivaccinism, perpetuată vreme de 132 de ani, pe terenul fertil al ignoranței, pînă în zilele noastre. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Mai multe