Cu ochii-n 3,14

4 decembrie 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

PENTRU CEI CARE SE ÎNDOIAU
DE PRIMUL LUCRU RĂSTURNAT
MAI APAR FANTEZII TRICOTATE UNDEVA PE TERITORIUL
DIN APROPIERE

● Pentru cei care se îndoiau de autenticitatea sa, un erou al folclorului englezesc și-a făcut apariția, recent, în Turcia și a plătit datoriile pe care locuitorii unui cartier sărac din Istanbul le făcuseră la magazinele alimentare. Întrebat de un patron de magazin cum îl cheamă, acesta a răspuns laconic: „Spune-mi, pur și simplu, Robin Hood“. (S. G.)

● Paul Barrere, chitaristul trupei Little Feat, a dispărut luna trecută, din cauza unui cancer la ficat descoperit în urmă cu cîţiva ani. Prin vară i s-a confesat unui prieten: „Primul lucru pe care îl fac cînd mă trezesc dimineaţa este să citesc necroloagele. Dacă nu e nici unul despre mine, atunci îmi fac cafeaua“. (M. C.)

● „Titanicul“ de România tocmai s-a întîmplat în Portul Midia, cînd o navă cu pavilion Palau s-a răsturnat, în timp ce la bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari. Toți membrii echipajului au fost salvați și aduși teferi la mal. Cu animalele a fost, însă, mult mai greu. (A. M. S.)

● Dintre speciile botezate cu numele unor staruri ale muzicii pop, trei îl poartă pe al lui John Lennon: tarantula Bumba lennoni, viespea Notiospathius johnlennoni și trilobitul Avalanchurus lennoni. Pe scena trilobiților mai apar Avalanchurus starri (de la Ringo Starr), Avalanchurus simoni și Avalanchurus garfunkeli (de la Simon & Garfunkel). (D. S.)

● Pentru a-și putea comercializa produsele în Rusia, compania Apple a modificat, la cererea Dumei de Stat, hărțile telefoanelor mobile pentru a afișa peninsula anexată a Crimeii ca fiind teritoriu rusesc. Închipuiți‑vă cîte vise și fantezii cartografice le-ar putea vinde Apple nebunilor, tiranilor și revizioniștilor din întreaga lume. (M. P.)

● Un site cu produse felurite, destinate cu precădere copiilor, și cu reduceri de sezon afișează, dacă îl privești cu atenție, denumiri cel puțin ciudate ale obiectelor. De vină este, mai mult ca sigur, traducerea automată, dar rezultatul e de tot rîsul. Cîteva exemple: „capcană de detectare a întunericului alimentar“, „geantă de depozitare a aerului gol“, „cordon de cauciuc pentru păr“, „roller autocolant cu sertar din lemn“, „scaun înalt pentru copii fără braț“, (urmat de necesarul) „fotoliu pentru copii fără fotoliu“, „femei tricotate bej“, „dinți de bambus“ și, în final, un recognoscibil… „pîlniu de plastic“. (A. A. D.)

● Aflu că undeva într-un mare oraș aglomerat din Japonia s-a construit o linie de cale ferată printr-un bloc. Adică trenul trece, pur și simplu, prin clădire. Nu mă îndoiesc că, la talentele și ambițiile de la noi, așa ceva s-ar putea face și în București. Nu sînt sigur însă că proiectanții ar reuși să facă astfel încît trenul să nu se întîlnească cu liftul. (A. M.)

● Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au observat pe teritoriul țării noastre o nouă specie de pasăre. Este vorba despre gîsca de zăpadă, specifică Americii de Nord. În România cuibărește o singură specie de gîscă sălbatică – gîsca de vară. Cea mai mare aglomerare de gîște are loc iarna, cînd mai multe specii vin să ierneze în România. Acestea vin din Siberia și din Peninsula Scandinavă, dar România nu se află pe nici o cale de migrație a speciilor din America. (A. M. S.)

● Se pare că în București, în zona Călărași-Mîntuleasa, bîntuie, noaptea, pisicile negre. Mai deunăzi mi-a tăiat calea una. Apoi, în scurt timp, o alta. Pe cînd o a treia, tot neagră, ne scruta de la geamul din apropiere. (I. P.)

DAR NU CUMVA SĂ CREDEȚI
CĂ PE ACEASTĂ CALE
SE VA OPRI FURNIZAREA JUSTIȚIEI

● Mai ales pe cei care se consideră mult mai deștepți decît cei „vechi“, care trăiau acum un veac sau două, pe cei convinși că noi zburăm pe aripile progresului și orice azi e mai deștept decît orice ieri, dar și pe cei care consideră că prea se învață mult în școlile noastre, îi îndemn să caute pe Internet unul dintre cele mai recente „virale“: subiectele de examen pentru admiterea la Universitatea Cambridge, Trinity College, în anul 1895. Testul are 12 întrebări, dintre care candidații erau solicitați să aleagă minimum nouă ca să răspundă. Firește, răspunsurile trebuiau scrise și elaborate, cu argumente deopotrivă logice și istorice, cu evaluări personale ale candidatului asupra unor evenimente istorice. Nu era testul-grilă. Aceasta este, totuși, o invenție a postmodernității pentru creierele deștepților de azi. Înapoiații de acum un veac erau puși să scrie cu mînuța lor și să elaboreze. În orice caz, profesorii de astăzi ai Universității sînt uimiți de dificultatea testului. Ei spun că asemenea întrebări pot fi abordate acum doar de absolvenții cei mai buni. Iar cu un veac și ceva în urmă, acesta era baremul de admitere. Dar nu cumva să credeți că oamenii de acum un veac și ceva erau mai deștepți, mai citiți și mai profunzi decît noi. Ferească Dumnezeu! Mult mai important este să fim fericiți noi cu noi înșine, nu-i așa? (S. V.)

● Am primit pe adresa redacţiei următorul e-mail: „Bună ziua, vă anunț pe această cale că, din păcate, nu voi apela la abonament pentru anul viitor. Poşta Română e o reală bătaie de joc, din nou. Voi cumpăra de la chioșc revista“. Eu aş spune în continuare… (D. C.)

 ● „ANUNȚ: Începînd cu data de 21.11.2019 și pînă în data de 28.11.2019, se va opri furnizarea de căldură și a apei calde, deoarece în această perioadă se vor schimba toate coloanele de apă caldă din subsolul blocului conform proiectului de reabilitare. Administrația.“ S-a spus răspicat, de la tribuna Parlamentului, că „iarna nu-i ca vara“, așa că alte comentarii sînt de prisos. (R. M.)

● În Franţa, un cardinal e chemat în faţa Justiţiei. E acuzat că nu a divulgat faptul că un preot din dioceza lui a comis abuzuri sexuale asupra unor minori. Pe cardinal îl cheamă Barbarin. Da, e barbar, domnule Barbarin, să tăinuiţi asemenea barbarii. (M. M.)

Foto: Lucian Costin (sus), Cristian Sîrb (jos)

Mai multe