Cu ochii-n 3,14

4 martie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CA ÎNTOTDEAUNA,
LIMBAJUL MIMICO-GESTUAL
TE POATE LĂSA FĂRĂ ARIPI
ÎN LUNA IUBIRII

● dexonline.ro e, ca întotdeauna, la curent cu actualitatea. Cuvîntul lunii februarie e „coronavirus“. (M. P.)

● După ce deputata Adriana Săftoiu a reușit să treacă prin Camera Deputaților benefica inițiativă legislativă prin care limbajul mimico-gestual, folosit de membrii minorității cu deficiențe de auz, va fi declarat limbă maternă, rămîne să ne gîndim și la rezolvarea problemei majorității limbuților care nu pot să vorbească limba maternă corect. (A. M.)

● Lăcomia te poate lăsa fără aripi. A învățat, la propriu, această lecție o bufniță care s-a înfruptat fără măsură din șoareci sălbatici. A fost găsită sănătoasă tun, dar nemișcată, într-un șanț din Stonham Aspal, Marea Britanie. Motivul: era obeză, după cum au constatat specialiștii de la un centru pentru salvarea păsărilor. Cu efort și disciplină, pofticioasa a slăbit 20-30 de grame și, în cîteva săptămîni, a fost eliberată pe cer. (A. A. D.)

● În pliantul publicitar al unui supermarket, o întrebare din seria Întrebări în luna iubirii: „Îi spui că preferai o ceafă de porc sau te prefaci că te saturi cu o salată?“. În fața acestei dileme, „A fi sau a nu fi“ pălește. (D. S.)

TE SPERII IMEDIAT
ÎN FASCINANTA LUME
A SPECIILOR DE ANIMALE RECENTE

● Culmea panicii provocate de coronavirus e să strănuți și să te sperii de tine. (A. M. S.)

● Un e-mail semnat de „profesoara Raluca Vasile“ îmi promite că „le usucă imediat, cad și nu mai apar“ (negii și papiloamele). Iar „profesoara Ana Mirela“ îmi oferă, tot pe e-mail, un „leac băbesc de tratare a ciupercii“. Unde sînt vremurile cînd primeam oferte de măriri, alungiri și alte augmentări? (M. P.)

● În fascinanta lume a mîncării instant a apărut praful de piure cu gust de găină. Aștept, cu nerăbdare, și apariția pliculețului cu praf de găină cu gust de piure. Pentru un meniu complet instant. (S. G.)

● După ce un căţeluş s-a născut cu codiţa plasată fix în frunte şi un şarpe a ieşit din ou cu două capete, într-o pădure din Michigan tocmai a fost fotografiat un cerb cu trei coarne, iar în Florida au căzut din cer iguane îngheţate. Ultime jocuri de imaginaţie ale speciilor de animale înaintea extincţiei? (M. C.)

● Nici Cimitirul Vesel nu mai e tot atît de hazliu pe cît i s-a dus vestea. Vă mai amintiți? „Soacra mea zace aici / Voi care treceți pe-aici / Aveți grijă, n-o treziți / Că acasă dacă vine / Iară-i cu gura pe mine…“ Cam așa sunau. Cele mai recente înscrisuri, însă, sînt adevărate CV-uri narative, căci ego-ul s-a gonflat și continuă în același ritm în viața de apoi, stîlpul crucii e umplut de litere scrijelite cu migală, încît pînă la poantă (dacă ea mai există), cu siguranță abandonezi. Dar nu acesta e deficitul suprem, cît faptul că poanta însăși s-a diluat, tot defunctul a fost „bun creștin“, „vrednic de laudă“, „am fost bun, am fost frumos“, „am fost de ajutor copiilor“, de slavă, deplîns de cei apropiați sau îndepărtați. Totul într-o adevărată osanală în ritm de omagiu. Un adevărat erou de legendă. Unde-i ițul? Iar recentele monumente funerare, sarcofage din marmură neagră pe care sînt împlîntate celebrele cruci de lemn, unele cu vechime apreciabilă, e unul dintre cele mai horror lucruri pe care mi-a fost dat să le bifez în rîndul celor mai recente kitsch-uri funerare. La Săpînța. Mare păcat! (R. M.)

DIN FERICIRE,
O COMBINAȚIE
ÎNTRE VEHICUL ȘI OGLINDĂ
TOCMAI S-A FĂCUT VERDE

● Tarabele, cîndva tradiționale, de mărțișoare de la Romană au dispărut. Din fericire, le-am găsit pe preferatele mele, cele cu pisici colorate dintr-un soi de fetru, cu mutre de O’Mailley și accesorii de Duchess, prin niște cotloane doar pentru cunoscători. Fără ele, 1 Martie ar avea mai puțin sens. (I. P.)

● Poliţia din Moscova a ridicat un „batmobil“ găsit pe una dintre străzile capitalei ruse. Replica maşinii, care pare o combinaţie între vehicul sport şi tanc, nu încălcase nici o regulă de circulaţie, dar nu avea plăcuţe de înmatriculare. Mașina e neagră, se pare că a costat 850.000 de euro și este o replică a celei folosite în producțiile Batman vs Superman și Suicide Squad. (A. M. S.)

● Știm cu toții că majoritatea spațiilor comerciale de la parterul blocurilor sînt bănci, farmacii și case de pariuri. O mică oglindă a societății. Dar acum mă minunez și mai tare: sînt într-o farmacie mai ceva ca un supermarket. Are 16 case deschise și tot stau la coadă de 20 de minute. Și încă o curiozitate: oare ce-or face acele tanti farmaciste de la casă, de tot apasă insistent pe taste cîte cinci minute la fiecare pastilă, în loc să o aducă pur și simplu? Or face și analizele clientului acolo, pe loc? (A. D.)

● Domnul Trump tocmai a predat Afganistanul talibanilor, punîndu-i să semneze pe cuvînt de onoare că nu vor mai lăsa Al-Qaeda să se instaleze în țara ce se va numi „Emiratul Islamic al Afganistanului“. O fi bine? (S. V.)

● Un căţel şi stăpînul său stau de vorbă, aşteptînd cuminţi culoarea verde, ca să poată traversa. Căţelul e în lesă, stăpînul poartă o mască, se protejează, cică, de gripă. „Stai cuminte!“, îi spune patrupedului, care chiar stă cuminte, aproape lipit de piciorul stăpînului. N-am auzit ce i-a răspuns căţelul. În orice caz, omul a ţinut să insiste: „Stai cuminte, că n-ai opţiuni!“. Apoi s-a făcut verde şi amîndoi au traversat, voioşi, spre parc. (M. M.)

Foto: Alix Vrana (sus), E. Farkas (jos)

Mai multe