Cu ochii-n 3,14

3 aprilie 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CINEVA TREBUIA SĂ-ȘI DEA SEAMA
DE UNDE VIN
SUPERLATIVELE POROASE,
LA PREȚUL DE DOAR 1 LEU 

● Prestația premierului Viorica Dăncilă în SUA și gafa acesteia referitoare la mutarea ambasadei României la Ierusalim, care a dus la anularea vizitei regelului Iordaniei la București, sînt lăudate de Sputnik, organul de propagandă al Rusiei. Tot acolo scrie că Dăncilă este cel mai potrivit candidat pentru președinția României. Cineva trebuia să-și dea seama ce comori are acest guvern. (A. M. S.)

● Undeva pe o plajă din Bretania, în nord-estul Franței, mareea aduce uneori, în afară de scoici și de resturi marine, niște carcase portocalii: telefoane Garfield. Fenomenul se petrece, neîncetat, de peste treizeci de ani. Și nimeni nu reușea să deslușească misterul. De unde (pro)vin telefoanele Garfield? Pînă la urmă, s-a găsit: undeva, într-o grotă, după niște stînci, sub o faleză, nu departe de orașul Plouarzel, zace un container care, cîndva, fusese plin cu telefoane Garfield. (M. M.)

● Cu ajutorul prietenilor, am făcut o listă cu superlativele absolute din viața noastră şi le transcriu aici (în ordine relativ cronologică) pentru urmaşii urmaşilor: cașto, gigea, giugiuc, ţîţă-de-mîţă, necherman, stas, ștoc, șop, țais, ștuț, țuț, germania, țiplă, top, original, mișto, meserie, sculă, beton, marfă, ca-lumea, blană, futere, pizdos, pizdeț, criminal, bestial, bengos, belea, bombă, jmecher, abis, urgie, jale, rupere, grav, mortal, adevărăciune, bunăciune, tătic, laser, parfum, fain, finuț, fiță, vis, super, super-tare, foarte-tare, epic, atîîît, zid, hiper, uber (va urma). (M. C.)

● Oroarea de suprafețe neregulate, perforate, poroase, cu găuri și umflături – cum ar fi spuma întărită, textura fructelor din genul fragaria (căpșune, fragi etc.) ș.a.m.d. – sau aversiunea față de aspectul viermănos, bășicat, ciuruit, de „fagure“ al unui obiect are un nume: tripofobie. (M. P.)

● Pe OLX găsești de toate. Chiar și un primar: Cătălin Hurdubae (PSD), primarul din Tecuci, intens contestat de oamenii din localitate, a fost scos la vînzare de un tecucean „țepuit de PSD“, la prețul de doar 1 leu, la care s-a adăugat, bonus, și o tavă de mici cu muștar. (C. Ș.

DE LA O VREME ÎNCOACE
SÎNT MAI MULTE ȘANSE
CA FUNCȚIONARII AURII SĂ DEA
PESTE UN REMEDIU AUTOMAT

● De la o vreme încoace, zeci de laboratoare, unele mai prestigioase decît altele, oferă analize detaliate ale ADN-ului clienților, pornind de la o simplă mostră de salivă. Arbori genealogici, arhive, poze și povești de familie – sînt, dintr-odată, pulverizate în fața preciziei neasemuite a analizelor ADN. Afli de unde te tragi, ce trăsături ereditare și ce predispoziții ai, ce-ți face bine și ce nu, cu cine te înrudești și chiar cu cine te potrivești (genetic vorbind). Trecut și viitor – reunite într-un strop de salivă. Sialomanție, de la síalon/„salivă“, i-ar fi spus vechii greci. Ptiu, e dată dracului manția asta! (M. P.)

● Din cauza lipsei de acurateţe cromatică a sistemului de recunoaştere, sînt mai multe şanse ca autoturismele autonome să dea peste pietonii cu pielea închisă la culoare. Asta ne mai lipsea: roboţi cu comportament rasist. (M. C.)

● La Primăria Vladimir, din judeţul Gorj, funcționarii au treabă pînă peste cap. Motiv pentru care unul dintre angajați și-a inventat un spor de stres pentru xeroxat, special pentru această sarcină obositoare. Cel puțin nu se poate spune că omul nu e original! (C. Ș.)

● După 15 ani de existență, două statui dintr-un parc din Indonezia, reprezentînd sirene, au fost îmbrăcate, reprezentanții parcului ajungînd la concluzia că bustul lor gol ar putea jigni „valorile orientale“. Cred că sirenele au fost bucuroase. Cu noile bustiere, aurii și mulate, pot merge de-acum la disco-bar. (S. G.)

● Un studiu recent infirmă vechea zicală potrivit căreia „berea după vin e chin, vinul după bere e plăcere“. Conform cercetătorilor germani, nu contează ordinea în care bem băuturile. Contra mahmurelii, însă, oamenii de știință încă n-au găsit un remediu eficient. (C. Ș.)

● Tocmai am expediat un mesaj sms-ist „la aniversară“. Și „corectorul automat“ a intervenit cu promptitudine: „À la votare!“ (slogan electoral?!). Semn că ne a cam intrat în oase și ne-a ajuns, nu doar cuțitul, la os. À la vôtre! (R. M.

CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE ESTE TIMPUL PE CARE-L PETRECEM CUMINȚI

● Ai un cabinet stomatologic: cum îi vei spune, ce nume îi dai ca să rupi gura concurenței? Evident, cea mai bună soluție este Evy Dent. (D. S.)

● Site-ul Quartz.com a calculat că, în timpul pe care-l petrecem pe rețelele de socializare, un cititor experimentat ar putea termina 200 de cărți pe an. (C. Ș.)

● Un turist rus a plecat din Indonezia spre casă cu un urangutan, cinci șopîrle și doi gecko. Asta au găsit polițiștii de la controlul de securitate în valiza lui. Urangutanul, în vîrstă de doi ani, dormea într-un coș de răchită. Iar șopîrlele și cei doi gecko stăteau cuminți și de-abia așteptau să ajungă la Moscova. (A. M. S.)

Foto: Ș. Georgescu, M. Bănică

Mai multe