Cu ochii-n 3,14

14 octombrie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

PE NEPUSĂ MASĂ, UN FEL DE REGE AL RECLAMEI, NETULBURAT DE AFECTE, A DESFĂCUT AMBALAJUL DEZBATERII DINTRE CUVINTE

● „«Nu mă căsătoresc cu nimeni.» Cînd am întrebat-o de ce simțea asta, mi-a spus că voia să moară iresponsabil, pe nepusă masă și fără motiv.“ Arundhati Roy, Ministerul fericirii supreme (traducere de Alexandra Coliban, Humanitas Fiction). (M. C.)

● Scheletul unui T-Rex, supranumit Stan, cu o vechime de 67 de milioane de ani, a fost scos la licitație de casa Christie’s. Valoarea sa a fost estimată între 6 și 8 milioane de dolari.  Este vorba despre un fel de rege al dinozaurilor, care avea șapte tone cînd era viu, patru metri în înălțime și doisprezece în lungime. Acum, cineva poate să-l aibă în sufragerie. (A. M. S.)

● D’ale Facebook-ului: unei companii canadiene, The Seed Company by E.W. Gaze (cu sediul pe insula Terranova, provincia Newfoundland), care vinde semințe de ceapă dulce din soiul Walla Walla, i s-a refuzat de către Facebook afișarea unei reclame pe motiv că, în fotografia reclamei, „produsele“ (adică niște nevinovate cepe) „sînt aranjate într-o manieră sexual sugestivă“. Precum se vede, ceaparențele înșală. (D. S.)

● Pentru un plîns netulburat de afecte, recomandăm folosirea lacrimilor artificiale. Se pot cumpăra online, fără rețetă, la prețuri cuprinse între 17 și 46 de lei flaconul. (M. P.)

● Cînd cumpărați un pachet de cîrlige de rufe puteți să vă alegeți și cu un partener de corespondență. I s-a întîmplat unei australiene care, după ce a desfăcut ambalajul, a găsit pe interiorul lui mesajul „Scrie-mi”, alături de un nume și o adresă: închisoarea Mobilong. Cîrligele cu pricina fuseseră ambalate, alături de alte tipuri de produse, de către pușcăriași, iar unul dintre ei, mai comunicativ, a ales unul dintre cele mai vîndute produse ale magazinului pentru a-și trimite cererea de prietenie. (A. A. D.)

● Dezbaterea televizată dintre cei doi candidați la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite a fost, potrivit gazetelor politice, mult mai interesantă decît confruntarea dintre candidații la funcția de președinte. Mike Pence și Kamala Harris chiar au abordat probleme relevante, s-au contrazis argumentat, au stîrnit polemici – a fost cu totul altă atmosferă decît cea stîrnită în jurul dezbaterii Donald Trump – Joe Biden. În tensiunea acestei confruntări, camera de filmat a surprins vreme de cîteva clipe o muscă așezată pe creștetul lui Pence. O fi semn bun sau rău? În finala campionatului european de fotbal din 2015, o molie s-a oprit pe tîmpla lui Ronaldo, cînd acesta era căzut la pămînt, accidentat. Atunci a cîștigat Portugalia. Iar Ronaldo e cel care a ridicat, primul, cupa. (M. M.)

● Lucrarea propusă de artistul Dumitru Gorzo pentru sesiunea de achiziții a Muzeului Național de Artă Contemporană se numește „Pictura ca fundal pentru relația dramatică dintre cuvinte“ (178 x 114 cm, 2020, acrilic pe pînză). E într-adevăr o pictură în fundal, iar „relația dramatică dintre cuvinte“ sună cam așa (scrisă cu majuscule, fără diacritice, undeva lipsește un „i“, nu se știe dacă intenționat sau nu): „Sa imi bag pula in el de muzeu si sa va fut in gura prin metodologia de achzitii“. Nu pot comenta arta contemporană, nu intră în competențele mele, dar eu, să fiu în locul muzeului, aș fi cumpărat-o. (A. P.)

CINE MAI VREA SĂ DESFACĂ TRISTEȚEA CÎND VINE DINTR-O ȚARĂ CARE SE RIDICĂ?

● Pandemia de COVID-19 pare a fi, pentru puseul pedagogic al românului, ce e ploaia pentru ciuperci. Găsesc o puzderie de oferte de „școli“ pe Internet. Unul din trei-patru oameni din orizontul meu online anunță poporul că e dispus să fie profesor de ceva. În particular sînt oferte masive de predat leadership, public speaking, creative writing și uluitoarea „dezvoltare personală“. Înțeleg că mai fac oamenii un ban la vreme grea, dar nu despre asta e vorba. Pe mine mă uimește cît de răspîndită e convingerea că ești atît de plin, încît ai de dat și altora. Sau că ceilalți chiar au ceva de învățat de la tine. Și mă întreb: dacă atît de multă lume vrea să predea, cine mai vrea să învețe? Ne îndreptăm spre genul de școală cu o sută de profesori și trei elevi? În țara cu cei mai mulți generali raportați la numărul de soldați și cu cei mai mulți șefi la numărul de pălmași, nu m-ar mira. (S. V.)

● Într-un magazin din acela mare cu tot felul de scule și materiale de construcții, în timp ce împingeam un cărucior murdar de ciment și cu o roată care clămpănea excentric, mi-a trecut prin fața ochilor o ființă al cărei loc nu prea părea să fie acolo. O cucoană îmbrăcată cam cum apăruse Serena Williams pe terenul de tenis prima oară după ce născuse, adică purtînd niște chestii mulate pe tot corpul. Era mai slim decît Serena și reușea performanța să-și miște în mod diferit fiecare parte a corpului. Se plimba așa printre rafturi, gata parcă să se desfacă în bucăți în orice moment, neînsoțită și aparent fără nici o treabă, într-un contrast total cu sertarele de cuie și șuruburi, cu fierăstraiele sau poloboacele din jur. Dintr-odată, mi-a căzut fisa. E posibil ca o nouă activitate să înflorească prin aceste mari magazine. Ar putea deveni locul ideal pentru agățat bărbați: zidari, zugravi, instalatori, faianțari, electricieni, lăcătuși, dulgheri, tîmplari, șoferi. Bingo! (A. M.)

● Săptămîna trecută a murit de cancer, la doar 65 de ani, Eddie Van Halen, unul dintre chitariştii care în anii ’80 au redefinit instrumentul, şi pe Twitter toată suflarea muzicii rock şi-a exprimat consternarea şi tristeţea. Din toate postările citite, am remarcat că doar cei de la Metallica şi Ozzy Osbourne au pus virgulele unde trebuie. Pentru un chitarist atît de minuţios şi de exact în frazarea pe corzi, mi se pare important. (M. C.)

● În urma unui concurs, „Săptămîna ursului gras”, despre care am aflat că se desfășoară de cîțiva ani în Alaska, un urs care trăiește în Rezervația Katmani nu doar că a fost desemnat cel mai gras urs, dar a și fost botezat după un model de avion Boeing: „Ursul 747”. Sînt mirată și surprinsă de această formă de body-shaming, mai ales cînd vine dintr-o țară care luptă împotriva discriminărilor de orice fel. Aștept însă un protest serios al comunității urșilor de pretutindeni. (S. G.)

● Averea miliardarilor a atins un nou maxim în perioada pandemiei de COVID-19, depășind 10.000 de miliarde de dolari grație evoluției foarte bune a burselor și în ciuda unei economii mondiale în plin marasm. Potrivit unui studiu realizat de banca elvețiană UBS și de firma de audit PWC, averea cumulată a miliardarilor se ridică la nu mai puțin de 10.200 de miliarde de dolari, respectiv un nou record, peste vîrful din 2017. La acel moment, averea lor cumulată era de 8.900 de miliarde de dolari. Ne-am liniștit. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

Mai multe