Cu ochii-n 3,14

NU VI SE PARE CĂ O PERECHE DE APARATE NECONFORME CU IDEALURILE PREZENTULUI MIROASE A SCANDAL ÎN OPINCI?

● Deocamdată aici, la „Cu ochii-n 3,14“: nu vi se pare că mișcările astea Black Lives Matter, după ce au devenit comuniste, devin și antisemite? Știu că e dificil să asculți atent tot ce se strigă într-o asemenea învălmășeală violentă, dar parcă-parcă se aud și asemenea sloganuri. Urmărim cu atenție. (S. V.)

● După ce o pereche unică de încălțări de sport pentru domni care conțineau în tălpi apa rîului Iordan a fost vîndută pentru suma de trei mii de dolari, acum s-au fabricat și pantofi stiletto roz pentru doamne cu Iisus crucificat pe o cruce strălucitoare de inox în chip de toc. Mare e atelierul tău, Doamne! (M. C.)

● Dintr-o reclamă la aparate anti-țînțari aflu că, deși sîntem într-un an nefast, lucrurile sînt totuși în echilibru: „Țînțarii nu pot transmite COVID-ul, dar pot transmite malaria”. (S. G.)

● Să dărîmi statui cu personaje controversate ale istoriei, să pui disclaimer și să cenzurezi opere de artă neconforme cu idealurile și convingerile prezentului – vast program! Dar ciclic. (M. C.)

● NASA investește substanțial în confortul astronauților. Recent, agenția a oferit 35.000 de dolari pentru inventatorul capabil să proiecteze așa-numitul „WC lunar”, o toaletă care să funcționeze în microgravitație și în gravitație lunară, cîntărind mai puțin de 15 kilograme și gata de refolosire în cinci minute. În 2008, tot NASA l-a contactat pe chimistul Steve Pearce pentru a recrea mirosul din spațiul cosmic. Cum miroase în spațiu vă spun chiar astronauții: a praf de pușcă, friptură arsă, zmeură și rom. Pearce nu a uitat ideea, prin urmare compania pe care a fondat-o tocmai a lansat un astfel de parfum inedit. În plan este și unul care să miroasă a Lună. (A. A. D.)

● Că nu mai e cum a fost (nu doar în lume, dar și pe-acilea) se văzu la TV în strigătul de obidă al unei cetățence, după o intervenție a poliției la un scandal: „Mi-au luat bărbatu’ la pușcărie! Doamne, în ce Craiovă trăim!“. (D. S.)

● Dacă tot s-a amînat cîndva prin toamnă inaugurarea liniei 5 de metrou, din Drumul Taberei (bine că s-a renunțat la termene ultimative, bătute în cuie ruginite, tip 30 iunie crt.), propun o dată chiar mai generoasă, sine die, poate în răstimp va fi finalizată și corectarea ecritourilor cu denumirea stațiilor, ortografiate greșit. Din nou limba română este izgonită din drepturile ei firești, lăsată la bunul plac al amatorilor analfabeți, diriguitori de mutilări după bunul plac. Diacriticele au dispărut și de la CONSTANTIN BRÂNCUȘI, și de la RÂUL DOAMNEI, astfel încît, cel puțin în cel de-al doilea exemplu, ni se livrează trei opțiuni de lectură: Raul (n. propriu) Doamnei, Răul Doamnei (de orice natură ar fi el) și, în sfîrșit, firul de apă curgător. Cît privește, pentru a cîta oară, desfigurarea numelui lui Brâncuși, lucrul e cu atît mai scandalos, de vreme ce la IEȘIRE, inscripționată pe plăcuța alăturată, sedila își are locul ei. Deci se poate. Totul e să se vrea a se respecta limba română, la ea acasă, de la vlădică pînă la opincă. Numai că vlădica în opinci a uitat de unde a plecat și, mai ales, unde s-a cocoțat. Atentie, se inchid usile! (sic!) (R. M.)

                       

LA NOI NICI MĂCAR UN MIRACOL REDUS NU FUNCȚIONEAZĂ PE TOATĂ DURATA UNEI BERI

● Spania are cel mai mare număr de aeroporturi și cei mai mulți kilometri de autostradă din Europa. Și asta, datorită corupției: numeroasele proiecte de infrastructură oferă tot atîtea ocazii de a capta, dar și de a sustrage bani europeni. Un model de corupție „funcțională”, activă, productivă. Și o dovadă că la noi nici măcar corupția nu funcționează cum trebuie. (M. P.)

● Un tînăr care a murit cînd avea doar 15 ani este la doar un miracol distanță de a deveni primul sfînt milenial. Carlo Acutis, care a folosit Internetul pentru a răspîndi mesajul romano-catolic și care ar fi salvat un băiat din Brazilia de o boală îngrozitoare prin rugăciune, va fi beatificat în luna octombrie, după ce ceremonia a fost amînată din cauza pandemiei de COVID-19. Un sfînt milenial sună chiar cool. (A. M. S.)

● Liderul nord-coreean a vorbit despre „succesul răsunător” în lupta cu noul coronavirus. Kim Jong-un spune că numărul cazurilor este extrem de redus și că partidul a reușit să țină sub control numărul de infectări. E greu de presupus ce se întîmplă dincolo de granițele celei mai închise țări din lume. E, totuși, liniștitor faptul că partidul recunoaște existența virusului și că nu pune totul pe seama propagandei imperialiste americane. (M. M.)

● La prima călătorie cu avionul, după pandemie, pasagerii sînt anunțați că trebuie să poarte măști pe toată durata zborului. Apoi începe serviciul de vîndut băutură și mîncare. Promoțiile au rămas aceleași: dacă îți cumperi două sticle de bere sau de vin, primești și alune, deci șansele să stai cît mai mult fără mască cresc și ele. (A. M. S.)

● Vara e încinsă. Moment potrivit pentru lansarea unei noi beri. Alejandrina Guzman, fiica sinistrului mafiot Joaquin Guzman care execută acum o pedeapsă cu închisoarea pe viață, cunoscut întregii lumi sub numele „El Chapo“, s-a gîndit să transforme renumele în brand. După ce a lansat deja o linie de modă sub brand-ul „El Chapo 701“, zilele trecute a lansat o bere cu această etichetă. Artizanală, 4% alcool, tip lager, berea „El Chapo 701“ costă în Mexic 3,73 $. Mai precis, 70,10 pesos. De unde fixația pe 701? Este locul pe care Forbes l-a plasat pe El Chapo în 2009, în ierarhia celor mai bogați oameni din lume, cînd averea estimată a mafiotului a atins un miliard de dolari. O vreți rece? (S. V.)

Foto: Paul Breazu (sus), Dan Stanciu (jos)

Mai multe