Cu ochii-n 3,14

9 decembrie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎN VIRTUTEA BUNELOR INTENȚII, GÎNDURILE MAI VECHI (DE TIP LEAGĂN), PE CARE OMUL DE AZI LE SOCOTEȘTE MAI DEGRABĂ O NIMICA TOATĂ DINTR-O ALTĂ CARTE, VOR PRODUCE ALTERNATIV REZIDUURI

 Dacă acum cîteva săptămîni, în virtutea bunelor intenții, pentru a îndulci lockdown-ul, guvernul din Belgia venise cu ideea „amicului de alint”, knuffelcontact – adică puteai alege o singură persoană din afara familiei cu care să socializezi –, de curînd o altă decizie vine să mai zgîndărească puțin prioritizarea relațiilor sociale: de sărbători, poți avea invitați în casă, însă gazda va putea permite doar unuia dintre ei să folosească toaleta. O decizie care literalmente înseamnă că „prietenul la nevoie se cunoaște”. (S. G.)

 Un echipaj de poliţie din Italia a oprit un bărbat care a parcurs o distanţă de aproape 400 de kilometri, mergînd pe jos timp de peste o săptămînă, pentru a-şi limpezi mintea după o dispută cu soţia lui. După ce l-au găsit, poliţiştii l-au dus pe bărbat la un hotel, după care i-au telefonat soţiei acestuia, care a venit să-l ia acasă. Sper că omul avusese timp să-și pună gîndurile în ordine. (A. M. S.)

 Murăturile ascut cuțitele între China și Coreea de Sud. Este vorba, mai exact, de kimchi, un sortiment de varză murată picantă cu tradiție printre coreeni. China a primit, la sfîrșitul lui noiembrie, o certificare internațională pentru propria variantă de varză murată, pao cai, fără ca aceasta să se diferențieze clar de kimchi, așa cum cere Coreea de Sud. Ironia este că tot coreenii ajunseseră să importe kimchi din China, datorită cererii ridicate pentru acest aliment considerat sfînt. Războiul culinar al murăturilor are însă rădăcini mai vechi și a implicat, la un moment dat, și Japonia, standardele internaționale pentru kimchi fiind stabilite chiar de ONU în 2001. (A. A. D.)

 Iată cîteva inscripții și denumiri pe care le întîlnesc destul de frecvent, de cînd sînt părinte: „echipamente de tip complex, realizate din platforme modulare din lemn”, „echipamente de tip complex, realizate din oțel galvanizat sau lemn de cedru natural”, „structuri din lemn, oțel galvanizat sau din poliesteri armați cu fibre HDPE”, „echipamente de tip figurine pe arc și balansoar pe arc”, „echipamente de tip leagăn cu două posturi”. Sînt denumirile precise, conforme și tehnic corecte ale „echipamentelor” cu care sînt înzestrate locurile de joacă. Dacă ar ști copiii ce nume poartă jucăriile lor, ar prefera să rămînă acasă. (M. P.)

 La începutul lui noiembrie, un cuplu de surferi irlandezi au descoperit pe o plajă din nordul țării lor un cilindru metalic închis pe care erau gravate litere de neînțeles pentru ei. Inițial au crezut că e o bombă. După un moment de chibzuință, au ajuns la concluzia că e cenușa cuiva. Literele, mai atent privite, păreau a fi rusești, așa că au găsit un vorbitor de rusă care le-a dezlegat misterul: era o „capsulă a timpului“ lansată de echipajul unui vapor rusesc. Au deschis-o și au găsit scrisori, insigne, dopuri de sticle de vin, fotografii, un meniu de restaurant, în fine, chestii pe care omul de azi le socotește reprezentative pentru propriul portret în ochii omului de răspoimîine. Surferii au putut lua legătura pe Facebook cu unul dintre cei care au lăsat mesaje în „capsulă“. Acesta a fost  dezamăgit să afle că s-a găsit „capsula“. Aceasta fusese lăsată în gheața de la Polul Nord de echipajul unui spărgător de gheață rusesc în 2018 cu speranța că va fi găsită peste cîteva sute de ani, nu peste doi ani. În fine, irlandezii care au stricat fără să vrea așteptările rușilor au conchis că de vină e blestemata de încălzire globală, care a topit gheața în care fusese plasat mesajul mai repede decît s-a putut crede. (S. V.)

 Europarlamentarul maghiar József Szájer, membru al partidului FIDESZ, familist, coautor al noii Constituții care interzice căsătoriile între persoane de același sex și adversar al mișcărilor LGBT, a fost arestat la Bruxelles, pentru încălcarea regulilor sanitare și de carantină, în timp ce participa la o partuză gay. Refuzăm să acceptăm că Szájer e homosexual; credem mai degrabă că a fost o curioasă încercare de a-și surprinde adversarii pe la spate. (M. P.)

 O veste (științifico-)fantastică: DHL vrea să trimită pachete pe Lună. Prima misiune, planificată încă de acum cîțiva ani, e prevăzută pentru anul viitor. Dacă totul merge bine, naveta spațială Peregrine va aseleniza în 2021 și va avea la bord nu doar instrumente necesare pentru experimente științifice, ci și pachete trimise de persoane private, ambalate în celule cu un diametru de 2,5 centimetri. Oricine își va putea rezerva un așa-numit „MoonBox” pentru a livra, în siguranță și discret, diverse obiecte (de dimensiuni mici) pe Lună. Și asta, încă, la super-ofertă! Un „MoonBox” costă 460 de dolari, o nimica toată pentru o călătorie de 384.000 de kilometri. Singura problemă (și chiar e o problemă!): în caz de adrisant necunoscut nu se efectuează retur. (M. M.)

 Înainte de alegeri, întrebat de cei de la Recorder care este ultima carte pe care a citit-o, Victor Ponta răspunde „cult” și trendy cam așa: „Pentru că sînt în campanie electorală, îl recitesc pe Mario Vargas Llosa, cu Sărbătoarea Țapului, despre experiența lui politică”. Sărbătoarea Țapului n-are absolut nici o legătură cu experiența politică a lui Llosa, poate cu „experiența” politică a dictatorului Trujillo, dintr-o cu totul altă țară care se numește Republica Dominicană și care, culmea, nu e Peru. Mă rog, i-o fi făcut cineva un rezumat greșit și el a preluat... Apropo, ăsta tot plagiat s-ar numi? (A. P.)

 O carte despre liderul opoziţiei de extremă dreaptă din Italia, Matteo Salvini, De ce Salvini merită încredere, respect şi admiraţie, s-a aflat în topul vînzărilor pe Amazon din această ţară: are 110 pagini goale şi costă 6,99 euro. „Această carte este plină de pagini goale. În pofida anilor de cercetare, noi nu am putut găsi nimic de spus despre acest subiect, aşa că vă rugăm să nu ezitaţi să utilizaţi această carte pentru notiţele voastre”, scrie în descriere. (A. M. S.)

 Conform revistei The Economist, în 2030 vor exista în lume peste un miliard de aparate de aer condiţionat, care deja sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă. Conform revistei Wired, prima generaţie de panouri solare vor începe să-şi atingă limita de funcţionare pînă în 2050, cînd vor produce anual şase milioane de tone cub de reziduuri electronice (e-waste) nereciclabile. Bine-aţi venit în viitor! (M. C.)

 Pe amazon.fr, la categoria „Ustensile de bucătărie“, subcategoria „Cratițe și tigăi“, un produs Petromax atrăgător: tigaia unisex pentru adulți (la prețul, oarecum logic, de 37,99 euro sau 59,76 euro, în funcție de mărime). O tigaie în care, deduc, se pot face alternativ (sau chiar simultan, de ce nu?) fripturi feminine și masculine. (D. S.)

Foto: Stela Giurgeanu

Mai multe