Cu ochii-n 3,14

12 iunie 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

EXISTĂ ADMIRATORI AI EFORTULUI
DE A RECUNOAȘTE GĂLĂGIOS
O EPOCĂ AGLOMERATĂ

● Există restaurante unde mănînci pe întuneric. Ca să simți gustul mîncării mai intens. Altele, unde nu folosești tacîmuri, ci te hrănești direct cu mîinile. Din luna iunie, în Londra se va deschide și un restaurant, „Hands-Off“, unde chelnerii vor fi cei care te vor hrăni și îți vor da să bei. În ideea de a diminua orice „efort“. Înțeleg disperarea de a rebrandui produse sau servicii, dar nu credeam că pînă și mîncatul la restaurant va avea nevoie de inovații pentru a fi pe val. (S. G.)

● Recent, s-au împlinit 30 de la baia de sînge din Piața Tiananmen. Puțini mai știu, astăzi, ce s-a întîmplat acolo. Regimul comunist chinez a reprimat militar o mare manifestație pentru libertate, desfășurată în contextul internațional al căderii regimurilor comuniste din URSS și Europa de Est. După 30 de ani, nimeni nu știe numărul exact al victimelor – morți, răniți, arestați, dispăruți. Cert este doar că e vorba de zeci de mii de persoane. O știre de la RFI ne spune că autoritățile chineze au anulat toate numerele de telefon care se încheiau cu „4689“, bănuind că cei care le au ales vor astfel să-și exprime solidaritatea cu victimele din 4 iunie 1989. Admiratori ai Chinei se găsesc peste tot. Această notiță le este dedicată. (S. V.)

● Traversele din beton montate recent pe un viaduct de pe autostrada Sebeș-Turda s-au prăbușit. Un incident oarecare, cu totul nesemnificativ în contextul efortului sisific de a pune la punct infrastructura rutieră din România. Singura nedumerire e dacă această mică și fragilă construcție a apucat – sau nu – să fie inaugurată de vreun ministru înainte să se prăbușească, fatal. (M. M.)

● Aflăm, de pe site-ul HotNews.ro, că „un preot a găsit 5.000 de euro în toaleta pentru VIP-uri de pe Cîmpia Libertății din Blaj, în timpul vizitei Papei Francisc. Preotul a predat banii Poliției, iar pînă joi aceștia nu fuseseră revendicați.“ O știre despre incapacitatea de a recunoaște o minune și de a te bucura de ea. (M. P.)

● Aveam prejudecata că oamenii vorbesc tare și se ceartă pe stradă doar în țările latine. În Boston – un oraș, altfel, fermecător –, am văzut de destule ori diverse persoane care se certau gălăgios pe stradă, la telefon sau față-n față: în special cu mamele lor. (I. P.)

● Lanţul McDonald’s va lansa în restaurantele sale din Germania un burger „Big Vegan“. Uite așa se încheie o epocă. (A. M. S.)

● Pe o terasă aglomerată, un băiat îi spune unei fete, cu mîndrie nedisimulată: „A, păi jumătate din tipele de aici sînt fostele mele.“ (C. Ș.

LEGEA DIALOGULUI OBLIGATORIU
SE REFERĂ LA VIEȚILE
UNOR PRODUSE ÎNRUDITE 

● Prin Legea recursului compensatoriu dată de guvernarea PSD, au fost eliberaţi: 2119 criminali, 341 de implicaţi în crimă organizată, 5935 de hoţi şi tîlhari, 795 de violatori şi 5 pedofili, 561 de traficanţi de femei, minori și migranți, 3 profanatori de cadavre sau morminte, 73 de șantajişti, 82 de falsificatori, 407 evazionişti fiscal ş.a. (M. C.)

● „Poate chiar străbunică, dacă mă nășteam mai tîrziu“ – senatorul PSD Claudiu Manda, la o secție de votare din Craiova, pe 26 mai, către o doamnă în vîrstă care și-a exprimat, în direct, dorința de a-i „schimba“. „Să ne schimbați pe noi? Dar nu acum, data viitoare!“ „Nu, nu! Acum, acum!“, a venit prompt replica alegătoarei, urmată, tot prompt, de comentariul senatorului: „Mai așteptați!“ (libertatea.ro). Restul dialogului se poate imagina. Ceea ce însă dl senator pare a nu și fi putut imagina și înțelege e că „Se poate!“ Cît despre eleganță: „Fiți elegant cu mine, că puteam să vă fiu bunică“… departe-i griva de iepure. Boieria nu vine la pachet cu conacul și nici mitocănia nu rămîne în prag. Păcat de conac. (R. M.)

● Deși, în România, învățămîntul este obligatoriu pînă la clasa a X-a, o treime din tinerii în vîrstă de 18-24 ani nu au absolvit gimnaziul. În localitățile rurale, ponderea crește pînă la 41%. În Uniunea Europeană, cele mai mari diferențe dintre orașele mari și localitățile rurale se înregistrează în Bulgaria, Grecia și România. Codaşi sîntem, codaşi vom fi. (M. C.)

● Într-un comunicat de presă recent, Departamentul pentru Energie al SUA se referă la combustibilii fosili drept „molecule de libertate americană“, iar gazele naturale sînt, se pare, „gaze de libertate“. (C. Ș.)

● Mamele de maimuțe bonobo se amestecă des în viețile amoroase ale fiilor, observă cercetătorii, ajutîndu-i să se împerecheze cu succes sau împiedicîndu-le masculilor rivali accesul la femele. Sînt curioasă ce-ar fi avut Freud de zis la asta. (C. Ș.)

● Într-un pliant (pe care o mînă anonimă s-a crezut îndreptățită să mi-l îndese în cutia de scrisori), îmi atrage atenția produsul numit Detector de mișcare „Gîsca Clementine“, despre care se spune: „Vă puteți baza pe Clementine! De îndată ce se apropie cineva de ușa din față, gîsca inteligentă se grăbește să măcăne tare. Acest lucru îi amuză pe oaspeții dumneavoastră și vă anunță persoanele nepoftite“. Mi-aș permite cîteva observații. Mai întîi, aceea că gîștele gîgîie, nu măcăne (de măcănit, măcăne rațele). Apoi, că gîsca, dacă e cu adevărat inteligentă, ar trebui să măcăne entuziast cînd sosesc persoanele poftite (adică oaspeții) și să se manifeste printr-un măcănit dubitativ în cazul persoanelor nepoftite, ca să știți la ce să vă așteptați. În sfîrșit, pentru că pe aceeași pagină, cu titlul „Aspect idilic“, gîsca Clementine se află în compania unor produse înrudite care ar completa aspectul idilic al casei („mileu cu șir de gîște“, „față de masă cu gîște“, „față de masă dreptunghiulară cu gîște“, „față de masă rotundă cu gîște“), s-ar putea ca oaspeții dumneavoastră, în loc să se amuze, s-o ia la fugă mugind. (D. S.)

Mai multe