Cu ochii-n 3,14
ORICE OBIECT ASCUȚIT PE CARE POȚI SĂ-L EXTRAGI DINTR-UN OFTAT ADÎNC ARE TOATE ȘANSELE SĂ DEVINĂ ELIBERATORUL FULGERULUI
● Fascinant, pe YouTube, un serial cu mărturiile directe ale unui fost condamnat pentru jaf din SUA. Cîteva obiecte absolut necesare la pîrnaie: un șurub, un cui, orice alt obiect ascuțit pe care poți să-l extragi din piese de mobilier sau din pereți; o lamă de ras, chiar și cele recuperate din aparatele de ras de unică folosință – orice armă în miniatură îți poate salva viața, explică tipul. Și mai ai nevoie de o carte – de pildă, de un roman de Stephen King, din ăla gros, zice fostul pușcăriaș – pentru a ascunde cuiul furat în caz de percheziție. Carte care te salvează de alți ani grei de pușcărie. (M. M.)
● Pompieri care să pescuiască pisici din copaci s-au mai văzut și la noi, dar unii care să-și riște viața pentru o bufniță, mai rar. În Germania, 12 pompieri și nu mai puțin de opt specialiști în salvarea liliecilor au fost implicați în extragerea unei bufnițe dintr-un puț adînc de 40 de metri, unde nu mai exista suficient oxigen. Pasărea a fost localizată cu un telescop, preluată de un pompier coborît în adîncuri după ea, în ruinele unui castel medieval, și, în final, adoptată de prietenii liliecilor. (A. A. D.)
● Un mărunt comerciant din departamentul francez Hautes-Alpes s-a trezit într-o zi că poștașul i-a pus în fața casei două cutii mari care conțineau nu mai puțin de 1.100 de scrisori ce-i erau adresate. Toate plicurile erau trimise la aceeași dată, de același expeditor, și conțineau același lucru: o factură restantă de 86 de euro pentru polița lui de asigurare. Năucit, omul a sunat la asigurator, care nu a putut să-i explice cum de așa ceva s-a putut întîmpla. „Sistemul…“ – ar fi sunat explicația firească și imediat acceptată cu un oftat dacă așa ceva s-ar fi petrecut în România. (S. V.)
● Inventatorii japonezi au născocit masca de protecție „inteligentă” – se conectează la smartphone, transmite mesaje online, dă telefoane, îți amplifică vocea și face traduceri din japoneză în opt limbi străine. Nu se specifică dacă poate să bea și să mănînce, dar are toate șansele să devină promotor al unui viitor mascat. (S. G.)
● Sovietizarea pas cu pas: „DECRETUL PREZIDIULUI MAREI ADUNĂRI NAȚIONALE A REPUBLICII POPULARE ROMÂNE pentru schimbarea numelui orașului Brașov în acela de ORAȘUL STALIN. Art. unic Cu începere dela data publicării prezentului Decret, orașul Brașov va purta numele de ORAȘUL STALIN în cinstea marelui geniu al omenirii muncitoare, conducătorul poporului sovietic, eliberatorul și prietenul iubit al poporului nostru, IOSIF VISSARIONOVICI STALIN. Președintele Prezidiului Marei Adunări Naționale a R.P.R. (ss) C.I. Parhon; Secretarul Prezidiului Marei Adunări Naționale a R.P.R. (ss) M.F. Ionescu. Dat în București, la 22 August 1950”. (R. M.)
● Cîteva străzi din București unde condițiile meteo sînt prielnice (sau nu): strada Barometrului, strada Brizei, Intrarea Adierii, Bulevardul Primăverii, Intrarea Fulgerului, strada Busolei, strada Ștefan Furtună, strada Promoroaca, strada Vîntului. (A. P.)
ÎN URMA MAI MULTOR SESIZĂRI, ATENȚIONĂM ASUPRA FAPTULUI CĂ 3,1 MILIOANE DE PERSOANE NU POT SUSȚINE PATRU MILIOANE DE FANFARE
● Calinic Botoșăneanul, noul arhiepiscop al Sucevei, îi avertizează pe clerici să nu se implice în traficul de țigări, lemn și locuri de veci, prin următorul înscris: „În urma mai multor sesizări, atenționăm asupra faptului că nici o unitate de cult și nici un cleric slujitor al Sfîntului Altar nu pot practica, promova și susține activități ilegale de tipul trafic de țigări, cimitire private, exploatare și distribuire ilegală de material lemnos”. Ceea ce ne arată că preoții de prin partea locului sînt oameni întreprinzători, gospodari și dornici de profit – ca la țară. Prea ca la țară. (M. P.)
● Dʼale COVID-ului: farmaciile japoneze au fost golite de apă de gură, după ce guvernatorul prefecturii Osaka din vestul țării a sugerat că aceasta ar putea ajuta în combaterea coronavirusului. Declarația oficialului a declanșat un val de cereri, care a lăsat rafturile magazinelor goale și care a amintit de primele zile ale pandemiei. Pandemia a dus la creșterea timpului de lucru cu 48 de minute, la sporirea numărului ședințelor și întîlnirilor și la un număr mai mare de mesaje electronice trimise, arată un studiu la care au participat 3,1 milioane de persoane din America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu. Jucătorii care tuşesc intenţionat către alţi fotbalişti sau oficiali pot primi cartonaşul roşu, potrivit International Football Association Board. Consiliul IFAB a arătat că o astfel de infracţiune se încadrează la „folosirea unui limbaj ofensator, insultător sau abuziv şi/sau a unor gesturi”. (A. M. S.)
● Chitara la care a cîntat Kurt Cobain în celebrul concert unplugged difuzat de MTV în 1993, cu cinci luni înainte să se sinucidă, s-a vîndut la licitație pentru șase milioane de dolari. Era o chitară acustic-electrică din 1959 și a devenit cea mai scumpă chitară vîndută vreodată. Precedentul record data de anul trecut, cînd chitara Stratocaster a lui David Gilmour, sufletul trupei Pink Floyd, a fost vîndută, în scop caritabil, pentru patru milioane de dolari. (M. C.)
● Pe drumul numelor de firme românești, ajungem (pentru două săptămîni) la Satu Mare: Talentum SRL, Primul Zâmbet SRL, Meditații Cu Monica SRL, Farmacia Soarelui SRL, Radical SRL, Dănțăușii De La Satu Mare SRL-D, În Culori SRL, Mica Anglie SRL, Coșuri Ocazii SRL, Inedit SRL, Unkulunkulu SRL, Ochiul Roșu SRL, No Pardon SRL, No Prisoner SRL, Faptic SRL, Tărâmul Îngerilor SRL, Peste Tot Vânzări SRL, Rio Tutungerie SRL, Sfântul Anton SRL, Polip SRL, Eticsud SRL, Cafea Pe Roate SRL-D, Agrotinerii Cooperativă Agricolă, Divarg Absolut SRL, Steluțele Mele SRL, Offensive SRL, Pentagon Alb SRL, Fanfare & Cacu SRL, Monarh SRL, Brigada Diversă Pază Security SRL, Secular Depozit SRL, Fructele Pămîntului SRL, Evident SRL, Delicii Calde SRL, Dio Execuție Total SRL, Amor SRL, Fără Durere SRL. (D. S.)
Foto: M. Chivu