Cu ochii-n 3,14

18 iunie 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

BINE DEZVOLTAȚI,
NIȘTE OAMENI CINSTIȚI
(CARE NU-ȘI ARUNCĂ
ÎN AER MUNCA)
VOR FI NEVOIȚI
SĂ-ȘI DUCĂ STEJARUL ACASĂ 

● E aglomerat la raftul cu dispozitive împotriva țînțarilor. A fost un an bun, s-au făcut. Și sînt bine dezvoltați, niște tigri (după cum scrie și pe unul dintre ambalaje), nu niște silfizi. Să mai zică cineva că nu e frumos în jungla urbană… (A. M. S.)

● Din ciclul „Iubire și abjecție“: cînd șeful ei – și al marelui partid – și-ar fi dorit-o comisar european, dna Rovana Plumb a declarat: „Sînt emoționată în această seară. De altfel, am fost emoționată în toată campania, pentru că ne-am întîlnit în această campanie cu mii de oameni și am avut bucuria să îi vedem cu zîmbetul pe buze. (…) Sînt onorată de propunerea pe care ați făcut-o, domnule președinte, vă mulțumesc, e o responsabilitate foarte mare.“ Acum, cînd fostul ei șef și suporter stă ascuns după gratii, dna Rovana Plumb pare că nu-și mai amintește de lacrimile emoțiunii care a cuprins-o, în direct, la auzul anunțului făcut de Liviu Dragnea. Acum, prioritățile dnei Rovana Plumb vizează Bruxelles-ul, nicidecum vizita la penitenciarul Rahova. Oameni vechi, priorități noi. (R. M.)

● Fiul primarului Iașiului, Mihai Chirica, în vîrstă de un an, are, pe numele lui, o casă în valoare de 250.000 de euro. La notar, copilul s-ar fi prezentat însoțit de bunică. Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, conduce o mașină în valoare de peste o sută de mii de euro. Întrebat fiind de unde a avut atîția bani să și-o cumpere, a explicat că, de fapt, mașina nu e a lui, ci a mamei sale, care doar i-a împrumutat-o. Baronii pesediști sînt, cu toții, săraci și cinstiți. Dar au noroc de rude bogate. (M. M.)

● În Canada se fac eforturi serioase pentru a scădea consumul de plastic. Clienții care nu-și aduc propriile pungi la magazinul East West Market din Vancouver vor fi nevoiți să-și ducă acasă cumpărăturile în sacoșe cu mesaje de tipul „Wart Ointment Wholesale“ sau „Into the Weird Adult Video Emporium“. (C. Ș.)

● În Israel, în Beer Șeva, un hoț a jefuit două bănci la rînd, amenințînd angajații că îi aruncă în aer cu grenada pe care o ținea în mînă. „Grenada“ era, de fapt, un avocado. Nu știu dacă jaful poate fi încadrat la „atac armat“, dar poate fi un precedent just pentru o nouă infracțiune: „atacul fructat“. (S. G.)

● Tito Watts, un pastor african, a fost arestat pentru că a vîndut, cu 500 de dolari, bilete de acces în Rai. „Sînt urmărit penal pentru că fac munca Domnului. Iisus Hristos mi s-a arătat și mi-a dat biletele făcute din aur pur, pentru ca eu să le vînd oamenilor care vor să se salveze“, a spus pastorul. Biletele sînt nişte bucăţi de lemn aurite pe care scrie: „Bilet spre Rai. Valabil pentru o singură persoană“, dar oamenii cu credinţă cer autorităţilor eliberarea imediată a pastorului. (M. C.)

● Stejarul pe care i l-a oferit președintele francez Emmanuel Macron omologului său american Donald Trump în timpul unei vizite la Casa Albă din 2018, în semn de simbol al prieteniei, s-a uscat în perioada cînd era păstrat în carantină. Ce ți-e și cu prieteniile astea! (A. M. S.)

PUȚIN MAI TÎRZIU,
UNUL A SPUS LA TELEFON
CĂ SE GÎNDEȘTE
SĂ DETURNEZE O TEORIE
ÎNTR-O ALTĂ DIMENSIUNE 

● În metrou, un bătrîn cască fără să pună mîna la gură. Nevastă-sa, lîngă el, îi dă una peste ceafă și-l apostrofează dur. Băiețelul de vizavi de ei îl imită și e tare fericit văzînd că maică-sa nu-l ceartă. Puțin mai tîrziu, un tînăr îi spune prietenei sale, cu modestie: băieții vor să fie ca mine, fetele vor să fie cu mine. (C. Ș.)

● Tony Antonelli şi Steve Pearce sînt doi astronauți care au fost recent întrebați cum miroase cosmosul. Unul a spus că ar asemăna mirosul pe care l-a simțit călătorind prin Univers cu cel al fripturii pe grătar, iar celălalt a mărturisit că i-ar evoca „mirosul dulceag al fumului scos de aparatul de sudură“. Trec peste ciudățenia olfactivă că mirosul de sudură i se pare cuiva dulceag și îmi amintesc că, acum vreo zece ani, am citit că unii astronomi afirmau că studiaseră un nor de praf din mijlocul Căii Lactee care trebuie să fi mirosit a zmeurică, pentru că descoperiseră în el nu știu ce substanță chimică despre care se știe că așa miroase. Pun cap la cap aceste știri și cad într-o reverie amuzată: cosmosul miroase ca o mahala ploieșteană din copilăria mea – grătare, fum muncitoresc și ceva zmeurică. (S. V.)

● Una dintre minunile tehnologiei actuale: în metrou, o persoană cu deficiențe de vorbire și de auz discuta la telefon cu cineva asemenea ei, prin semne. (D. S.)

● Conform Financial Times, Biserica Anglicană se gîndește să investească în marijuana medicinală.
(C. Ș.)

● Preşedintele Senatului tot vorbeşte despre o deturnare a sensului referendumului pe care ar încerca-o preşedintele statului. Adică Iohannis ar încerca să deturneze un referendum pe care el singur l-a convocat şi la care a avut şi cîştig de cauză. În aceeaşi logică, ar însemna că declaraţiile ofensive ale cuiva al cărui partid tocmai a căzut sub pragul electoral sînt exact o respectare a sensului alegerilor. Democraţie sadea. (A. M.)

● În parcul central din Boston, homeless-ii sînt numeroși și, aproape cu toții, au cîte o teorie de susținut, cu voce mai mult decît tare. Au și o revistă a comunității lor, ceea ce mi se pare foarte cool. (I. P.)

● Un cursă Ryanair București-Timișoara a decolat azi cu patru ore întîrziere pentru că „o piesă a fost furată sau a dispărut“ din cabina pilotului. Acum cîteva zile s-a înregistrat o întîrziere record pe ruta București-Timișoara, trenul CFR a parcurs distanța într-un timp de două ori mai mare decît cel prevăzut. Fraților, eu cred că Timișoara s-a mutat deja din România într-o altă dimensiune – nu se mai poate ajunge acolo! (A. P.)

Foto: Cristina Ștefan, Erno Farkas

Mai multe