Cu ochii-n 3,14

23 martie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

NU CUMVA PLANETA NOASTRĂ S-A ÎMPUȚINAT ATÎT DE MULT ÎNCÎT HOȚII DE ÎNĂLȚIME (PESTE 100 DE PERSOANE) S-AU REVOLTAT RECENT, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE? CÎT TIMP A TRECUT DE CÎND SE PRESUPUNE CĂ NIMENI NU VORBEȘTE LEJER?    

● Tot văd reclama aia la telefonie și Internet și mă întreb dacă au ajuns corporatiștii să ia lecții despre telecomunicații de la ciobani sau dacă nu cumva rețeaua respectivă este destinată în special ciobanilor strămutați la oraș. (A. D.)

 Un sfert din speciile de albine de pe planeta noastră au dispărut din anii ’90 încoace. O să mîncăm miere din clei îndulcit și fructe din rumeguș, și vom pune în vaze flori de plastic. (M. C.)

 „Populaţia unei specii de păsări pe cale de dispariţie din Australia s-a împuţinat atît de mult încît exemplarele rămase au început să-şi piardă cîntecul.“ Este vorba despre „mîncătorul de miere regent (Anthochaera phrygia), odinioară prezent din abundenţă în sud-estul Australiei“. Pentru că nu mai au cu cine să „vorbească”, aceste păsări au ajuns să înveţe cîntecele altor specii. E o știre tristă, oricum ai lua-o. (A. M. S.)

 Citind titlul unei știri – „Hoții de catalizatoare dau tot mai multe lovituri” –, primul gînd m-a dus înspre o societate din romanele lui Pascal Bruckner, unde hoții nu fură doar frumusețea, ci și evenimente generatoare de acțiuni și, de aici, brodînd mai departe, m-am gîndit cum ar fi să existe, bunăoară, niște tîlhari care să fure coronavirusul din omenire. Citind însă știrea, am revenit cu picioarele pe pămînt, căci hoții din realitate sînt mult mai pragmatici, iar catalizatoarele tîlhărite sînt, de fapt, niște piese auto. (S. G.)

 Copiilor le place să doarmă în căsuțe construite în copaci sau în alte locuri la înălțime, dar prea puțini se pot lăuda că se dau jos din pat folosind un tobogan furat dintr-un parc de distracții și personalizat. Un bărbat de 30 de ani din Washington a fost arestat după ce un tobogan de aproape 200 de kilograme a fost găsit, tăiat și prelucrat, în dormitorul fiului său, pe un pat supraetajat. Făptașul era suspect într-un furt de catalizatoare auto, dar, cînd i-au percheziționat casa, detectivii au dat nas în nas cu toboganul uriaș, vopsit, din verde, în albastru. (A. A. D.)

 Peste 100 de persoane care participau la o petrecere privată într-un apartament din București au fost amendate cu 226.000 de lei, ca urmare a nerespectării restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei. Mie, uneia, adevărata știre, de natură imobiliară, mi se pare următoarea: peste 100 de persoane au încăput într-un apartament din București! Cum s-or fi îndesat acolo? Cu buldozerul? (A. P.)

 Sindicaliștii din Poliție s-au revoltat și au venit cu exemple de polițiști care au salvat vieți omenești. L-au acuzat pe premier că nu știe ce înseamnă să fii un polițist bun. E adevărat, cu toții avem lacune în a ști asta. Sîntem poate niște ignoranți. Dar, din păcate, cu toții am aflat mai demult de cîți polițiști e nevoie pentru a schimba un bec. (A. M.)

 Un angajat al Studiourilor Buftea, Ștefan Chirian, susține că a descoperit recent bogata filmotecă a preşedintelui Republicii Socialiste România. Pe lîngă filme hollywoodiene, colecția ar conține şi numeroase imagini inedite din viaţa dictatorului. Printre titlurile preferate de soţii Ceauşescu se numărau producţii precum Mad Max, Atlantic City, Ben-Hur, Taxi Driver, Toţi oamenii preşedintelui şi Duzina de ticăloşi. „Am găsit şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi Borsalino. Un fel de HBO și Netflix privat, avant la lettre. (A. M. S.)

 Pentru prima dată în istorie, un restaurant francez cu meniu exclusiv vegan a fost recompensat cu o stea Michelin. Restaurantul ONA de lîngă Bordeaux are un chef femeie și a fost pus pe picioare cu ajutorul crowdfunding-ului și al unui împrumut de la o bancă ecologistă. (M. C.)

 La un an de la începutul erei pandemice, Bernard Pivot: „Cît timp a trecut de cînd ni se spune că săptămînile care vin vor fi dificile și decisive?”. (S. V.)

 Un bar din București propune un cocktail mortal, intitulat AstraSeneca. Se administrează în doze de 30 de mililitri și conține, în proporții egale, absint Pernod (alcool 68%) și lichior Stroh 80 (alcool 80%). Efectele adverse ale acestui cocktail nu sînt specificate. Se presupune însă că, după administrarea dozei de rapel, pacientul uită cu totul de pandemie. (M. M.)

 Isteria efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 capătă noi și noi dimensiuni. Reacțiile adverse – pînă nu demult temute – sînt acum idealizate. Redau o conversație tipică post-vaccinare, din ultimele zile: „Te-ai vaccinat?” „Da.” „Și? Ai avut vreo reacție adversă?” „Nu.” „Aoleu, sper să aibă totuși efect vaccinul”. În plus, nimeni nu discută tema conținutului alcoolic al vaccinurilor. AstraZeneca are 2 mg de alcool pur (etanol) per doză; cu tot cu rapelul, 4 mg. Transformat în vodcă (de tărie 40%) ar însemna 10 mg de vodcă… o vodcă mică, foarte mică, dar injectată direct intramuscular. Păi, ce-ar spune musulmanii? Și nimeni nu vorbește despre efectele secundare culturale ale acestui vaccin: de la o vreme, cînd mă gîndesc la foștii directori ai postului TVR Cultural, orice aș face, nu-mi vine în minte decît un singur nume: Daniela Zeneca-Buzura. (M. P.)

 Alte nume de firme din Brăila: Patriot Serv Com SRL, Crud Copt SRL, Virtute SRL, Pescarul Inventiv SRL, Relevant Grill Mod SRL, M & D Jovial SRL, Ocazional SRL, Pasiune Pentru Cunoaștere SRL, Lejer Trans SRL, Mavga Veșnic SRL, Serele Lui Stan SRL, Apogeus Group SRL, Vopsitotal SRL, La Flori Frumoase SRL, Ultimul Doom SRL, Ultimul Cuvânt SRL, Afaceri Potrivite SRL, Al Șaselea Simț Record Label SRL, Zmeogen SRL, Respect Serv SRL, Context De Conjunctură SRL, Măcelaru Mustăcios SRL, Tranșatoria Sus Pălăria SRL, Epico Tic SRL, Ager Cereale SRL, Agigea Voiage SRL, Discret Taxi SRL, Opulent Story Events SRL, Text Concept SRL, Orizont Fresh SRL, Pădurea De Stupi SRL, Bunici Respectabili SRL, Fascinația Impex SRL, Tunet Impex SRL, Calea Către Rai SRL, Viața Veșnică SRL, Viața Permanentă SRL, Altă Lumină SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Mai multe