Cu ochii-n 3,14

4 noiembrie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

„ÎMI PLAC ÎMBRĂȚIȘĂRILE VEGETALE“, A DECLARAT CINEVA CARE DEVINE OPAC CÎND ARE TOATE MOTIVELE SĂ SE CHEME ULTIMUL INFINIT. „PÎNĂ LA URMĂ, VOR EXISTA TOT MAI PUȚINE PRILEJURI DE A-ȚI AMINTI.“

● Dacă sînteți singur și perioada prelungită de pandemie vă încurcă în găsirea perechii potrivite, nu disperați. Chiar și o vidră rămasă fără jumătatea sa, aflată în adăpostul Cornish Seal din Anglia, a reușit să-și refacă viața într-o manieră modernă: a apelat la un site de matrimoniale. Pentru că nimeni nu prevăzuse categoria „vidre” în aplicațiile deja existente, angajații de la adăpost i-au creat propriul site, „Fishing for Love”. Profilul lui Harris, unde era specificat „Sînt grijuliu, un bun ascultător și îmi plac îmbrățișările”, a punctat serios în ochii lui Pumpkin, văduvă și ea. Cei doi au decis rapid să-și unească singurătățile, iar Harris a fost chiar dispus să se mute la aleasa inimii, în Scarborough. (A. A. D.)

● Parlamentul European a rezolvat zilele trecute o problemă stringentă: a respins amendamentul potrivit căruia produsele vegetale nu mai pot fi denumite „burger” sau „cîrnați”. Totuși, au interzis denumirea de „iaurt”, „brînză” sau „smîntînă” pentru produsele care nu conțin lapte de origine animală, precum „laptele de soia”, aprobînd totuși păstrarea termenilor de „lapte” de migdale și de cocos. Dacă aș fi o boabă de soia, m-aș revolta. (S. G.)

● Un polițist filipinez a fost ucis de un cocoș în timpul unei razii care viza o bătaie ilegală, organizată în provincia nordică Samar. Locotenentul Christine Bolok a fost lovit cu lama ascuțită care este legată, de obicei, de picioarele păsărilor aruncate în luptă. Bărbatul a fost tăiat la coapsa stîngă, lama secționîndu-i artera femurală. El a fost declarat mort la scurt timp după ce a fost adus la spital. Luptele de cocoși, extrem de populare în Filipine, au fost interzise pe perioada pandemiei de coronavirus. „Nu mi-a venit să cred prima oară cînd mi s-a spus. În 25 de ani, nu mi s-a mai întâmplat să pierd un polițist din cauza unei lupte între cocoși”, a comentat șeful poliției locale. Trei persoane și șapte cocoși au fost reținuți de poliție. (A. M. S.)

● Salman Rushdie: „Cineva m-a întrebat deunăzi: dacă Christopher Hitchens ar mai fi trăit, crezi că ar fi fost şi el anulat (canceled) din cauza remarcilor sale scandaloase?”. Martin Amis: „Precum eseul «De ce femeile nu sînt amuzante». O opinie greşită”. Rushdie: „Da, greşită, foarte greşită! Dar unul dintre lucrurile pe care ar trebui să ni le permitem este să greşim”. (M. C.)

● La Tokyo, un arhitect local a propus și chiar a construit toalete publice cu pereți transparenți. Omul s-a gîndit să rezolve astfel cele două întrebări care stresează pe oricine e împins de nevoie spre un closet de stradă: dacă e curat și dacă e ocupat. Cînd ai pereții transparenți, din sticlă, să zicem, vezi de-afară, de la oarecare distanță, dacă e ocupat și dacă e curat. Cît despre nevoia de a nu fi văzut în timp ce-ți rezolvi nevoia, japonezul a imaginat un material transparent care devine opac cînd ușa toaletei se încuie pe dinăuntru. În România nu o să se instaleze așa ceva niciodată, pentru că la noi sistemul care face peretele transparent să devină opac va fi, invariabil, stricat. (S. V.

● Michael Jackson a copilărit în localitatea Gary, Indiana, într-o casă de pe Jackson Street. Strada se chema Jackson înainte să apară pe lume Michael Jackson. Și are toate motivele să se cheme așa și în continuare. (M. M.)

● Un nou recif de corali, mai mare decît unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali a Australiei, anunță CNN. Oamenii de știință au descoperit reciful detașat, primul descoperit în peste 120 de ani, în apele din nordul statului Queensland. Cu o înălțime de 500 de metri, reciful este mai înalt decît Empire State Building (381 de metri pînă la ultimul etaj), Sydney Tower (305 metri) și turnurile gemene Petronas (451,9 metri). (A. M. S.)

● Manechinul Starman, lansat anul trecut de compania SpaceX să ruleze la infinit pe centura de asteroizi a sistemului nostru solar, la bordul unei rachete în formă de autovehicul produse de Tesla, a depăşit orbita planetei Marte. Dacă mai aşteptau puţin, ar fi putut trimite în spaţiu nişte COVID. (M. C.)

● Comentariu în presa germană înaintea alegerilor prezidențiale americane: „Pînă la urmă, Donald Trump nu va reuși să facă America mai dreaptă. Ci mai stîngă!”. (M. M.)

● În urma deciziei Guvernului de a interzice pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou, Patriarhul Daniel a avertizat că „și autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște […], iar peste cîteva luni regimul comunist a căzut”. Aș paria, dimpotrivă, că abia dacă autoritățile vor permite pelerinaje în vremuri de pandemie, vor cădea guverne, sisteme de sănătate, economii și ordini mondiale – iar pentru Patriarhul Daniel vor exista tot mai puține prilejuri de a fi fericit și, cu atît mai puțin, preafericit. (M. P.)

● Ce faci dacă ești o doamnă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ai vrea ca din mîinile tale iscusite să se ivească ceva frumos și nu prea știi ce să fie? E simplu, deschizi revista Cabinetul Floral al Doamnelor și Companionul Ilustrat al Casei (vol. III, nr. 25, din ianuarie 1874) și acolo vei găsi ideea, la pagina 28: un „motto din frunzele toamnei“. Iar acel motto, firește, nu poate fi decît cuvîntul LOVE, cu litere compuse din frunzele galbene, arămii și cafenii pe care le-ai adunat de prin curte (cînd octombrie se îndrepta grăbit către noiembrie) și le-ai păstrat într-un sertar, pentru a-ți aminti cum trece vremea. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Mai multe