Cu ochii-n 3,14

UNDEVA AU ÎNFLORIT NIȘTE FIINȚE ÎN MOD FRAUDULOS (PENTRU CĂ, SE ȘTIE, DINCOLO DE ȘANSE E AICI ȘI UN SOI DE EROARE CARACTERISTICĂ ÎNTUNERICULUI)

 Undeva, în apropierea Cimitirului Bellu, un om se rezemase de un gard. Purta un tricou negru pe care scria, în engleză, „Pregătește-te pentru glorie“. (D. S.)

 Au înflorit teii. Pentru cine nu știa, culesul florilor de tei din copacii de pe domeniul public constituie contravenție, conform art. 2, lit. b) din Anexa nr. 1 la H.C.G.M. București nr. 304/2009, și se pedepsește cu amendă de la 50 la 100 de lei. Puneți-vă pofta-n cui și mergeți la Plafar. (M. P.)

 „Nu sînt de post. Fructele de mare sînt niște ființe botezate așa din lăcomie”, a declarat ÎPS Teodosie. Eu cred că are dreptate. Dacă există vreo ființă care să știe cîte ceva despre lăcomie, iată omul! (M. C.)

 Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat recunoscător pentru ancheta care a stabilit că prințesa Diana a fost înșelată de un jurnalist BBC. Ancheta a dovedit că jurnalistul Martin Bashir a reușit să obțină în mod fraudulos, în 1995, din partea prințesei Diana, un interviu care avea să devină antologic. Drăcia este că, înainte să ajungă ceea ce este, Boris Johnson însuși a fost un jurnalist de succes, renumit însă pentru lipsa lui de deontologie. Ba a fost chiar calificat drept „unul dintre cei mai mari exponenți ai jurnalismului de tip fake”. (A. M.)

 Întrucît noile tulpini de COVID sînt denumite „englezească“, „africană“ și „indiană“, s-a luat hotărîrea să nu li se mai spună astfel, ci să primească nume noi după literele grecești, să nu cumva să se simtă popoarele oprimate. Pentru că, se știe, onomastica omoară zilnic mii de oameni. (M. C.)

 Un tren care plecase din București în direcția Craiova a rămas fără frîne. Iar mecanicul nu a găsit sau nu știa unde e frîna de mînă. Dincolo de tragedia posibilă (dar evitată în ultimă instanță), e aici și un soi de revanșă ironică: cel mai adesea, trenurilor noastre le lipsește accelerația. (M. M.

 Un bărbat din Oregon care conducea o mașină furată s-a ciocnit de o femeie care conducea o altă mașină furată. Ce șanse erau să se întîmple asta? (A. M. S.)

 România nu e campioana încurcăturilor, așa cum am fi fost tentați să credem, alte țări o concurează serios. În Austria, de exemplu, un pacient de 82 de ani s-a trezit după operație cu piciorul sănătos amputat. Medicul a marcat greșit membrul, iar cumplita eroare a fost observată abia după intervenție, la desfacerea bandajelor. Bărbatul primește acum consiliere psihologică și, din păcate, va trebui să revină în sala de operație pentru a i se amputa și al doilea picior, cel bolnav. O eroare mai puțin tragică s-a produs în Australia, unde, din pricina numerotării defectuoase a caselor, un muncitor s-a apucat de treabă și a scos pavajele de la proprietatea greșită. Pe stradă se mai afla un imobil cu același număr, iar proprietarii au fost înțelegători, spunînd că se întîmplă des și să primească colete care nu sînt pentru ei. (A. A. D.)

 Toate turbulențele și toate iritările iscate în jurul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență mi-au fost brusc clarificate de însăși definiția rezilienței, așa cum apare ea în DEX Online: „Mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă”. (S. G.)

# Dacă ajungeți prin Ghana, nu ocoliți următoarele sate cu potențial turistic: Etwe nim Nyansa (Vaginul este deștept), Kote ye Aboa (Penisul este un fraier), Shua ye Morbor (Testiculele sînt triste) – traducere din limba Twi. Satele nu au electricitate, așa că, după căderea întunericului, orice este posibil. (A. P.)

NU SE ȘTIE DEOCAMDATĂ CARE VECHI LUPTĂTOR A FOST CHEMAT LA FAȚA LOCULUI, ÎN CIRCUMSTANȚE DESTUL DE NECLARE

 O turmă de cincisprezece elefanți, adulți și pui, scăpați din rezervația naturală Xishuangbanna, au pornit într-o călătorie de peste 500 de kilometri prin China, distrugînd pînă acum 56 de hectare cultivate, în mare parte, cu porumb. Protejați prin lege, călătoria vieții lor este monitorizată îndeaproape de autorități. Nu se știe deocamdată care le e destinația sau dacă nu cumva destinația lor este chiar drumul. (M. C.)

 Pe site-ul Asociației Cremaționiste AMURG (incinerareamurg.ro), la rubrica „Predecesorii noștri cremaționiști”, găsim, alături de cîțiva membri ai redacției Flacăra Sacră. Organ pentru Propagarea Cremațiunii Umane în România, un extras dintr-un ziar al anilor ’30, care-l portretizează pe Radu D. Rosetti – „vechi luptător pentru realizarea ideiei cremațiunei la noi în țară” – după cum urmează: „un prieten, un convins prieten și susținător al cremațiunei românești este distinsul și gingașul poet, avocat, și fost decan al baroului, D-l Radu D. Rosetti. Nu o dată, în șirul celor 13 ani de muncă pentru ridicarea crematoriului uman în București și pentru consolidarea Societății «Cenușa» botezată de D-sa așa, pentru că la început primise numele de «Nirvana», ne-a dat și ne dă, precupețitul său sprijin”. La Crème de la crème a cremaționismului românesc. (M. P.)

 O mireasă din India a murit la propria nuntă, după ce a suferit un atac de cord. Un medic din localitate a fost chemat la fața locului, dar nu a putut să o salveze. Ca să nu oprească ceremonia, familiile mirelui și miresei au fost de acord să continue nunta prin înlocuirea femeii cu sora ei. Corpul femeii a fost ținut într-o cameră separată pe parcursul festivităților, iar ulterior a fost incinerat. Un bun scenariu de film noir. (A. M. S.)

 Houston, Texas. Duminică, 16 mai, un polițist care se întorcea acasă de la serviciu a văzut un tigru plimbîndu-se curios, în ritm alert, prin curțile oamenilor. A încercat să pună trecătorii în siguranță, dar pînă să cheme ajutoare specializate, tigrul a dispărut. A urmat o săptămînă de căutări, cu anunțuri la televizor: „Atenție, tigru în libertate!”. Duminica următoare, tigrul a fost predat Poliției chiar de stăpînul lui în circumstanțe destul de neclare. Ceea ce este, totuși, clar e că nu se știe efectiv pe unde a umblat o săptămînă întreagă. Ce-o fi mîncat? Mai bine să nu ne întrebăm și să spunem că, dacă nimeni n-a reclamat nimic, n-are rost să cercetăm. Cu acest prilej, Poliția din Houston a lansat un apel către iubitorii de animale: vă rugăm să nu țineți asemenea prădători pe lîngă casa omului. Bine că le-a spus. (S. V.)

Foto: D. Stanciu (sus), M. Pleșu (jos)

Mai multe