Cu ochii-n 3,14

23 octombrie 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

(ÎNCĂ) TE MIȘTI
CA ÎNTR-UN FEL DE AGORA
PENTRU LUCRURILE BUNE
ATACATE DE ZGOMOT
CHIAR ÎN MOMENTUL
COBORÎRII DIN TRECUT 

● (Încă) ministru al Culturii, Daniel Breaz răspunde acuzaţiilor că pesediştii au umplut instituţiile publice de amante replicînd că „amantele sînt şi ele oameni“. Pare un argument irefutabil. Numai că reproşul nu viza calitatea umană a angajatelor, ci pe cea a angajatorilor, bănuiala fiind că s-au ghidat după principiul „Eşti amantă cu mine, sînt om cu tine“. (M. M.)

● Au fost descoperite cele mai rapide furnici din lume în Sahara: „Zboară în aer, fără a-și pune picioarele pe pămînt, galopînd cu pași mari“, chiar și la viteze relativ mici, a declarat Sarah Pfeffer, care studiază comportamentul animalelor la Universitatea Ulm din Germania. De acum, comparația „te miști ca o furnică“ poate va trebui și ea adaptată. (A. M. S.)

● Cînd mă roagă să-i citesc o poveste, îl ia și pe Lulu, ursul alb, și pe Fifi, din aceeași specie, dar și papagalul, și pe Micky Mouse, și încă vreo cîțiva ale căror nume mi-e greu să mi le amintesc acum, și-i așază în cerc, de jur împrejurul meu. După ce termin de citit, ia cartea, se așază în mijloc și le „recitește“ confraților povestea pe limba ei de nici trei ani. Ca într-un fel de agora pentru urși polari și alte jucării de pluș… Îmi amintesc că, pe la patru-cinci ani și eu făceam cam tot așa, numai că atunci asistența era compusă din sticluțe de penicilină, unele cu capac de cauciuc, altele nu. Chiar, de unde or fi izvorît atunci atîtea sticluțe de penicilină pe post de păpuși și alte jucării cu sau fără nume? (R. M.)

● Spre deosebire de alte aeroporturi din Europa, pe cel din Otopeni ai rareori parte ca avionul să fie tras la burduf. La sosire, de obicei te plimbă cu autobuzul de la pistă pînă la cea mai depărtată intrare de ieșirea din aeroport. Mergi adică și cu autobuzul, și pe jos distanța maximă. Cineva remarca și că, în timp ce te plimbi așa, cu autobuzul, pe aeroport poți observa o mulțime de intrări cu burdufuri care nu sînt folosite. Dincolo de tot ce se poate spune, concluzia logică e clară: management prost. Dar un management care aduce straniu de mult cu mentalitatea țărănească potrivit căreia lucrurile bune nu trebuie folosite decît la ocazii speciale. E bine să le ai acolo, dar nu ca să le uzezi. (A. M.)

● Niște cercetători japonezi au ajuns la concluzia că dacă vopsesc vacile cu dungi de zebră nu mai sînt atacate de muște – potrivit studiului, modelul cu dungi zăpăcește orientarea insectelor. La cîte ploșnițe sînt de cîțiva ani în București, și cum nimeni nu le vine de hac, poate că n-ar fi rău ca primăria să ne vopsească și pe noi în dungi, adoptînd noul trend japonez al bovinelor. (S. G.)

● Ne naştem cu doar două frici: de cădere şi de zgomot. Restul sînt dobîndite din cauza părinţilor, a preoţilor şi a politicienilor. (M. C.)

● La înmormîntarea unui irlandez, chiar în momentul coborîrii coșciugului, strigătul decedatului a panicat întreaga asistență: „Lăsați-mă să ies!“ S-a dovedit a fi doar un mesaj înregistrat. Iată cum unii se țin de farse și de pe lumea cealaltă. (C. Ș.)

● Un citat din trecut pentru viitor: „Cel mai trist aspect al vieţii noastre este că ştiinţa acumulează cunoştinţe mult mai rapid decît acumulează societatea înţelepciune.“ (Isaac Asimov) (M. C.

ÎNTOTDEAUNA E UN RISC
SĂ PRIMEȘTI DE ACASĂ
(DIN ROMÂNIA)
VREO DOUĂ LITERE

● Doi bărbați au fost arestați recent în Florida, după ce au încercat să bea bere cu un aligator. Se pare că aligatorului nu i-a plăcut, așa că prietenia lor a fost de scurtă durată. Animalul a reacționat violent și a fost lăsat în pace, să se întoarcă în natură. Întotdeauna e un risc să bei cu străini, de data asta chiar un pericol de moarte. (A. M. S.)

● www.cuddlecomfort.com, www.cuddleconnect.com, cuddlist.com, www.nordiccuddle.com, cuddlecompanions.org etc. Toate acestea sînt site-uri care oferă servicii de cuddling, altfel spus, de giugiuleală/dezmierdare/alintare. E o nișă nouă, menită să ofere „omului nou“ – însingurat, stresat și în criză de timp – afecțiune și tandrețe contra cost. Nu e vorba de servicii sexuale. Cuvîntul-cheie al tuturor ofertelor e „platonic“. Serviciile oferite îndeobște sînt: Platonic Intimacy, Platonic Wellness, Platonic Cuddles, Platonic Massage & Touch, Platonic Affection, Platonic Bonding, Platonic Care & Warmth ș.a.m.d. Sexul pe bani e vechi de cînd lumea. Acum, primești contra cost și afecțiune. Așteptăm primele oferte comerciale de iubire adevărată. (M. P.)

● Pe aeroportul din Catania, o femeie simplă, mică de statură, dar cu gura mare, vorbea la telefon cu cei de acasă, din România: „Păi, ce-ai vrea, banii se duc imediat, că aici toate lucrurile e scumpe și toți aici e numa’ niște hoți și niște bandiți, să știi“. (A. M.)

● Am mers ieri pe o stradă din București, undeva pe la Foișorul de Foc, care părea să fi fost luată în stăpî­nire de animale: vreo două pisici au trecut nonșalante pe trotuar, un cîine a deschis ușa unui bloc și a intrat dezinvolt în clădire. Iar geamul unui apartament de pe aceeași stradă era străjuit de două simpatice pisici albe de ceramică. (I. P.)

● Vechi și nou, rustic și urban (pe scurt, gastromodernitate) într-o înșiruire de litere: laptesibranzadecapra.ro. (D. S.)

Foto: Lucian Costin, Dana Călinescu

Mai multe