Cu ochii-n 3,14
CUM AM AFLAT CARE-I DIFERENȚA DINTRE ANUL TRECUT ȘI TIMPUL TRECUT
● Cum și-au petrecut unii (mai exact, unele) începutul de relaxare? Am aflat de la televizor, unde o făptură a zilei de azi, cu un aer exuberant, spunea: „Am răstălmăcit toate magazinele!“. (D. S.)
● Am aflat cu surprindere că un cuvînt romani-românesc extrem de popular prin partea locului are un echivalent precis în limba germană. Ische (citit ișe), provenit din idiș, înseamnă, în jargon urban german, nici mai mult, nici mai puțin, „gagică” – cu tot panașul de conotații, nuanțe și semnificații. O altă asemănare, de-a dreptul izbitoare, mi-a zdruncinat o mică, dar semeață parte a sentimentului național-lingvistic: germanul Puller, pronunțat pulăr, înseamnă exact ceea ce bănuiți. Dată naibii latina asta, cu pullus-ul și cu ampulla ei cu tot. (M. P.)
● Care-i diferența dintre self driving car și un șofer de Uber care, după ce primește toate datele călătoriei prin aplicație, execută întocmai indicațiile vocii generate de Waze? De la Sapiens la proto-roboți. (M. C.)
● Un magazin din Hong Kong vinde îngheţată cu aromă de gaz lacrimogen, pentru cei care vor să-și amintească de demonstraţiile violente de anul trecut, informează New York Times. Ingredientul principal este piperul negru. „Are gust de gaz lacrimogen. Pare dificil să respiri iniţial, este chiar picantă şi iritantă. Mă face să vreau să beau multă apă imediat”, a spus un client. Nici nostalgia nu mai e ce-a fost. (A. M. S.)
● O știre Mediafax spune că viceprimarul din Deveselu conduce mașina de gunoi și „nu-i e rușine”. Iar primarul se urcă la volanul microbuzului și transportă angajații la serviciu. Doamna Firea a ratat o asemenea lovitură de imagine. Dar nu-i timpul trecut. Poate o sfătuiește cineva… (D. C.)
CE-A CÎȘTIGAT PRIMUL FOST LUCRĂTOR ACUM? O INVITAȚIE ROMANTICĂ LA IZOLARE ÎN MÎNCARE
● „Ce-a cîștigat? Kövesi n-a cîștiat nimic la CEDO. Nu mai bateți cîmpii cu grație!” – L.O.V., ricanînd din surîsu-i inefabil. Adicǎtelea, lǎsați-mǎ pe mine sǎ bat cîmpiile române… cu abjecție… Aceeași a dvs., Lia Olguța Vasilescu. (R. M.)
● Recent s-a redeschis primul Disneyland, cel din Shanghai, la 30% din capacitate, cu o verificare atentă a stării de sănătate a vizitatorilor și cu respectarea regulilor de distanțare socială în întreg parcul. Pentru a-i mai amuza pe cei mici, care înțeleg mai puțin din ce se petrece în jur, tot Disney a lansat o serie de măști pe care sînt desenate personajele cele mai populare, de la Mickey și Minnie Mouse pînă la prințese, sirene, eroi din Star Wars sau Frozen. Uite-așa, în vremuri de pandemie, și cei mari își pot arăta adevărata față (sau mască). (A. A. D.)
● La protestul antivacciniștilor de vineri, cică a participat și Adrian Severin, fost parlamentar european, fost viceprim-ministru, fost ministru al Afacerilor Externe, fost condamnat penal și pușcăriaș. Păi, cum ar putea domnul Severin să creadă în viruși și în vaccinuri? El nu credea nici că-i normal ca în apă să fie de două ori mai mulți atomi de hidrogen decît de oxigen. (A. M.)
● Un american s-a deghizat în lucrător pe aeroportul din Frankfurt, cu speranța că va putea păcăli restricțiile de călătorie din această perioadă, pentru a-și întîlni iubita care trăiește în Germania. Are 20 de ani. Îl înțeleg. (A. M. S.)
● De treizeci de ani au rǎsucit legislația numai în unghiul favorabil pentru Dragnea & ai sǎi… cîtǎ frunzǎ și iarbǎ. Nu s-au autosesizat pe un plan legislativ coerent, de perspectivǎ. Domnii Iordache, Toader & acoliții aveau în lucru alt plan. Iar acum s-au trezit bǎltind în vid legislativ. Care baltǎ nu a fost descoperitǎ de avocata neamului decît la sfîrșit, cînd, zic tot ei, românii s-au trezit cocoșați de atîtea amenzi. Avocata nu s-a prins de la bun început. Cǎ, deh, nu-i picǎ omului fisa oricînd! Ci numai la comandǎ. Iar comanda a comandat cu întîrziere. De unde sǎ le mai parvinǎ, așadar, aleșilor în funcție o gurǎ de oxigen? Cǎ din urǎ nu izvorǎște decît abjecție în stare purǎ… (R. M.)
● Cu o săptămînă înainte de ieșirea oficială din starea de urgență, Primăria sectorului 2 a decis redeschiderea parcurilor – menționîndu-se că „parcurile au fost redeschise ca o extensie a sistemului de trotuare”. Presupun că, în noua normalitate, o invitație romantică la promenadă va suna cam așa: „Vii să mirosim teii în extensia sistemului de trotuar?”. (S. G.)
● Ziarul Libération anunța acum cîteva zile, cu litere de-o șchioapă, relaxarea măsurilor de izolare în Franța: „Retour à l’anormal!”. În urmă cu două săptămîni, Michel Houellebecq scria că nu crede în previziuni de tipul „Nimic nu va mai fi cum a fost odată”. „Dimpotrivă, totul va fi exact la fel”, spune el. Da, e clar, ne întoarcem la anormalitate. (M. M.)
● Lucruri cu care nu mă împac: odorizantele auto, etichetele care nu se dezlipesc de pe produse, mănunchiul de etichete de pe tricouri/cămăși, manualele de utilizare în 30 de limbi ale electrocasnicelor, gulerașul de plastic de pe gîtul pet-ului de Borsec, foița de aluminiu de pe gura tubului de pastă de dinți, paiul din paharul de gin tonic, tacîmurile de plastic cînd comanzi mîncare pentru acasă, cuvertura de pe marginea patului de hotel, uscătoarele de mîini din toaletele publice. Deocamdată atît. (M. C.)
Foto: M. Pleșu