Cu ochii-n 3,14

11 februarie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

MULȚI CONSUMATORI
DE ÎNLOCUITORI
AMBALAȚI ÎN CUTII DE CARTON
ALEG SĂ INVESTEASCĂ
ÎN VERSIUNI REUTILIZABILE MANUAL ALE POPORULUI

● Pare o glumă, dar nu e. Din dorința de a reduce consumul de plastic, mulți consumatori aleg să investească în versiuni reutilizabile ale articolelor de zi cu zi, cum ar fi sticlele de apă. Astfel, casa de modă Chanel a scos pe piață sticle de apă pe care le vinde pentru suma de 4.410 lire sterline. Noua sticlă de lux marca Chanel vine acoperită de o husă neagră din piele de miel matlasată, pe care apare logo-ul casei de modă. Husa are și un mîner lung din aur, care o face să semene cu o geantă. Chanel a vîndut pentru prima dată sticle de apă în anul 1994. Acum, sticla de atunci poate valora pînă la 8.500 de lire sterline. Sticla Chanel nu este cea mai scumpă sticlă. Sticla Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani a fost vîndută pentru suma de 45.000 de lire sterline. (A. M. S.)

●  Pe scara valorică la care accede dl ex-dr. plagiator Victor Ponta, prima treaptă de jos în sus, îl zărește, la vîrf, pe nimeni altul decît genialoidul, dacă nu „geniul“ (cum el însuși îl califică – dreptul și revelația domniei-sale!…) domn Tudor Gheorghe, care cu razele sale străluminează gîndirea ciracului căzut în admirațiune. E adevărat, cu defrișările în masă, uscăturile ajung să țină loc de înlocuitori. Asta nefiind cîtuși de puțin o garanție că ele vor mai rodi cîndva. În atari circumstanțe chiar deloc. (R. M.)

●  În 1914, cînd Poşta americană a început să expedieze pentru prima dată colete, numeroase familii sărace şi-au trimis copiii la rude ambalaţi în cutii de carton. Astfel, expediată la propriu, o fetiţă a ajuns la bunica ei, aflată la o distanţă de peste o sută de kilometri, contra unui timbru poştal de 53 de cenţi – 13 dolari în valoarea de azi. (M. C.)

● Cea mai mare carte din lume lucrată manual are 1,4 tone, e legată în pielea a 13 vaci argentiniene și se află la Szinpetri, un sat cu mai puțin de 300 de locuitori din nordul Ungariei. (A. M. S.)

● „Avocatul Poporului a sesizat CNA după ce o persoană s-a plîns de prestația interpreților în limbaj mimico-gestual care traduc programele de știri ale televiziunilor“ – spune o știre care a putut fi citită în toată presa noastră, e drept, nu chiar pe prima pagină. Mai precis, cei care traduc în colțul ecranelor știrile pentru surzi nu prea știu limbajul specific. Se scălîmbăie pur și simplu. Că televiziunile angajează incompetenți nu e chiar o știre. E firesc. Sensul știrii, însă, e mai adînc. Civilizația noastră întreagă s-a dezvoltat mimetic. Adesea, însă, mimăm prost. (S. V.)

CU ALTE CUVINTE,
PENTRU A ÎNLOCUI SPIRITUL CIVIC, TEHNOLOGIA
NU SE ABATE DE LA RUTA EI

● Pentru Valentine’s Day o grădină zoologică din Texas propune persoanelor părăsite să dea numele fostului partener unui gîndac sau unui șobolan și, pentru 5, respectiv 25 de dolari, să-i vadă mîncați, online, pe 14 februarie, pe site-ul lor. Cu alte cuvinte, dragostea chiar trece prin stomac. Depinde prin al cui. (S. G.)

● Acum vreo trei ani, PSD şi ALDE îşi dădeau jos propriul guvern, prin moţiune de cenzură, pentru a putea apoi înlocui premierul şi cîţiva miniştri. Acum, după ce guvernul PNL a fost dat jos tot prin moţiune de cenzură, liderul PNL (şi premier demis) Ludovic Orban încearcă că convingă cît mai mulţi parlamentari să nu-l voteze în caz că va fi desemnat, din nou, premier. Nene Iancule, la comedia asta nu te-ai fi gîndit! (M. M.)

● Spiritul civic pare să se facă simțit pe ici, pe colo: în autobuzul 381, un domn i-a semnalat controloarei, cu patimă, că nu merge căldura. Controloarea a promis că vorbește cu șoferul, a coborît și căldura a pornit ca prin farmec. S-a ținut, pare-se, de cuvînt. Deci se poate. (I. P.)

● Într-o reclamă stradală, o afirmație (pe care nu m‑aș încumeta s-o verific) înfrățește patiseria cu tehnologia: „Ca atunci cînd bagi din prima USB-ul, așa e gustul de ștrudel cu iaurt“. (D. S.)

● Seattle mai are acum un motiv să fie celebru în lume, pe lîngă cafeaua excelentă și parcurile imense: a devenit metropola în care cîinii au abonament și folosesc transportul public neînsoțiți. Este vorba despre Eclipse, un metis de labrador cu mastiff, care a considerat într-o zi că stăpînul ei merge prea încet, așa că a început să ia singură autobuzul spre parc, lăsîndu-l în urmă. Cățelușa nu se abate de la ruta ei, are un abonament legat de ham și se întoarce întotdeauna acasă. Mult mai disciplinată decît sînt unii dintre călătorii bipezi. (A. A. D.)

Foto: Florin Budea (sus), Șerban Georgescu (jos)

Mai multe