Cu ochii-n 3,14

6 august 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DUPĂ CE AM VĂZUT O RELAȚIE
DE PROPORȚIONALITATE
DIRECTĂ ÎNTRE CUVINTE
ȘI MEDIUL LOR NATURAL,
S-AU LIMPEZIT TOATE APELE
(FĂRĂ CA MIOPIA GENERALĂ
SĂ SCADĂ ȘI PASUL TĂU
SĂ DESCRIE O GREȘEALĂ) 

● După ce am văzut un reportaj pe site-ul BBC, despre o nouă modă imobiliară japoneză – apartamente mici, „cît o cutie“, în care „totul e la îndemînă“, din hol poți intra direct în baie, în chicinetă sau să te urci direct în pat –, mi-am privit cu bucurie garsoniera mea de 25 de metri pătrați din București și i-am zis, mîndră: „Dragă, ești în trend nipon“! (S. G.)

● Interpelat pentru faptul că guvernarea PSD a închis, în ultimii cinci ani, 1.700 de biblioteci, Daniel Breaz, profesor universitar şi ministru al Culturii, a declarat că „nu există o relație de proporționalitate directă între analfabetismul funcțional, definit drept capacitatea de a scrie și a citi, dar neînțelegerea sensului cuvintelor cunoscute, a conexiunilor dintre ele și a contextului în care ar trebui utilizate, și numărul de biblioteci publice“. Cultura a ajuns, o dată în plus, pe mîna ministrului care trebuie. (M. C.)

● Facebook susţine că e tot mai aproape de realizarea proiectului prin care oamenii vor putea scrie doar cu puterea minţii, la care lucrează cu partenerii de cercetare de la Universitatea California din San Francisco. Cercetătorii studiului realizat de Facebook au anunţat că programul acestui proiect reuşeşte momentan să recunoască doar un număr limitat de cuvinte şi fraze. Dar, în timp, scopul este ca acesta să ajungă să poată identifica 100 de cuvinte pe minut, să aibă o bază de peste 1.000 de cuvinte şi o rată de eroare sub 17%. Oamenii scriu mult și așa, vă dați seama cum va fi cînd se vor folosi de viteza gîndului? (A. M. S.)

● Doi pinguini pitici au făcut o pasiune pentru un loc în care se vinde sushi, din Wellington, Noua Zeelandă. Prima dată a venit unul singur, apoi s-a întors însoțit la locul faptei. Cei doi mici infractori pofticioși au fost duși înapoi în mediul lor natural. Și magazinul de sushi a fost și asigurat mai bine. (A. M. S.)

● Două propuneri cetățenești: 1) propunere de chestionar pentru referendumul de nișă propus de premierul României, Viorica Vasilica Dăncilă: „Stimați criminali, sînteți de acord cu închisoare pe viață drept răsplată pentru faptele comise?“ – se răspunde cu DA sau NU; 2) Doamna Lia Olguța Vasilescu conchide: „Și dacă mai afli că procurorul e #rezist, ai tabloul complet!“ Oare chiar așa să fie, stimată mamă, s-au limpezit toate apele, din punctul dumneavoastră de vedere?! Și dacă acesta a ajuns un criteriu de evaluare juridică, propun ca „reziștii“ să fie ștampilați pe frunte, spre a fi mai ușor de identificat. (R. M.)

● Miop de cînd mă ştiu, constat acum, după 40 de ani, că văd tot mai prost la apropiere. Cu vîrsta devin hipermetrop, fără ca miopia să scadă proporţional. Ceea ce credeam a fi o anomalie sau un paradox inexplicabil e, de fapt, o stare de (aproape) normalitate, îmi explică un medic oftalmolog. Cred că e forma perfectă de a ilustra îngustarea orizontului pe măsură ce îmbătrînim. (M. M.)

● La bordul vasului de croazieră Britannia a avut loc o încăierare generală care a implicat zeci de oameni, veselă de porţelan şi sticlă, mobilier de lemn. Familii întregi s-au ascuns de frică în cabine. Se pare că totul a pornit de la un pasager care a apărut la cocktailul de final de croazieră îmbrăcat în clovn. (M. C.)

● Primesc pe Facebook, de la un necunoscut, fără vreo introducere: „sper să plîngi… să plîngi și lacrimile tale să nu fie suficiente să stingă tot ce arde în sufletul omenirii. Nu, nu e tîrziu, mai poți face ceva… mai poți să mergi și pasul tău să descrie o voce, și vocea să cînte o incantație, și incantația să sune a chemare de ajutoare, și ajutoarele să sune la 112. Și la 112 să răspundă Dzeu.“ Oripilată, cer explicații și mi se spune că-s poetă, deci domnul mi-a scris o poezie. Eh, așa-i că nici poeziile de dragoste nu mai sînt ce-au fost? Ce-i drept, nici bunul-simț. (A. Z.)

● Din confesiunile unei profesoare de română, consemnate de Dan Lungu pe Facebook: „Am fost să-mi văd dosarul de la Securitate. Vreo șapte elevi m-au turnat. Sînt foarte mîndră, nici o greșeală de gramatică!“ (M. C.

DIN CÎND ÎN CÎND,
NIȘTE EXISTENȚE DEVIN CĂUTARE

● În cetatea Rîșnov găsești, mai nou, cam orice: pisici, floarea-soarelui, dinozauri, matrioște, tricouri cu inscripții, ii, dulcețuri, siropuri, minicar, funicular, concerte… Noroc că, printre toate astea, mai zărești din cînd în cînd și cerul prin ferestruica vreunui zid. (I. P.)

● Într-un părculeț liniștit, la doi pași de Montmartre, un cuplu meridional, îmbrăcat sport, lejer, dar îngrijit – el, proaspăt tuns, ea, cu unghii frumos făcute –, plimbă un copilaș. La un moment dat, o aud pe ea: „Mi-e foame, măăă!“, și pe el, exasperat: „Da’ mănîncă, fă, niște p**ă!“. Mi-am dat seama că nu erau meridionali. (M. P.)

● Momentul de vîrf al unei existențe, evocat de o femeie în vîrstă într-o conversație cu alta la fel, pe o bancă: „17 țări am colindat, în ’72, cu ansamblul…“ (D. S.)

● După crimele de la Caracal, Patriarhia s-a arătat îngrijorată de numărul în creştere al femeilor care devin victime ale violenţei şi traficului de persoane. Amintesc cîteva nume Patriarhiei: preotul cantautor Cristian Pomohaci, episcopul Huşilor Corneliu Bârlădeanu, prodecanul Vasile Răducă… (M. C.)

● În Lincolnshire, poliţia a emis un mandat de căutare pe numele unui bărbat, însoţindu-l de fotografia acestuia. Acuzatul şi-a văzut imaginea în ziar şi, nemulţumit, într-un acces narcisic, a lăsat poliţiei în comentarii un selfie de care era mîndru, ajutînd la prinderea sa mai rapidă. (C. Ş.)

Foto: I. Popovici, E. Farkas

Mai multe