Cu ochii-n 3,14
PENTRU A ACOPERI
MIROSUL SPECIFIC PRODUSELOR
MAI PUȚIN EUROPENE,
LUMEA AFLATĂ LA ÎNCEPUT
SE VA DEPLASA
ȚINÎND UN INEL ÎN MÎNĂ
● Clienții Apa Nova București au fost informați că s-a aprobat „Taxa Municipală pentru Apa Uzată Faza 2“, adică „TMAU Faza 2“, pentru a acoperi împrumutul contractat de către Municipiul București în scopul asigurării cofinanțării proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dîmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II“. Carevasăzică, împrumutul se face o dată, iar cetățenii uzează apa în mai multe faze, cu taxele aferente… (D. C.)
● Nici mirosul nu mai e ce pare. Unii mici producători şi unele centre de colectare pun căcăreze de oaie în lapte pentru a-i da mirosul specific şi a înşela consumatorii, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui din România. Acesta a mai spus că în această perioadă nu ar trebui să existe pe piaţă lactate proaspete de oaie şi capră. (A. M. S.)
● Pe Netflix a apărut, recent, o nouă serie de documentare. Se numește Broken. E vorba despre piața produselor contrafăcute și despre cum se combate acest fenomen care produce (uneori) nebănuite consecințe în plan economic și social. În Los Angeles, poliția are o divizie specială însărcinată cu aceste cazuri. Polițiștii se dau drept cumpărători și merg la piață, în zonele unde chinezii vînd tot felul de falsuri. Falșii clienți cumpără produse falsificate și-i înhață pe vînzători. (M. M.)
● Doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a intrat în campanie electorală, pe neanunțate, dar pe banii și pe nervii noștri, tot mai întinși. Dna G.F. și-a subtitrat/supratitrat autobuzele Primăriei, cu litere mari, albe, să citească tot bucureșteanul și să bage la cap: Primăria Generală a Capitalei / Consiliul Municipiului București / Achiziționat în anul… Așa apare pictat pe toate. Am vizitat și eu cîteva capitale mai mult sau mai puțin europene (evident, nu mă pot compara cu dna G.F.), dar asemenea atac de fotofobie n-am încercat niciunde. E adevărat că, pe alocuri, mașinile din transportul de stat poartă o aceeași culoare. Dar oare cîte companii particulare asigură transport public în București? Apoi, dna G.F. a considerat că trebuie să schimbe simbolistica tradițională de Crăciun (cu toate că se pretinde domnia-sa a fi o autentic de smerită și cuvioasă creștină): așa că ne-a iluminat mintea cea de pe urmă, la ceas de seară, cu mingi de fotbal din apropiatul Campionat European, ca niște bostani scobiți (fără lumînare), gata să ne cadă în cap, spre a vesti Nașterea Domnului. Dar cel mai grav e că dna primar general a intrat cu bocancii Primăriei în cartierele-dormitor ale Capitalei, într-un autentic rasol electoral. Amănunte la „Antinostalgia“ din p. 10. (R. M.)
● Am trăit de curînd, într-o cafenea, o scenă ca-n filmele de Crăciun: la un moment dat s-a stins lumina. Lumea aflată la tejghea a fraternizat, pentru o clipă. Apoi s-a aprins lumina la loc și toate cele și-au reluat cursul, oamenii au redevenit străini. E drept că a existat și un happy-end consumist: tocmai atunci am cîștigat o cană de Crăciun. (I. P.)
● Un pensionar din Japonia a fost reținut de Poliție după ce, timp de doi ani, a sunat încontinuu (de aproape 24.000 de ori) la serviciul pentru clienți al unei companii de telefonie reclamînd că respectiva companie nu și-a respectat contractul. Știrea mi se pare un bun început pentru un roman de Haruki Murakami. (S. G.)
● Clarvăzătoarea, cîntăreața și autoarea americană de origine bistrițeană Carmen Harra ne prezice că „vom descoperi o viteză a luminii mai mare decît cea actuală“. Înțelegem că, urmînd o lege implacabilă a progresului, lumina se va deplasa în viitor cu o viteză tot mai mare. O posibilă explicație pentru viteza tot mai mare cu care crește valoarea facturilor de lumină. (M. P.)
● Un deputat italian a cerut-o de soție pe partenera sa, Elisa de Leo, în timpul dezbaterilor din Parlament privind reconstrucția după cutremur. Omul a luat cuvîntul, a spus că e o zi specială pentru el și a întrebat‑o pe iubita lui, ținînd un inel în mînă: „Te căsătorești cu mine?“. (A. M. S.)
VESTEA BUNĂ ESTE CĂ
ÎN MUNȚI AU FOST GĂSITE TRADIȚII
● Dacă nu ieșiți din casă fără telefonul mobil, îl verificați obsesiv pe parcursul zilei și simțiți o panică accentuată cînd nu aveți semnal sau se descarcă bateria, afecțiunea de care suferiți are și un nume: nomofobie (no mobile phobia). Boala este departe de a fi una rară. Conform unui studiu efectuat de The Boston Consulting Group, 55% din utilizatorii de telefon mobil ar fi în stare să renunțe la cina în oraș pentru un an întreg doar pentru a-l păstra. 33% este procentul mai mic, dar totuși îngrijorător, al celor care, de dragul mobilului, ar renunța la sex vreme de un an, dacă ar fi să aleagă. Vestea bună este că în țări precum SUA sau Marea Britanie există deja „centre de dezintoxicare“ pentru această dependență. Metodele folosite acolo sînt însă drastice. (A. A. D.)
● Carte poștală trimisă lui Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul Justiției, în anul 1945: „Tovarășe Ministru, ca om bătrîn de 65 de ani nu cred că să știți că în moment ce frații și nepoții și fii noștri luptă prin munți și cîmpii pentru stîrpirea dușmanului nostru comun care ne-a supt sîngele nostru în comuna Dudești/Cioplea, primarul Brînzoi să aprobe ca în salonul legionarului T. Glăgeac să se dea baluri și dansuri și care să ia la intrare cîte 700 de lei pentru a mări fondul partidului țărănesc și care a încasat pînă acum șaizeci de mii. Vă rugăm stîrpiți dansul!“. (M. C.)
● O femeie a fost oprită la granița ruso-chineză și i-au fost găsite opt lingouri de aur, care cîntăreau două kilograme. Le ținea ascunse în încălțăminte. Dacă e să fie prețios, să fie din cap pînă-n picioare. Rusia este, de altfel, unul dintre cei mai mari producători mondiali de aur, în 2018 cantitatea extrasă a fost de circa 300 de tone. (A. M. S.)
● Sărim pîrleazul nițel pentru a culege cîteva nume de firme din Republica Moldova: Proazur & Co SRL, Adecvat SRL, Amintire-Căpița SRL, Bemol Retail SRL, Unghiul SRL, Bunele Tradiții SRL, Cabanos Nord SRL, Copiosus SRL, Metru Pătrat SRL, Dominat Imobil SRL, Soclu SRL, Universul Filtrelor SRL, Sonet-Computer SRL, Mobigrupanturaj SRL, Apa Bună SRL, Dezvoltarea SRL, Clipa Minunății SRL, Ascensiune SRL, Crochiu-Prim SRL, Ploaia De Argint SRL, Diferit Lux SRL, Empiric Urban SRL, Certitudine SRL, Lebăda Ivorie SRL, Cosmic Bowling SRL, Bunătate SRL, Ochișorii Catincuței SRL. (D. S.)
Foto: Matei Pleșu (sus), Cristina Ștefan (jos)