Cu ochii-n 3,14
ȘTIAȚI CĂ ȘANSELE PRODUCERII
UNEI SIMPATICE NEÎNȚELEGERI
CU AROMĂ DE GHIMBIR
SÎNT LA CEL MAI SCĂZUT NIVEL
ÎN NORDUL VIRTUAL?
● Știați că în China se face hîrtie igienică din caca de panda? Fabrica de papetărie Qianwei Fengsheng și-a propus să valorifice astfel cele zece kilograme de excremente produse zilnic de fiecare panda adult și care sînt foarte bogate în fibre, datorită alimentației compuse exclusiv din tulpini de bambus. Oferta fabricii mai cuprinde șervețele și fețe de masă, confecționate din același material, toate purtînd marca „Panda Poo“. Iată apoteoza reciclării: ce poate fi mai natural și mai prietenos cu mediul decît hîrtia igienică din rahat? (D. S.)
● „Șansele producerii unui Brexit fără acord sînt de unu la un milion“, spune Boris Johnson, aflat în campanie electorală internă pentru cîștigarea președinției partidului. Șansele producerii unui Brexit, de orice fel, sînt, după atîtea ezitări și negocieri și amînări, atît de mici încît nici măcar cel mai dur dintre brexiteri n-ar mai paria pe Brexit. (M. M.)
● Din pricina unei simpatice neînţelegeri, o femeie care ceruse colegilor ei de serviciu un tort cu chipul lui Mariah Carey a primit un tort cu Marie Curie. „Aş fi putut fi eu, dacă n-aş fi eşuat la matematică“, a comentat Mariah Carey. (M. C.)
● Site-ul www.pilulepet.com oferă, cu livrare gratuită în toată lumea, pilulele, inventate de francezul Christian Poincheval, pentru parfumat pîrțurile. Se iau în timpul mesei și efectul este garantat. Aromele disponibile pînă acum sînt ciocolată, lăcrămioare, violete și trandafir. Pentru Ziua Îndrăgostiților, Poincheval propune pilula cu aromă de ghimbir. O scăpare care, pînă nu demult, ar fi putut ruina o seară romantică devine acum asul din mînecă. Seduceți-vă iubita cu salve de pîrțuri parfumate. (M. P.)
● Dl Mihai Fifor și-a pus în gînd, cu voce tare, să candideze la prezidențiale. Că vreau să fac bine țării, că e timpul… etc. etc., că „actualul președinte a devenit el însuși principalul purtător al mesajului de ură socială, a aplaudat injuriile, a promovat atacurile la persoană și a coborît limbajul politic la cel mai scăzut nivel“. Și ca anunțul să fie cu atît mai percutant, a zis, tot cu voce tare, că va fi prezentat la congres, pentru funcția mult rîvnită, de către purtătorul de cuvînt al PSD în ședința CEx PSD. Dar, să vezi coincidență, purtătorul de vorbe e însuși Fifor. La pătrat. Însă, precaut, ca să nu rămînă doar cu gîndul ce-l gîndește, același Fifor candidează și la funcția de secretar general al partidului. La cub. N-o fi perfect, dar ceva-ceva o ieși din toate astea… (R. M.)
● După ce suspectul a refuzat să se dea din drum, poliția din Florida a reținut broasca țestoasă care blocase șoseaua undeva în nordul orașului St. Augustine. De data asta, țestoasa a scăpat doar cu un avertisment și un selfie, au anunțat autoritățile. (C. Ș.)
● Ce mai vînd oamenii la mica publicitate: Site implant dinți. Să aibă vreo legătură cu tendința de a mușca virtual, pe rețelele sociale? (A. M.)
ȘTIAȚI CĂ SFÎRȘITUL PREZENTULUI
A ÎNTÎRZIAT ȘASE LUNI ÎN ZONĂ? IEȘIREA DIN NIMIC NU E DELOC
O METAFORĂ, DOMNULE…
● O colecţie cu scrisorile de dragoste pe care Leonard Cohen i le-a trimis Mariannei Ihlen între anii 1960-1979 s-a vîndut la licitaţie pentru suma de 876.000 de dolari. Cohen a scris, inspirat de Ihlen, faimoasele sale cîntece „Bird on a Wire“, „So Long Marianne“ şi „Hey, That’s No Way To Say Goodbye“. Cei doi au rămas prieteni pînă la sfîrşitul amîndurora petrecut în 2016, la cîteva luni distanţă. (M. C.)
● La coloane, în Piața Romană, stă scris undeva „Am iubit în Romană“. Acum, una din două: ori „iubit“ este participiu, și atunci oftăm nostalgici la timpul trecut, ori este substantiv, caz în care nu putem decît să ne bucurăm pentru o asemenea laudă euforică a prezentului statut amoros, cu ușor iz imobiliar. (S. G.)
● Cu scandal, pe repede înainte și cu șuturi în fund, s-a votat Legea pensiilor. Lia Olguța Vasilescu zice că nu erau cîtuși de puțin necesare modificările cerute de CCR. Doar cîteva… la ditamai legea, nu-i cine știe ce. Mă rog, să fie… Cît privește punerea ei în aplicare… „Totul depinde foarte mult de soft-ul care va trebui să fie“ și nu e, ne asigură dna Vasilescu. Și apoi, cu angajările masive pentru implementarea proiectului… încă nu se poate. Că dacă nu a intrat în Monitorul Oficial… În 2021 ar fi trebuit ca toți pensionarii să aibă o pensie recalculată. Dar așa, s-a întîrziat șase luni, și șase luni nu e puțin… mai vedem. Cît despre sustenabilitatea acestei bombe economice, cine și cînd va da seamă?! Tot dna Vasilescu și guvernul aferent?… Punct ochit, punct lovit… punctul de pensie. (R. M.)
● Un cal a fost găsit în bucătăria unei garsoniere de la etajul 4 al unui bloc din Satu Mare. Polițiștii locali au venit în zonă sesizați de vecini, care erau deranjați de muzica tare de la o petrecere. Calul a urcat pe scări. Să sperăm că nu a băut. (A. M. S.)
● Pe insula Sommoroya din nordul Norvegiei, soarele stă pe cer fără să apună 70 de zile în șir, din mai pînă în iulie, și apoi apune de-a binelea din noiembrie pînă în ianuarie, într-o lungă noapte polară. Cei 350 de localnici, în marea lor majoritate pescari, au inițiat recent o petiție către Guvern, cerînd ca lor să nu le fie aplicat timpul orar convențional, căci pentru ei miezul nopții sau miezul zilei au cu totul alte sensuri decît cele obișnuite. Mai mult, sătenii vor să scape de toate ceasurile, care mai mult îi încurcă. Într-adevăr, cînd în luna iulie copiii merg la scăldat cam la 1 a.m., cînd e apa mai caldă, iar localnicii vopsesc gardurile și repară bărcile pe la 2 a.m., cînd ei știu că e vîntul mai domol, ideea de a lăsa magazinele și școala să funcționeze după orarul obișnuit, adică de dimineața (care dimineață?) pînă seara (care seară?) pare fără sens. Pentru unii, ieșirea din timp nu e deloc o metaforă și nici un vis paradiziac. (S. V.)
● O femeie în vîrstă de 93 de ani a fost arestată în Marea Britanie. Nu, nu făcuse nimic, doar că asta a fost cea mai mare fantezie a ei înainte de moarte. (A. M. S.)
● Trag cu urechea la doi pensionari de la colțul blocului. El: „Investiți în iubire!“ Ea: „Eh, domnule, să văd dacă mai am...“ (C. Ș.)
Foto: M. Pleșu