Cu ochii-n 3,14

22 ianuarie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎN RITMUL ĂSTA, ÎN CÎȚIVA ANI
VOM CONSTRUI SUFLETUL PERECHE PRINTR-UN CONSUM VÎRTOS
DE PRODUSE IEFTINE
CARE SE PIERD PE PARCURS
ȘI NU MAI AJUNG
ÎN SITUAȚII DE AȘTEPTARE

 În 2019, Luna s-a îndepărtat de Pămînt cu 3,8 cm, orbita Pămîntului a crescut cu 1,5 cm, Galaxia Andromeda s-a apropiat de noi cu 3,5 miliarde de kilometri, 150 de miliarde de stele noi s-au format în Universul care, altfel, s-a lărgit, prin expansiune, cu 60 de triliarde de kilometri. În tot acest timp, în România s-au dat în folosinţă 22,14 kilometri de autostradă, iar cei 200 de metri de stradă din Piatra Neamţ, construiţi cu peste o sută de mii de euro, au sfîrşit abrupt într-un cîmp de la marginea oraşului. În ritmul ăsta, în cîţiva ani vom construi autostrăzi direct pe Andromeda, unde, practic, nu vor mai avea capăt. (M. C.)

 Ce-am spus anul trecut rămîne valabil: sufletul pereche la primărie se vede. Se vede după primărie, dar și după catedrală în devenire și, mai nou, că tot sîntem la un nou început, în parcul de mașini înfășate în benzi inscripționate în alb. Singura diferență: mărimea și caracterul literei. Textul, tot supraetajat. Numai că la mașinile care curg din Voluntari, literele, toate, sînt verzale, de-un cot (aproximativ o jumătate de metru, lungimea antebrațului, de unde și numele). Așa arată inscripția: PRIMĂRIA VOLUNTARI / CONSILIUL LOCAL VOLUNTARI. Un drum în Colentina ne liniștește. Dacă doamna Firea ne dă pe aerul sîmbetei, poate ne găsim culcuș prin Voluntari, că și acolo e nevoie de votanți, chiar dacă cu viză de flotant. Nu contează. Moșia e comună. Doar legații de glie variază. (R. M.)

 Să nu pună soțul destule lemne pe foc este o situație demnă de a suna la 112. Așa a considerat o femeie din Roșia Montană, care și-a reclamat bărbatul că ar fi abdicat din rolul de responsabil cu încălzirea. Un echipaj de jandarmi s-a deplasat la fața locului și l-a găsit pe împricinat protejîndu-se de frig printr-un consum vîrtos de băuturi alcoolice. Aceleași licori bahice se pare că le-ar fi consumat și un botoșănean care nu se mai putea opri din alergat în jurul casei. A cerut la 112 o ambulanță, convins fiind că inima sa nu va mai bate dacă stă pe loc. (A. A. D.)

 Un cuplu de români din Italia, soț si soție, au intrat într-un supermarket. Au pus cîteva produse ieftine în coș, iar în sîn, alte produse. Celor de la casă li s-a părut suspect comportamentul lor și au chemat poliția. Cînd l-au controlat, au descoperit că bărbatul purta un body sexy, de damă, și în el avea13 bucăți de parmezan. (A. M. S.)

 Viața cu diverșii curieri nu e niciodată plicticoasă: de la domnii în etate, care nu pot urca pe scări și te roagă să-i întîlnești la jumătatea drumului, la puștii care livrează cîte doi și chiar, în rare ocazii, ce-i drept, la unii care se pierd pe parcurs și nu mai ajung niciodată. La care se adaugă conversațiile halucinante privind produsele, precum cît la sută grăsime trebuie să aibă laptele ori cît de scump poate fi și ce formă e preferabil să aibă cașcavalul. (I. P.)

 Ce produse noi au mai apărut pe piaţă în ultimele luni: un odorizator de maşină cu miros de vagin proaspăt spălat şi un mulaj de cauciuc moale sub formă de testicule, de montat sub birou pentru a fi strîns şi mîngîiat în situaţii tensionate la locul de muncă. (M. C.)

 Mc Donald’s, care e, pare-se, unul dintre cei mai buni angajatori din România, are dificultăţi în a găsi forţă de muncă. La case sînt mereu mai puţini oameni decît ar fi necesar. Angajaţii par mereu depăşiţi. Timpul de aşteptare la tejghea e enervant de mare. În aceste condiţii, propun reîncadrarea de la fast-food la slow-food. (M. M.)

TEMPORAR,
POȚI COMANDA LUPTA CU VALURILE

 Cu ocazia vacanței de sărbători, bucureștenii și‑au adus aminte care e cea mai bună soluție pentru descongestionarea traficului. Poate o preia și primăria, cum a mai făcut, de altfel, și altădată, deși numai temporar: închiderea definitivă a școlilor. (A. M.)

 La Florența, într-un bar din Piazza della Santissima Annunziata, poți să îți potolești foamea cu un sfînt, mai exact cu un sandviș purtînd numele unui sfînt. Cîteva exemple din meniul barului, primit de la o prietenă care a fost de curînd pe acolo: San Gennaro (mozzarella, tomate, capere), San Giovanni (salam toscan, brînză Pecorino), San Valentino (Porchetta – friptură de porc), San Giusto (șuncă, mozzarella, tomate), San Carlo (șuncă prăjită, brînză Pecorino, sos chilli), San Sovino (mortadella, mozzarella, sos de trufe), Santo Subito (Bresaola – carne de vită uscată, tomate, rucola), Sant’Antonio (șuncă prăjită, brînză), San Rocco (salam condimentat, brînză Pecorino, vinete). Pentru cei mai puțin catolici decît papa există opțiunea Budda (Pancetta, brînză Stracchino, sos chilli, vinete, ceapă) sau Sanciopanza (salam, pastă de măsline, tomate). (D. S.)

 Într-un fast-food din București am făcut aroganța de a comanda o salată Caesar. Drept pedeapsă, casierul m-a întrebat prompt ce vreau pe post de dressing: iaurt, vinegretă sau lămîie. Mi-am ispășit vina ronțăind salata Caesar cu iaurt. (S. G.)

 Un motan din California s-a luat la bătaie cu trei coioți care intraseră în curtea sa. Incidentul a avut loc în spatele unei case dintr-un cartier din Los Angeles, iar lupta motanului cu cei trei intruși a fost surprinsă de o cameră de supraveghere. „Întotdeauna a fost nebun“, a declarat stăpîna lui Max, Maya Gurin. (A. M. S.)

 Ce anume se află în cartierul Militari, ține de Armată și de domeniul muzical și are acronimul IGMM? Nu o să ghiciți. E vorba de Inspectoratul General al Muzicilor Militare. Instituția de azi e urmașa Secției speciale a fanfarelor militare, înființată în 1864, în subordinea Ministerului de Război. Primul ei șef a fost căpitanul Eduard Hübsch, autorul „Imnului Regal“ (vezi „Țara lui Hübsch“, de I.L. Caragiale), urmat de Iosif Ivanovici, cel care a compus faimosul vals „Valurile Dunării“. (M. P.)

Foto: Mirel Bănică (sus), Șerban Mihai Georgescu (jos) 

Mai multe