Cu ochii-n 3,14

10 septembrie 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CUM A AJUNS
GRATARGIUL TATUAT
DE O SUTĂ DE ORI MAI UȘOR
DECÎT SPUMA DE SEPTEMBRIE
ȘI CUM AR FI SĂ ȘTIȚI
CĂ IA FOC POVESTEA
PRIMULUI DOMENIU IMPOSIBIL? 

● „Cum a ajuns mama dvs. să intre în parteneriat cu Radu Mazăre, cu Nicușor Constantinescu, să cumpere acel teren care apare în declarația de avere a lui Nicușor Constantinescu?“ Și tot doamna mamă pare că i-ar fi plătit fiului, din pensie, și mașina de 120.000 de euro. Marian Oprișan, președinte al CJ Vrancea: „Am vorbit mai mulți și voiam să ne construim un apartament în Capitală, prin asociere am ajuns, cum vă spun eu. Eu am mai spus-o și public, da? Mama mea sînt eu, da? Ca să nu avem nici un fel de discuții“. Și uite așa, Flaubert, cu „Madame Bovary, c’est moi“, e mic copil. (A. M. S.)

● La Prichindelul din Neptun, în locul unde se mănîncă grătare, s-a refăcut un soi de pitoresc carnavalesc din alte vremi, în care te poți întîlni cu personaje precum diva din Moldova, florăreasa tristă, fata-băiat care vinde scoici, gratargiul tatuat, doamna rubicondă dansatoare talentată. Și Vali Vijelie. (I. P.)

● Este metal şi conţine 99,99% aer, ceea ce îl face de o sută de ori mai uşor decît spuma de mare. Se numeşte microlattice, este un produs sintetic poros pe bază de spumă de nichel şi a fost obţinut într-un laborator de cercetare american. Canadienii au produs şi ei nanocristalinul, nemţii – aerografitul (spumă de carbon), iar chinezii – aerogelul (fum solid). Bătălia pentru a obţine cel mai uşor material tinde spre idealul invizibilului. (M. C.)

● „Metrorex își prelungește programul cu o oră și jumătate, cu ocazia meciului România-Spania. Astfel, ultimele trenuri vor pleca din stații la 1 noaptea…“ Așa sună decizia Metrorex. Lăudabilă. Oare cînd se vor lua asemenea lăudabile decizii și cu privire la evenimente culturale majore și generatoare de flux de pasageri? Ca, de exemplu, Festivalul Enescu… Sau măcar îndesirea mașinilor de noapte. E adevărat, e cald și frumos afară, nopțile bucureștene sînt de neuitat, dar parcă să petreci pe trotuar, noapte de noapte de septembrie, cu sau fără lună, așteptînd fantomatica mașină de noapte, e cam mult… Și ce dacă?! (R. M.)

● Piața Romană, un el și o ea, primele întîlniri, după postura corpului. „Mi-am luat o rochie magenta“, zice ea bucuroasă, „de fapt, rozul e culoarea mea preferată…“ De la terasa de alături, pe muzică, o voce de garçon se zbate: „Și inimmma!“ O clipă de tăcere, băiatul se uită speriat la fată, ca și cum ar fi făcut o greșeală teribilă, fata continuă: „…și verdele, da, și verdele.“ (C. Ș.)

● Dacă mergeți în Germania și vi se face poftă de cîrnați Currywurst, e bine să știți că sînt o specialitate respectabilă, care a împlinit de curînd 70 de ani de „atestare“. (A. M. S.)

● Primăria sectorului 5 a cumpărat 5.200 de ceasuri inteligente cu buton de panică pentru a le fi date elevilor. De fapt, nu le-a cumpărat Primăria, ci școlile din sector. Absolut întîmplător, desigur, toate școlile le-au cumpărat de la aceeași firmă, căci în sistemul nostru de educație există „unire-n cuget și-n simțiri“. În același sector, scrie hotnews.ro, 90% din școli nu au autorizație de securitate pentru incendiu. Nu-i nimic, dacă ia foc școala, copiii apasă pe butonul de panică. (D. C.)

● Tot de la festival, dar nu din culise, nici de după cortină, ci la vedere, așa, din unghiul de unde ne face cu ochiul de pe cracă, sîc!: „…continuăm povestea Festivalului, ducînd mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate și implicare.“ – Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. Am citat din catalogul de festival, un volum masiv… Rușine tuturor decidenților care au făcut posibilă această mizerie însoțită de poza cu broșă, color. (R. M.)

● O șuviță din părul primului președinte al SUA, George Washington, a fost vîndută, la licitație, pentru suma de 35.763 de dolari. Oare peste vreo două sute de ani cît va valora o șuviță din părul actualului președinte? (S. G.)

● Să nu vă mirați, dar mirmecologia, fără nici o legătură cu ecologia, e știința studierii furnicilor, un domeniu bine instalat încă din secolul al XIX-lea. Auguste Forel, psihiatrul elvețian de pe bancnota de 1.000 de franci, e autorul, printre altele, al vastelor tratate de sociologie și psihologie a furnicilor Les fourmis de la Suisse și Le Monde Social des Fourmis (cinci volume). Toate acestea, pentru cine credea că elvețienii excelează doar în materie de ceasuri, ciocolată și bănci. (M. P.)

● După votul de săptămîna trecută din Camera Comunelor, un Brexit fără acord va fi, practic, imposibil. Mă întreb – de vreme ce nici un acord nu e posibil – dacă mai e posibil vreun Brexit. Dar nici să rămînă în UE nu e posibil. (M. M.)

LA FEL SE ÎNTÎMPLĂ ȘI CÎND
ROMÂNII INTRĂ ÎN ESTOMPARE

● Din înţelepciunea populară anonimă de pe Internet: După ce mori nu ştii că eşti mort şi toată durerea este resimţită de ceilalţi; la fel se întîmplă şi cînd eşti prost. (M. C.)

● În fața unui sediu PSD din sectorul 4, pe un scăunel, o femeie așteaptă cam degeaba să adune semnături pentru candidata partidului la alegerile prezidențiale. Și primește din partea alteia o explicație irefutabilă a slabei recolte de aderenți: „Eu ți-am zis că românii sînt mațochiști, vor mai rău. Nu le plac românii!“. (D. S.)

● Metrou, oră de vîrf, aglomerație. O doamnă înjură în șoaptă, îmbrîncește, se bagă în față și intră prima în vagon, înainte să iasă ceilalți călători. Se așază pe scaun victorioasă. Pe tricoul ei alb, cu litere mari, roșii: „Happiness is just a state of mind“. Așa și bunul-simț, pentru unii. (C. Ș.)

● Ce operaţiuni cosmetice mai au loc în saloanele de înfrumuseţare pentru femei: volumizare buze şi pomeţi, ştergere riduri, estompare de cearcăne şi nazocorecţie. Mă joc în minte cu diverse combinaţii: volumizare cearcăne, estompare pomeţi, ştergere buze. (M. C.)

Foto: Marius Chivu, Erno Farkas

Mai multe