Cu ochii-n 3,14

2 septembrie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

TREBUIE SĂ CÎNTĂRIM CU ATENȚIE CE REȚINEM DIN PRIMĂVARĂ, CÎND MAI MULTE PĂRȚI DE LUME RISCĂ SĂ CERTIFICE UN MIRACOL PITIC

● The Rolling Stones au înregistrat, după mulți ani, un cîntec nou, „Living in a ghost town“, inspirat de vremurile pandemiei, și fanii au comentat pe YouTube: „Cred că tipii ăștia au viitor”; „Cînd Keith merge la cumpărături virusul își pune mască”, „Trebuie să cîntărim cu atenție ce fel de lume lăsăm în urma noastră pentru Keith“. Chitaristul Keith Richards împlinește anul acesta 77 de ani. (M. C.)

 Într-un pliant Hornbach, cîteva nume din onomastica dușurilor: set duș „Simpla“, set duș cu comutator „Pecora“, set duș „Tempesta Cosmopolitan“, set duș „Euphoria“, cădiță duș „Logos“. Și fiindcă Logos-ul ne-a ieșit în cale, reținem (din același pliant) și un nou substantiv pe care limba română l-a primit din partea limbii de cablu: „rețelistică“. (D. S.)

 Pe 27 august, Academia Română a publicat pe site-ul instituției un comunicat de presă care avertizează asupra pericolelor tehnologiei 5G – în dezacord cu poziția Comisiei Europene, a Institutului Național de Sănătate Publică și a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Problema e că ceea ce au aflat savanții de la Academie abia săptămîna trecută știa deja toată suflarea – conspiraționiști, antivacciniști, adepți ai teoriei Pămîntului plat și alte minți întunecate – încă din primăvară, cînd nebunii furioși din Anglia, Olanda și din alte țări au incendiat antenele 5G, de teamă că noua tehnologie ar putea propaga virusul COVID-19 pe calea undelor. Păi, și atunci la ce ne mai trebuie Academia Română? (M. P.)

 Grădina zoologică din Varșovia va da elefanților ei marijuana medicinală (în cadrul unui proiect-pilot) pentru a testa cum le reduce aceasta nivelul de stres. Canabisul medicinal a fost folosit în mai multe părți de lume pentru tratarea cîinilor și a cailor, „dar, probabil, este prima astfel de inițiativă pentru elefanți”, a declarat Agnieszka Czujkowska, medicul veterinar responsabil de proiect. Să le urăm elefanților relaxare plăcută, căci vremurile sînt ciudate. (A. M. S.)

 Invocînd „comportamentul pe care trebuie să-l avem în 2020“ cînd „nu mai trebuie să folosim termeni care riscă să rănească pe cineva“, strănepotul Agathei Christie a anunțat că titlul romanului Zece negri mititei va fi schimbat în Erau zece. În sensul sensibilităților care trebuie oblojite în 2020, mă gîndesc că ar trebui revizuit și titlul romanului lui Dumas Omul cu masca de fier. (S. G.)

 La noi la bloc s-a schimbat contabila, în urma vacantării postului prin demisie. Nimic nou sub soare. Numai că atestatul însoțitor menit să certifice valoarea profesională a titratei era semnat de Marian Vanghelie, nume care certifică competență profesională marca zero. Tot nimic nou sub soare. (R. M.)

 Cetățenii din mica localitate elvețiană Olten, situată între Zürich și Basel, s-au trezit cu o ninsoare alcătuită diin fulgi de cacao. S-au lămurit repede că nu era vorba de un miracol ceresc, ci de o banală defecțiune la sistemul de ventilație al fabricii de ciocolată Lindt & Spuengli. Un autoturism a fost, în special, „avariat”, dar proprietarul a refuzat politicos oferta fabricii de a-i spăla mașina. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, cea de-a doua țară cea mai afectată din lume din cauza coronavirusului, a făcut de curînd o mică baie de mulțime. S-a întîmplat în timpul unei vizite la o uzină din Aracaju. Bolsonaro, fiind testat pozitiv și neavînd mască, ridică „un copil” pe după gît. Numai că sub masca roșie era fața unui matur pitic. (A. M. S.)

PÎNĂ SĂ INTRE O SCHIMBARE POZITIVĂ ÎN GURA PĂCĂTOSULUI E NEVOIE, DIN NOU, DE ILUMINAREA CÎNTARULUI

 Vizitatorii unui spital din Richmond, Australia, sînt întîmpinați și cercetați cu atenție de agentul de pază de îndată ce intră pe poartă. Acesta își afișează cu mîndrie numele, pe ecusonul mereu la vedere: Elwood. A dat probe de seriozitate un an de zile pînă să intre în posesia lui. Cînd nu inspectează persoanele care sosesc la spital, poate fi văzut dormind în tufișuri, fără jenă. Asta pentru că Elwood este un motan uriaș, alb cu portocaliu. Colegii îl descriu ca fiind prietenos, dar nu exagerat, mereu în mișcare, un bun agent de pază. Elwood s-a dovedit a nu fi o pisică maidaneză, cum se credea, stăpînii lui locuind chiar peste drum de spital. Asta nu-l împiedică pe motan să se prezinte conștiincios la serviciu în fiecare zi. (A. A. D.)

 Cînd ai impresia că lumea în care trăiești se sfîrșește, poate e bine să te gîndești serios să începi o alta. Cei 40 de locuitori ai insulei Rúm aflată în Arhipelagul Hebridelor Interioare, ce aparțin Scoției, au lansat o invitație publică tuturor celor care vor să înceapă o nouă viață să vină să se instaleze pe insula lor într-una dintre casele „eco“ ce tocmai se construiesc acolo. Locuințele se află în satul Kinloch, iar locurile de muncă oferite sînt în piscicultură și în industria alimentară. Se caută, de asemenea, educatoare de grădiniță. În anunț se specifică limpede că sînt așteptați „indivizi sau familii tinere, dinamice, dornice să se adapteze unui mod de viață insular și să contribuie la o schimbare pozitivă în această comunitate tînără și în creștere“. Ca să nu rătăciți drumul, revista noastră vă oferă coordonatele: 56° 59′ 38,4″ N, 6° 20′ 38,4″ V. Viață frumoasă! (S. V.)

 Dl Mihai Chirica, fostul edil social-democrat reconvertit la liberalism, recunoaște că i-a zburat porumbelul: „Vom continua proiectele noastre, să ne dezvoltăm, să aducem cît mai multe zîmbete pe fețele copiilor noștri, să le facem un sistem educativ de prim rang, iar analfabetismul să nu plece niciodată din orașul nostru, dimpotrivă, să rămînem un exemplu pentru țară prin rezultatele pe care în patru ani le-am avut, an de an stînd în topurile naționale cu copiii noștri…” Puțin spus „porumbel”, e ditamai gugumănia, de n-o fi cumva gura păcătosului… în direct, la lansarea candidaturii pentru reînnoirea mandatului la Primăria de Iași. (R. M.)

 Anunț de mică publicitate la categoria „prestări servicii”: „Tineri creștini, executăm lucrări de construcții, zugrăveli, tapet, faianță”. Foarte frumos. Dar cred că e nevoie de meseriași buni mai degrabă decît de tineri creștini. (M. M.)

 În Suedia a început școala. Greta Thunberg se bucură. Probabil că va putea face, din nou, grevă școlară. Pe bune, nu online. (M. M.)

 Deși folosirea superlativului relativ cel mai poate fi privită ca un semn de provincialism, aș spune totuși că Ateneul este, probabil, cea mai reprezentativă clădire din București. Apare de foarte multe decenii pe cărți poștale, în albume și istorii despre București, ba chiar și pe cutiile de cărți de joc. Se întîmpla asta chiar și pe vremea comunismului. În zona oarecum dominată de Ateneu, mai sînt și alte clădiri foarte importante și frumoase: Palatul Regal, Biblioteca Universitară, hotelul Hilton, chiar și fostul sediu al Comitetului Central, care nu e neapărat frumos, dar a devenit celebru, ba, chiar istoric, în urma Revoluției din Decembrie 1989.  Toate aceste clădiri sînt puse noaptea în evidență prin iluminarea cu reflectoare exterioare. De la o vreme însă, excepție face tocmai Ateneul care, după lăsarea întunericului, rămîne camuflat în beznă. Care ar putea fi motivul? Nici nu contează pentru că nu poate fi vorba decît de ceva extrem de meschin. (A. M.)

 Străzi tehnice în sectorul 1, București: Intrarea Difuzorului, Intrarea Șantierului, strada Acumulatorului, strada Aeromodelului, strada Atelierului, strada Automatizării, strada Cîntarului, strada Racordării. (A. P.)

Foto: A. David

Mai multe