Cu ochii-n 3,14

13 august 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

IATĂ O STROFĂ:
CONTEMPORANUL NOSTRU
A AJUNS SĂ FIE,
DUPĂ ZECE ANI DE SINGURĂTATE,
UN ECHIPAJ DE POLIȚIE
(DAR, DIN PĂCATE, E DOAR REALITATE).  

● 127 de chitări aparţinînd lui David Gilmour, chitaristul legendarei trupe Pink Floyd, s-au vîndut în cadrul unei licitaţii ţinute la Christie’s în New York pentru suma totală de 21.490.750 de dolari. Toţi banii au fost donaţi de chitarist unui ONG care se ocupă de schimbările climatice. „Set the controls for the heart of the sun“ se cheamă o piesă Pink Floyd din 1968. Iată o strofă: „Witness the man who raves at the wall / Making the shape of his question to Heaven / Whether the sun will fall in the evening / Will he remember the lesson of giving?“. (M. C.)

● Dedicație: În cadrul cercului de teatru la care participau, Marian și Alexandra și-au propus să interpreteze un fragment din textul pe care bătrînul Will li l-a dedicat. In aeternum. Și au făcut-o cu grație divină. Spre „deșteptarea“ noastră… Mai mult decît oricînd, bătrînul Will este „contemporanul nostru“. (R. M.)

● O broască aflată pe cale de dispariție și-a găsit, în sfîrșit, perechea. Romeo, o broască Sehuencas (Telmatobius yuracare), a întîlnit o femelă după zece ani de singurătate, scrie CNN. Pînă acum, cercetătorii credeau că Romeo e ultimul exemplar al speciei sale. Broasca trăiește în Muzeul de Istorie Naturală „Alcide d’Orbigny“ din Bolivia, însă a atras atenția după ce îngrijitorii săi i-au creat un profil fals pe Match.com, un site de matrimoniale, scrie National Geographic. Pe Julieta lui cercetătorii au găsit-o, după îndelungi căutări, în jungla Boliviei. Există speranță pe lume. (A. M. S.)

● În urma recentei tragedii din Oltenia, cuvîntul lunii de pe site-ul dexonline.ro a ajuns să fie „caracal“, cu definiția: „linx cu urechile negre, în Africa și în stepele din sud-vestul Asiei; rîs de pustiu“. E vorba de „caracál“, nu de „Caracal“, dar ce știe DEX-ul… (M. P.)

● O femeie în vîrstă de 81 de ani a fost amendată de un echipaj de poliție pentru că, pe bulevardul Buzești din Capitală (cu patru benzi de circulație plus două linii de tramvai), a început să traverseze regulamentar, cînd semaforul era verde, sfîrșind însă pe roșu. Caragiale e mic copil. (C. Ș.)

● Cunoscuții regizori japonezi Yasuhiro Takemoto și Futoshi Nishiya se numără printre cele 35 de persoane care au murit în incendiul provocat intenționat la studioul Kyoto Animation Co., din Japonia, pe 18 iulie, potrivit revistei Variety. Suspectul ar fi comis atacul pentru că el credea că cei de la studioul de animaţie au plagiat un roman al său. Pare un scenariu horror, dar, din păcate, e doar realitate. (A. M. S.)

 NICI UN IT-IST NU FACE RAVAGII
PRINTRE HÎRTIILE SĂTEȘTI

● Doxologia.ro vine cu veşti bune: Sfîntul Efrem cel Nou a deblocat programe informatice şi a reparat fişiere corupte cînd nici un IT-ist nu a reuşit să le dea de cap. Aştept să apară şi iconiţele ca să le lipesc pe laptop. (M. C.)

●  Pe principiul „hainele cele noi ale împăratului“ s-a lansat un nou concept de costum de baie pentru femei: „The Shalese bikini“, transparent, doar cu mici inserții menite să ascundă pe ici, pe colo, și anume punctele esențiale. Deși costă aproape 600 de dolari, face deja ravagii printre fashioniste. E de înțeles, în această societate dornică de transparență. (S. G.)

● În hîrtiile ministerului, 2019 e Anul Cărții în România; în școli și librării nu știu dacă se întîmplă mare lucru în acest sens, dar, dacă aveți drum pe strada Căderea Bastiliei, o fetiță simpatică tare o să vă tragă de mînecă și-o să vă întrebe cu glas rugător, arătînd spre stiva de vechituri din curte: „Nu vreți să cumpărați o carte?“ (C. Ș.)

● La Bran, într-unul din magazinele sătești, am descoperit un vin care te pune pe gînduri: „Păcatele tinereților“. Stocul părea îndestulător. (I. P.)

E BINE, VIITORUL E AL DISPARIȚIEI
APARATULUI BINEVOITOR

● Am sărbătorit Ziua Internaţională a Pisicii împreună cu Miţi, de care am grijă cît timp stăpînii (de fapt, sclavii) ei sînt plecaţi în vacanţă. Mari cititori de Dilema veche, se vor bucura să afle din gazetă că Miţi e bine, ceea ce le doresc şi lor. (M. M.)

● Pastorul D.J. Soto tocmai a botezat avatarul YouTube-erului Drumsy în ceea ce a devenit primul botez în Realitatea Virtuală. În Japonia există deja un cult religios care venerează o zeiţă robot şi nişte călugări care se roagă la simularea pe computer a unei zeiţe budiste. Viitorul e al cyber-religiei. (M. C.)

● În Islanda, cincizeci de balene pilot (Globicephala melas) au eşuat pe plaja Peninsulei Snaefellsness, iar alţi cîţiva zeci de elani au murit de foame din cauza dispariţiei vegetaţiei. Islanda e cea mai răcoroasă ţară europeană (M. C.)

● În Spania, un polițist s-a filmat în timp ce făcea glume despre reciclare și arunca un frigider de pe o stîncă. Autoritățile l-au amendat prompt, cu 41.000 de euro, și l-au filmat în timp ce aduna resturile aparatului și le ducea la reciclat. (C. Ș.)

● Pe un panou de la Piața Victoriei, un sfat binevoitor: „În drumul tău către succes ar merge o merdenea“. E unul dintre acele adevăruri de necontestat, dar pe care abia acum s-a găsit cineva să-l formuleze. (D. S.)

Foto: M. Pleșu, C.B. Chiribau

Mai multe