Cu ochii-n 3,14

3 martie 2021   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CINEVA A DESCOPERIT LÎNGĂ RÎU, APROAPE DE INIMA SINGURĂTĂȚII, O VORBĂ CARE AVEA DEJA CALIFICATIVUL DE „CULME“

 Cineva l-a împușcat pe cel care-i plimba pe cei trei căței ai cîntăreței Lady Gaga și a furat doi dintre ei. Lady Gaga a oferit o jumătate de milion de dolari celui care-i găsește cățeii. Adică, dacă cineva îl prinde pe individul care l-a împușcat pe om, dar nu găsește și cățeii, nu primește nimic. (A. M.)

 În Siberia a fost descoperită carcasa înghețată a unui rinocer blănos de acum 20.000 de ani în care organele erau intacte, iar pe pereții unei peșteri din insula Sulawesi (Indonezia) s-a descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche reprezentare a unui animal (e vorba de trei porci), datînd de acum 45.000 de ani. Dar, na, creștinismul încă pretinde că primul om a fost creat de o mînă divină acum 6.000 de ani. (M. C.)

 Un sat din nordul Țării Galilor, în Anglesey, se numește Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Numele înseamnă, de fapt, „Biserica Sf. Mary în luminişul pădurii de aluni de lîngă rîu, aproape de Sf. Tysilio al peşterii roşii”. Să trăiești acolo trebuie să fie o poezie! (A. P.)

 O femeie s-a lăudat că „minunatul” ei soț a plătit 1.500 de lire sterline pentru ca ea să omoare o girafă bătrînă la un parc zoo. A împușcat-o, apoi i-a scos inima și s-a pozat fericită cu ea, scriind sub fotografie: „Te-ai întrebat vreodată cît de mare este inima unei girafe? Sînt fericită pînă la Lună cu marele meu cadou de Sf. Valentin!”. Poate că apoi au mîncat-o și au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți. Sinopsis pentru un horror romantic. (A. M. S.)

 Pentru a combate una dintre problemele omniprezente în societatea lor, probleme agravate din cauza pandemiei de coronavirus, premierul Japoniei, Yoshihide Suga, a decis înființarea unui nou minister, menit să gestioneze dificultățile cu care se confruntă cetățenii Țării Soarelui Răsare: Ministerul Singurătății și Izolării. La conducerea ministerului a fost numit Tetsushi Sakamoto, care se ocupă, în paralel și de combaterea scăderii demografice. Bănuiesc că este o persoană cu nervii tari, căci nu cred că este prea ușor să porți titulatura de ministru al Singurătății. (S. G.)

 O vorbă a lui Joe Bonamassa dintr-un concert, înainte de a porni interpretarea piesei „Spoonful“ alături de alți muzicieni și împreună cu duetul Larkin Poe: „Cînd cinci ghitare cîntă în același timp e un Guitarmageddon“. (D. S.)

 Dacă vi s-a întîmplat să aveți nevoie de Internet și să verificați dacă nu sînt rețele wi-fi în zonă fără parolă, ați putea avea succes în apropierea unui sediu de Poliție. În statul Illinois, din SUA, un bărbat de 61 de ani, care avea deja cazier pentru abuz sexual, a descărcat fără probleme pe telefonul său imagini și videoclipuri cu minori folosind wi-fi-ul Poliției, aflată peste drum de adăpostul pentru oameni ai străzii unde locuia. A primit 15 ani de închisoare pentru fapta sa, iar respectiva secție de Poliție a decis că e momentul să-și paroleze accesul la Internet. Ne întrebăm care o fi gradul de dificultate al parolei alese. (A. A. D.)

 Amnesty International i-a retras lui Alexei Navalnîi calificativul de „prizonier de conștiință” pe care i-l atribuise în ianuarie. Motivul ar fi niște instigări la ură pe care opozantul rus le-ar fi făcut cîndva. Cum s-ar spune, iepurașul n-avea șapcă. Nu cumva aceeași vestită organizație ne cerea la Revoluție să nu încălcăm drepturile omului în ceea ce-i privește pe securiști, în condițiile în care unii dintre ei trăseseră sau trăgeau încă în populație? (A. M.)

 Odată cu deschiderea sezonului de manifestații sindicale s-a atins și o nouă culme a gloriei protestatare: Jandarmeria a amendat Poliția. (M. M.)

DE UNDE SE VEDE CĂ O CARTE VECHE PARE SĂ FIE O RECUPERARE A VECHIULUI GUST 

 Site-urile porno atrag lunar mai mulți consumatori decît platformele Netflix, Amazon și Twitter combinate. De unde se vede că sexul precedă, ca poftă, tentație și satisfacție, shopping-ul, arta și conversația. Nu că ar fi șocantă această constatare, dar merită reluată pentru toți cei care cred că sexul ar fi o activitate rușinoasă, imorală, inferioară. (M. C.)

 Emoționante din cale-afară știrile mici, nebăgate în seamă, despre cărți împrumutate din biblioteci și returnate după decenii. Iată, de pildă, această știre: un locuitor dintr-un mic orășel din statul american New York a găsit în podul casei sale, printre vechituri, o carte de mult împrumutată de la biblioteca publică din orășelul învecinat. A dus cartea (o biografie a președintelui american Theodore Roosevelt) la bibliotecă și, după cercetări, s-a dovedit că cineva, al cărui nume nu-i spunea nimic omului nostru, a împrumutat-o cu 72 de ani în urmă. Data returnării înscrisă în fișă ar fi trebuit să fie 5 aprilie 1949. Pe vremuri, bibliotecile publice taxau returul întîrziat cu o mică sumă pe zi pentru întîrziere. Această măsură a fost de mult abandonată, dar totuși biblioteca a calculat cît ar trebui să achite cel care a returnat cartea dacă ar avea de plătit întîrzierea la prețul din 1949. A rezultat suma de 262 de dolari din 1949. Cam 2.600 de dolari, astăzi. Firește, biblioteca nu a taxat nimic, ba chiar a fost fericită că a putut primi o carte atît de veche, iar directorul a anunțat că nu mai există nici un exemplar de carte din acel timp în colecția bibliotecii. (S. V.)

 Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a venit cu o propunere inedită. Acesta susține că în Poșta Română sînt angajați foarte mulți factori poștali, iar odată cu digitalizarea și îmbunătățirea serviciilor, aceștia ar trebui pregătiți pentru „altceva”. Fiind „o resursă umană foarte atașată de comunități, poștașii ar putea fi pregătiți să devină asistenți comunitari”, a declarat Teleman la Antena 3, potrivit Digi24. Întrebat ce ar însemna conversia factorilor poștali în asistenți comunitari, ministrul USR-PLUS explică: „Se întîmplă uneori, un exemplu puțin mai macabru, ca unele persoane să fie găsite decedate în locuință după o perioadă destul de lungă de timp. Or, avem acești factori poștali care cunosc foarte bine comunitățile și ar putea fi cei care să semnaleze lucruri neobișnuite”. De observat că, atunci cînd face parte din nume proprii (ca Teleorman sau, de ce nu, Teleman), prefixul „tele” românesc vine din turcescul „deli” care înseamnă „nebun, diliu”. În altă ordine de idei, reforma pare să fie o recuperare a vechiului sectorist, care știe tot ce se întîmplă „prin cartier”. O posibilă convenție de lucru pentru noul poștaș al lui Teleman ar fi să sune o dată cînd vine ca simplu poștaș, de două ori cînd acasă e doar soția și de nenumărate ori cînd mortul din casă nu răspunde neam. (M. P.)

 La Piața Progresul, pe un perete alb, o cugetare în care se îmbină filozoficul și gastronomicul (afișată cu litere mari de administrația pieței, spre luare la cunoștință): „Oamenii care adoră să mănînce sînt cei mai buni oameni“. Ceva îmi spune că autorul acestei cugetări nu este doar un înțelept al burții, pare să fie și un canibal cu experiență care, de-a lungul meselor sale, a consumat diferite feluri de oameni și a ajuns la concluzia că oamenii care adoră să mănînce au un gust mai bun decît aceia care adoră alte lucruri sau nu amestecă mîncarea cu adorația. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Mai multe