Cu ochii-n 3,14

1 aprilie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

STĂM ACASĂ, DAR ASTA
NU ÎNSEAMNĂ, ÎN PARTICULAR,
CEVA EXTREM DE FAMILIAR
PE CARE NU-L ȘTIAM
ȘI SIMPLU DE PRONUNȚAT

● Idei în vremuri de carantină: un breton a găsit metoda prin care să rămînă aproape de vecinul său: i-a trimis cu drona un pachet, la cîțiva metri distanță. „Stăm acasă, dar asta nu înseamnă că îți lași prietenul fără o gustare.“ (A. M. S.)

● Oportunitate: o lege care să anihileze orice intenție scuipată pe stradă de cei care încă își curăță toate fosele pe caldarîm. Dacă tot patrulează forțele de ordine, ar fi lesne de oprit, legitimat și amendat (zdravăn). Lucru valabil și pe verticala blocurilor în regim de termopanare. Ca și aceea, în premieră, de spălare cu detergent a tuturor străzilor. Poate așa reușim împreună. Căci, în particular, de anihilat asemenea apucături manifestate în scara blocului încă nu pare să fie posibil. Acum e momentul! (R. M.)

● Oamenii de ştiinţă au descoperit pe fundul oceanului, la 6.900 de metri adîncime, într-unul dintre cele mai adînci locuri de pe planetă, un amfipod de mărimea unei monede, complet necunoscut pînă acum. În stomacul micuţei şi necunoscutei creaturi cercetătorii au descoperit însă ceva extrem de familiar: o microfibră de polietilenă tereftalată, adică o bucăţică de pet. Micul amfipod, care a cunoscut plasticul înainte ca oamenii
să-l cunoască pe el, a fost botezat Eurythenes plasticus. (M. C.)

● Într-un supermarket, un produs neaoș pe care nu‑l știam: gumele de mestecat nominale. Din evantaiul onomastic, am reținut cîteva nume de gume: Ileana, Mariana, Camelia, Liliana, Claudiu, Lavinia, Nicolae, Iuliana. Cum ar veni, cunoaște-te pe tine însuți mestecîndu-te. (D. S.)

● Cum își capătă numele virușii și infecțiile pe care le pricinuiesc? Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virușilor (ICTV) e instituția care le botează, după reguli clare și stricte: numele va conține un „termen descriptiv generic“ (de exemplu, respirator, hepatic, pulmonar, neurologic etc.); un „termen descriptiv specific“ cu referire la vîrstă, durată, gravitate, sezon, regiune (de exemplu, progresiv, juvenil, acut, sever, de toamnă/iarnă, deșertic, costal etc.); numele va conține denumirea „agentului patogen cauzator“ și „anul apariției“ (de exemplu, Salmonella, gripă, noul coronavirus 2019 etc.); și numele va fi cît mai scurt și simplu de pronunțat, eventual, acronim (H7N9, malarie, COVID-19 etc.). Denumirile, așadar, nu lipsesc. Vă dorim multă sănătate. (M. P.)

PARE CĂ, ÎN MOMENTELE DE PANICĂ,
ANXIETATEA OFERĂ O CUTIE

● Donald Trump și-a propus să cîștige, pînă la Paște, războiul cu „inamicul invizibil“. Pare că vrea să trimită drone și rachete, dar nu știe unde, că inamicul e invizibil. În multe state americane, oamenii s-au înghesuit să cumpere arme de foc. Gloanțe pentru inamicul invizibil? (M. M.)

● Am aflat că nu doar la noi, ci și în Olanda sau Germania, în momentele de panică, oamenii au cumpărat toată făina, drojdia și hîrtia igienică de pe rafturile magazinelor. Pare un comportament de-a dreptul antropologic, mai ales cel legat de făină și drojdie. Mai greu de explicat e faza cu hîrtia igienică. Poate că unii fac pe ei de frică. Evident, există o mulțime de bancuri despre asta, unele încă de pe vremea lui Ceaușescu, cînd articolul respectiv lipsea. O poantă recentă spune însă că aceia care au cumpărat așa de multă hîrtie igienică sînt rugați să le dea voie și celorlalți la closetul lor. (A. M.

● Eco-anxietatea este cea mai nouă anxietate resimţită de oameni. Conform Asociaţiei Americane de Psihologie, 56% dintre americani şi-au schimbat stilul de viaţă pentru a combate anxietatea cauzată de conştientizarea schimbărilor climatice. (M. C.)

● În Elveția, un lanț hotelier oferă pachete de lux, denumite „COVID-19“, celor care vor să se retragă într-o carantină elegantă. Costurile unei nopți încep de la 200 de franci elvețieni și ajung pînă la 800, acoperind mîncarea, consultanța medicală și teste pentru depistarea virusului. Într-o lume distopică, COVID-19 poate fi și marca opulenței. (S. G.)

● Prietenii mei cei mai buni au rămas curierii de la Glovo. Mai nou, ne-am perfecționat sistemul de comunicare în orb: am scos în fața ușii un scaun pe care am pus o cutie. Ei sună la interfon, eu le deschid, le spun de cutie și le mai spun ce rău îmi pare că nu ne mai putem vedea. Ei urcă, pun pachetul în cutie și pleacă. Eu iau pachetul, mă dezinfectez, arunc și dezinfectez ambalajele și mănînc conținutul liniștită. (I. P.)

MAI E CAZUL SĂ NE REAMINTIM
CĂ MINUNATA LUME NOUĂ
DIN APROPIERE E PREA SLABĂ?

● Doamna Lia Olguța Vasilescu îi acuză pe „liberali“ (cu suveran dispreț de evidentă competență) de faptul că știau de COVID-19, dar nu au acționat „din timp“, din rațiuni electorale, vezi matale! Nu pot să nu îi dau dreptate dnei în cauză, dacă mă gîndesc ce soartă tristă ar fi avut celebrul conac, azi, cînd la faimoasa și bănoasa nuntă nu ar mai fi participat decît opt dintre fanii domniilor lor (l-am inclus și pe ex-mire, în persoana dlui Iulian Claudiu Manda). Curat vizionarism premonitoriu! Mai e cazul să reamintim că, în același cadru festiv, soții Manda & Vasilescu și-au exprimat în direct bucuria de a-l năși pe dl Liviu Dragnea?!  Sau mai bine nu?! (R. M.)

● O utilizatoare anonimă a unui site britanic de mămici a povestit că fiul ei de cîțiva anișori e foarte trist că ziua lui de naștere este pe 26 decembrie. Tot orașul e închis, nu are copii pe care să-i invite să se joace pentru că toată lumea e în vacanța de Crăciun, toată energia specifică sărbătorilor se concentrează pe 25 decembrie și simte că ziua lui e eclipsată de venirea Moșului cu o zi și jumătate înainte. În aceste condiții, mama lui cere părerea altor mame: e în regulă să schimbe ziua de naștere a copilului? S-a stîrnit o amplă dezbatere. Argumente de toate felurile s-au încrucișat ca spadele. Însă eu nu văd unde e problema. Într-o lume în care părinții pot da copilului ce nume vor, pot să-i dea ce educație le trece prin cap sau chiar nici o educație dacă așa vor, ba chiar pot schimba sexul copilului după cum li se pare lor că se uită la ei în primii ani de viață, nu văd ce problemă ar fi să-i schimbe și certificatul de naștere după cum vor. Născut iarna? Nu-i nimic! Trecem în acte că s-a născut în mai ca să putem să facem grătar afară de ziua lui. Minunata lume nouă! (S. V.)

● Ce ați fi în stare să faceți pentru o cafea? Orice ați răspunde, va fi greu să egalați gestul unui conductor de tren marfar. Acesta a oprit garnitura care circula dinspre Cernavodă spre Constanța, a lăsat-o pe avarii și a coborît pentru a-și satisface pofta. După cîteva minute, a ieșit cu cafeaua în mînă dintr-un chioșc din apropiere, spre consternarea șoferilor care așteptau la barieră ca să plece trenul. (A. A. D.)

● În Polonia, peste o jumătate de milion de litri de vodcă de contrabandă ar putea fi utilizați ca dezinfectant în lupta împotriva coronavirusului. Păcat că țuica noastră e prea slabă ca să te poți spăla pe mîini cu ea. (A. M. S.)

Foto: M. Chivu (sus), E. Farkas (jos)

Mai multe