Cu ochii-n 3,14

18 martie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

EXISTĂ O ANUMITĂ ANALOGIE
ÎNTRE CONTACTUL DIRECT
CU OBIECTELE DE PLASTIC
DIN JURUL NOSTRU
ȘI EFECTELE REALITĂȚII VIRTUALE
ASUPRA TERMINOLOGIEI ÎN SUEDEZĂ

● Alain Robert, supranumit „Spiderman“ francez, a escaladat, cu mîinile goale și fără să fie asigurat, Turnul Agbar din Barcelona (care se află la 145 de metri înălțime). „Există o anumită analogie între ceea ce fac, adică să urc în acest fel, ceea ce poate insufla și o anumită formă de teamă, și, de asemenea, ce se întîmplă acum cu coronavirusul.“ Poliția locală l-a arestat, în timp ce trecătorii îl aplaudau. Analogiile sînt, uneori, greu de demonstrat. (A. M. S.)

● Printre schimbările generate de nebunia coronavirusului: cei care comandă de la Glovo nu mai trebuie să semneze electronic. Au scăpat de contactul direct cu ecranul telefonului, posibil infectat. Pot însă face schimb de scenarii apocaliptice cu curierul, la distanță de măcar un metru. (I. P.)

● Să ne spălăm cît mai des pe mîini. Să igienizăm cît mai des obiectele din jurul nostru cu un biocid puternic – ne îndeamnă medicii. Cercul virtuos al curățeniei începe cu dezinfectarea cu dezinfectant a sticlei cu dezinfectant. (M. M.)

● Dau peste o știre (pe net) despre moartea unei balene, găsită pe o plajă din Marea Britanie, decesul ei fiind cauzat, pare-se, de uriașa cantitate de plastic pe care a înghițit-o. Pesemne pentru a-i îndulci soarta bietului animal, fie și postum, autorul știrii scrie că acesta a murit „în chinuri destul de groaznice“ – un adverb destul de nepotrivit, dacă nu de-a dreptul idiot. (D. S.)

● Un canal de televiziune sud-coreean a realizat un experiment tulburător, prin care o mamă se întîlnește, prin intermediul realității virtuale, cu fiica sa decedată, reprodusă în 3D. Acest documentar, la care s-a lucrat opt luni, recreează „o lume reală falsă“ și urmărește efectele realității virtuale asupra emoțiilor personale. Ce ți-e și cu realitatea asta, din ce în ce mai ficțională. (A. M. S.)

● Filă de dicționar rătăcită în al patrulea mileniu: Ciumă, pestă, s.f. 1. Boală epidemică foarte molipsitoare, frecventă în Orient și în țările tropicale, cauzată de bacilul descoperit de Yersin în anul 1894. În Europa nu mai există, grație măsurilor de igienă moderne. Marile epidemii de c. au decimat Europa din Evul Mediu pînă la începutul sec. XIX. Ultima înregistrată la noi, 1828-32. 2. Persoană foarte urîtă (și foarte rea). 3. Titlu de roman al unui scriitor francez pe nume Albert Camus (sec. XX),  de care omenirea și-a mai adus din cînd în cînd aminte, de obicei în situații-limită. Expr. Ciuma roșie (polisemantism) = la Eminescu (poet romantic din sec. XIX, nemaicitit și nemaigîndit, că lumea nu-l mai gustă/degustă), denumire pentru Partidul Național Liberal (sec. XIX), forța politică opusă Conservatorilor, în Parlamentul României din vremea sa; comunismul, formă de totalitarism, bazat pe tortură și crimă ca forme de implementare a doctrinei. A omorît mulțimi. Un proces internațional al comunismului nu a avut încă loc; COV 19, un virus care a dus la pandemie în mileniul trecut, boală letală întinsă pe tot mapamondul. Igiena (mai degrabă lipsa ei) și distrugerea mediului par să o fi favorizat. Filă în curs de actualizare. (Precizare în atenția dlui deputat PSD Alexandru Băișanu: Orice folosire inversată a terminologiei, în contexte altfel formulate ca cele de mai sus, denotă malpraxis în Parlamentul României și se pedepsește conform legii. În vigoare din anul 2020 (!) A considera PSD-ul de azi echivalentul conservatorilor lui Eminescu e doar un astfel de exemplu.) (R. M.)

● În săptămîna în care a murit marele artist francez de benzi desenate André Chéret (82 de ani), creatorul grafic al personajului Rahan, ruda educată a lui Tarzan, a murit şi actorul suedez Max von Sydow (91 de ani), cel care a jucat, în mai multe limbi, în peste 150 de filme. Deşi a apărut în filmele unor Pollack, Lynch, Allen, Scorsese, Spielberg, Schnabel ş.a., eu l-am iubit pentru rolurile jucate, în suedeză, în filmele regizate de Ingmar Bergman. (M. C.)

CA SĂ ZIC AȘA,
EU SPUN „OCHIȘOR INDECIS“
(SAU, MĂ ROG,
„PLASAT LA ALTITUDINE“)

● Văzîndu-și pe stradă vecinul, venit pe 2 martie din Italia și aflat în izolare la domiciliu, un vîlcean a sărit să-l bată – amîndoi alegîndu-se cu dosare penale. Unul pentru „zădărnicirea combaterii bolilor“, celălalt pentru „loviri și alte violențe“. Ca să zic așa, „doi dintr-o lovitură“. (S. G.)

● Gigi Becali despre COVID-19: „Eu spun […] să mergem la slujbe. Merg mai departe și spun altceva. O să vedeți dacă sînt nebun sau am dreptate. Se va demonstra în cîteva luni. Țineți minte ce vă spun. O să vedeți că virusul ăsta, în toate țările în care se face Sfînta Liturghie, în țările ortodoxe, nu va fi puternic“. Puteam să jur că virusul e un bun ortodox, după ce am văzut cîte ravagii face în inima catolicismului. Dacă virusul va fi puternic, Becali se va dovedi nebun; dacă însă Becali va avea dreptate, atunci COVID e nebun. (M. P.)

● O artistă coreeană și-a pregătit pentru eco-înmormîntarea ei un costum cu spori de ciupercă ce vor fi antrenați să o recunoască ca mîncare. Mă întreb doar cine îi antrenează. În rest, e un fel de banc cu „Cine nu papă bătăturică nu primește ochișor“ transpus în realitate. (A. P.)

● Din secolul al XVI-lea încoace au fost douăsprezece războaie ruso-turce. Rușii au învins de șapte ori, turcii de trei ori, iar două s-au terminat indecis sau, mă rog, cu finaluri în care e dificil de spus cine a învins. De altfel, ultimul război ruso-turc a fost parte din prima mare conflagrație mondială, război pe care turcii l-au pierdut, dar nici nu se poate spune că rușii l‑au cîștigat. Unele dintre aceste războaie ne-au adus foloase, altele ponoase. Sigur, acum există NATO, dar tot mă întreb ce ne-o fi sortit de data asta. (S. V.)

● Despre documentarul Colectiv (regia Alexander Nanau) care urmăreşte ancheta echipei lui Cătălin Tolontan despre diluarea dezinfectanţilor, infecţiile nosocomiale şi corupţia din spitalele bucureştene, un critic american a scris: „Colectiv este un documentar, plasat în România, despre o investigaţie jurnalistică, o conspiraţie guvernamentală şi muşamalizarea din spitale. Nu veţi vedea un film mai relevant despre America zilelor noastre“. (M. C.)

● Exploratorii de altădată s-ar răsuci în mormînt la vestea că, secole mai tîziu, un american își va pierde viața în încercarea de a demonstra că Pămîntul este plat. Michael Hughes, zis și „Mad Mike“, în vîrstă de 64 de ani, aflat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă săritură cu limuzina de pe o rampă, a murit în urma exploziei unei rachete artizanale, propulsate cu ajutorul aburilor, pe care o construise în propria grădină. Accidentul s-a petrecut la sfîrșitul lunii trecute, la 180 de kilometri nord-est de Los Angeles. Mad Mike declarase pentru presa locală că intenționează să ajungă la o altitudine care să-i permită să obțină dovezi fotografice ale faptului că Terra are „forma unui frisbee“. (A. A. D.)

Foto: Iaromira Popovici (sus), Matei Pleșu (jos)

Mai multe