Cu ochii-n 3,14

15 ianuarie 2020   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎNTR-O LUME
CARE A INTRAT ÎN CONTACT
CU ACIDITATEA DIN OGLINDĂ,
40 DE BĂRBAȚI AU ÎNTORS OBRAZUL ÎN CASA ALTUI BĂRBAT

● Într-o lume care se teme din ce în ce mai mult de singurătate, un aventurier din Australia în vîrstă de 49 de ani, de profesie medic veterinar, a parcurs, fără ajutor, peste 5.000 de kilometri prin ger, viscol și zăpezi, de-a lungul Antarcticii. Călătoria a durat 58 de zile și Geoff Wilson a depăşit recordul precedent cu 206 kilometri. (A. M. S.)

● Viitorul se anunță a fi unul digital și pentru medicină. În SUA tocmai a fost aprobată prima „pilulă inteligentă“, cu un microsenzor care monitorizează dacă pacienții își respectă tratamentul, ține legătura cu doctorii și transmite evoluția bolii. Primele utilizări ale unei astfel de pilule vor fi pentru bolnavii care suferă de schizofrenie și de tulburare bipolară, aceștia fiind cei care uită, de regulă, să își ia tratamentul la timp. Principiul de funcționare este unul simplu: în contact cu aciditatea din stomac, microsenzorul pilulei trasmite un semnal electric, printr-un plasture lipit de pacient, direct către un smartphone. (A. A. D.)

● Pe la Piața Romană i-am dat unei cerșetoare doi lei. Drept mulțumire, mi-a cîntat ceva, apoi mi-a făcut un fel de urare-prezicere pentru 2020: mi-a zis că e un an în oglindă în care o să-mi meargă bine. La sfîrșit mi-a spus că mă iubește. M-am simțit ca-n basme, cu Sf. Vineri, Sf. Duminică etc. (I. P.)

● Cel mai valoros – chiar dacă nu cel mai romantic – dar oferit vreodată de Sf. Ion în România! OMV Petrom a transferat 40 de zăcăminte on-shore de țiței și gaze naturale către Ion Popa, fost șef al Petrom înainte de privatizare. (M. P.)

● 2019 a fost un an bun pentru instituţia căsătoriei în lume: după sute de relaţii eşuate cu bărbaţi, un nou trend a făcut ca femeile să se căsătorească cu cîini, copaci şi covoare. Toate s-au declarat fericite de alegerea lor. (M. C.)

● După succesul din Rusia, anul trecut a avut loc la Lima primul concurs de pălmuit din Peru. 16 participanţi majori, cîntărind între 80 şi 100 de kilograme, au întors obrazul unii la alţii. În timp ce unii au ajuns la spital în stare de leşin, un pălmaş venezuelean de 32 de ani cu obrazul gros, la propriu, a plecat cu cecul în valoare de 296 de dolari. (M. C.)

● Despre fetișuri și furtișaguri: în Florida, în ajunul Crăciunului, se pare că un bărbat a intrat prin efracție în casa altui bărbat și i-a supt degetele de la picioare, în timp ce acesta dormea. Victima s-a trezit în timpul nopții și l-a găsit pe spărgător în dormitor. I-a spus intrusului că nu are bani, dar acesta n-a părut deranjat. Cei doi s-au luat, totuși, la harță, iar suspectul a fugit din casă. (A. M. S.)

„EU AM AJUNS LA LUMINA DIN MÎNĂ PENTRU A OPRI PERSONAL (GRATIS) DISTRUGERILE PROVOCATE DE IUBIRE“

● „Eu am ajuns la cruce, am pus mîna pe ea, el a venit, mi-a luat-o din mînă. Cei care erau cu ÎPS în barcă au văzut foarte clar că eu am luat crucea. Am ridicat-o, iar el a venit și mi-a smuls crucea…“ – eroina se numește Antoanela Manac, sportivă de performanță. / „Părinte, e femeie și nu se cuvine să sară să ia crucea. Tu ai prins-o. O să ai noroc tot anul. Milan, trebuie să înțelegi, Biserica își vrea crucea înapoi. E așa o mare problemă că o femeie a prins crucea?“ Eroina este Petrunija, absolventă de istorie. Petrunija punctează în continuare… Viața bate filmul? Răspunsul aici: Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija, coproducție Macedonia, Belgia, Franța, Croația, regia Teona Strugar Mitevsko, 2019. (R. M.)

● În comuna Lumina din județul Constanța, noua mașină de gunoi a fost „sfințită“ de preoți, în ziua de Bobotează. (A. M. S.)

● După ce o tînără constănțeană, campioană la triatlon, a recuperat una dintre crucile aruncate în apele mării în ziua de Bobotează, un individ i-a smuls-o din mînă, pretinzînd că el a fost, de fapt, cel care a prins-o. Cred că un „ptiu, drace“ ar fi, aici, de bonton. (S. G.)

● Aproape şase milioane de hectare de pădure (de două ori suprafaţa Belgiei) au ars în incendiile din Australia şi un miliard (1.000.000.000) de păsări, batracieni, reptile şi mamifere au fost carbonizate ori au murit sufocate de fum, dintre care vreo nouă mii de ursuleţi koala. Şi ca şi cum asta n-ar fi fost de-ajuns, zece mii de cămile vor fi împușcate pentru a le împiedica să bea prea multă apă în zonele afectate de secetă și pentru a opri distrugerile provocate de animale. Abia în faţa unei astfel de nenorociri îţi dai seama că, toată viaţa, ai abuzat de cuvîntul dezastru. (M. C.)

● Primarul general al Capitalei Gabriela Firea îl îndeamnă pe ministrul Mediului Costel Axinte să se mute din Bucureşti dacă nu-i convine poluarea. E un îndemn pe care dacă toţi bucureştenii l-ar lua personal, oraşul s-ar goli de locuitori. Inclusiv de votanţii doamnei Firea. (M. M.)

● Compania Japan Airlines oferă, pentru turiștii străini care vor să viziteze Japonia cu ocazia Olimpiadei, 50.000 de bilete gratuite. Oare pentru cele două-trei meciuri de la Euro 2020 va oferi și CFR Călători cinci bilete gratis pe ruta Otopeni-București? Aa, pardon. Încă nu e gata gara de la Aeroport. Și nici cu meciurile nu e clar. (D. C.)

● Un pliant publicitar al unui supermarket, intitulat „Rezoluții 2020: Oferă mici dovezi de iubire casei tale!“, include în categoria dovezilor de iubire o „pernă memory «Lavanda»“, cu precizarea: „adecvată pentru toate tipurile de somn“, dar fără a spune dacă totalitatea tipurilor de somn cuprinde (cum ar fi normal) somnul rațiunii și somnul de veci. (D. S.)

Foto: Marius Chivu (sus), F. Oniga (jos)

Mai multe