Cu ochii-n 3,14

4 februarie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

IMEDIAT
DUPĂ MOMENTUL POLICROM
SE CAUTĂ CONSUMATORI DE SUFLET, IAR PE 28 APRILIE
TOTUL SE TRANSFORMĂ
ÎN ISTORIA CELOR CÎȚIVA CENTIMETRI

 În Parlamentul European, imediat după votul final asupra Acordului pentru Brexit, înainte să părăsească definitiv sala, europarlamentarii britanici au cîntat „Auld Lang Syne“. Momentul a fost emoționant, căci acest cîntec cu totul aparte, cîntat de anglofoni la momente de final și de nou început, este un amestec unic de melancolie și speranță. Un cîntec despre prietenii vechi, la un moment dat distante, care se regăsesc. (S. V.)

 Un activist lepidopterolog, specializat în protecția Fluturelui Monarh, a fost, se pare, asasinat în orașul Ocampo din statul mexican Michoacán. Poate că a sosit momentul pentru un nou tip de activism: protejarea speciei ameninţate a activiștilor angajați în protejarea speciilor periclitate. (M. P.)

● Finis coronat opus. Kitsch-ul numit biserica din Cimitirul Vesel din Săpînța a fost împlinit. Biserica (alta) va sta mărturie peste alt timp despre fărădelegile culturale izbutite în acest timp. Biserica a fost „reabilitată“. Placată la exterior cu plăci de ceramică policromă, cu sfinți în firide bătuți în mozaic policrom, iar la „poale“ perechi de țărani „în costum tradițional vara/iarna“. Evident, legendele explicative sînt de strictă actualitate, de vreme ce ieșirile din parametrii vremelnici ai vremii devin din ce în ce mai spectaculoase. Mesaj pentru generațiile viitoare. Viitorul sună bine. (R. M.)

 Ce se mai caută pe piața muncii: printre altele, „șoferi frigo sau prelate pe comunitate“. (D. S.)

 Sîmbătă seara, într-un hipermarket, la raionul de lenjerie femei, vreo trei bărbați, toți în jur de 40 de ani, genul consumatori de mici și de shaorma, unul și cu un copil mic după el, erau interesați de sutiene. Le luau de pe raft, le pipăiau, verificau în mod profesionist mărimea cupelor. N-aș crede că toți au primit ca sarcină de la neveste să le cumpere sutiene. Te pui cu fetișul omului! Din păcate, chiloții nu interesau pe nimeni. (A. P.)

 Pentru a facilita adopția pisicii Perdita, un adăpost de animale din Carolina de Nord a postat pe Facebook un anunț enumerînd un șir lung de lucruri pe care pisica nu le suportă: culoarea roz, cîinii, copiii, filmele Disney, Crăciunul, mîngîierile. Cu toate astea, potrivit anunțului, pisica are și o mare bucurie: „Îi place te privească insistent, pătrunzîndu-ți adînc în suflet, pînă vei avea senzația că nu vei mai fi niciodată fericit“. Bănuiesc că personajul literar preferat al pisicii este Behemot. (S. G.)

 Înainte să moară, în 1827, Beethoven a apucat să pună pe hîrtie cîteva note din ceea ce ar fi putut deveni Simfonia a X-a. Acum, o echipă de muzicologi şi informaticieni încearcă să extindă şi să completeze partitura cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, iar pe 28 aprilie, la aniversarea a 250 de ani de la naşterea compozitorului, vor prezenta noua capodoperă. (M. C.)

 Acoperirea feței devenise prilej de controverse în Europa, ba chiar, în unele țări, niqab-ul a fost interzis prin lege. Mi se pare însă că, din motive laice de această dată, niqab-ul reapare în Europa și chiar în România sub o nouă denumire: mască. Mască împotriva noxelor din București, mască împotriva gripei europene sau a coronavirusului asiatic. Nimic nu dispare, totul se transformă. (A. M.)

 Un bărbat de 20 de ani, din satul Nicoleşti, a fost arestat preventiv, fiind suspectat că şi-a lovit iubitul (în vîrstă de 41 de ani) cu un par, pînă l-a omorît. În istoria de amor a celor doi există, de asemenea, mai multe incendii pe care bărbatul mai tînăr le-a provocat în gospodăriile din comuna Puieşti, ca dovadă a iubirii pe care i-o purta partenerului său. Filmul Burning, varianta de Buzău. (A. M. S.)

 Ultimul dinozaur, un triceratops de aproape opt metri, se pare că a fost văzut acum cîțiva ani, blocînd în miez de noapte drumul șoferilor din Godshill, Marea Britanie. Veridica machetă, care i-a făcut pe toți să se îndoiască de propria lor luciditate, a ajuns a doua zi vedeta Internetului. Cel mai șocat a fost proprietarul magazinului de fosile de unde provenea aceasta, dat fiind că greutatea ei cu greu ar fi permis o mutare de cîțiva centimetri. Pentru a o duce pe drum a fost nevoie, se pare, de un efort susținut și de un consum generos de alcool. (A. A. D.)

AȘA NU SE POATE FACE EFORTUL
DE A MENȚINE O ȘANSĂ ILEGAL

n La TV, un clip de reclamă pentru un nou aparat electronic de măsurat tensiunea şi pulsul: un percuţionist loveşte ritmic timpanul. Sună exact şi perfect. Aproape plictisitor. Aşa nu se poate face muzică. Ordinea e doar zgomot de fond. Ei, dacă ar apărea nişte extrasistole… (M. M.)

n Publicația în limba română Tribuna Românească, ziar al româno-americanilor din Chicago, împlinește în aceste zile 18 ani. Îi dorim ani mulți înainte, dar, mai ales, îl felicităm pe Steven Bonica pentru efortul susținut atîția ani de zile de a menține publicația în atenția celor căreia i se adresează. (S. V.)

n Panica virușilor de toate felurile a dat buzna și peste noi. Noroc că e asociată și cu un binevenit spirit de altruism: ieri am căutat măști prin cîteva farmacii și peste tot se epuizaseră. În cele din urmă, o farmacistă s-a oferit pur și simplu să-mi ofere din rezerva ei personală. Se pare că, în caz de ceva, o șansă tot avem. (I. P.)

n Două persoane originare din România au fost condamnate să plătească amenzi de 500 de euro pentru o infracțiune originală: au cules ilegal 266 de kilograme de ciuperci dintr-o pădure din Haute-Saône, unde codul forestier autorizează culegerea unei cantități nu mai mari de cinci kilograme de ciuperci de persoană. În octombrie, cînd s-a întîmplat „fapta“, culegătorii au avut și „complici“, pe care i-au plătit cu cîte 3 euro pentru fiecare kilogram adunat. Se pare că francezii n-au apreciat expresia „Se culege ca-n codru“. (A. M. S.)

Foto: Mircea Vasilescu (sus), E. Farkas (jos)

Mai multe