Cu ochii-n 3,14

19 februarie 2019   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DIVERȘII REPARATORI DE OAMENI
SE ÎNMULȚESC NECONTROLAT
ÎN TIMPUL MERSULUI PRIN UNIVERS, FĂRĂ SUNET FALS,
FĂRĂ POSIBILITATEA REVENIRII
PE LUME DIN ACEASTĂ EXPERIENȚĂ 

● Diverșii reparatori nu mai sînt ce-au fost odată: domnul care mi-a reparat niște electrocasnice m-a informat că, după ce termină la mine, își cumpără un parfum de la Sephora, apoi se duce să patineze. Mi s-a părut chiar cool. (I. P.)

● În Marea Britanie, guvernul e obligat să răspundă public unei petiţii dacă e semnată de 10.000 de cetăţeni. Dacă petiţia e semnată de 100.000 de oameni, ea ajunge automat să fie dezbătută în Parlament. La noi, Dragnea a făcut să dispară peste noapte 500 de semnături din campania petiţiei „Fără penali“. (M. C.)

● Din lumea animalelor: cimpanzeii de la grădina zoologică din Belfast au evadat folosind drept scară crengile unui copac, rupte după furtună. În Columbia, hipopotamii lui Pablo Escobar se înmulţesc necontrolat, prezentînd un pericol pentru oamenii din apropierea vilei Napoles, iar insulele din arhipelagul rusesc Novaia Zemlia au declarat stare de urgenţă după ce au fost invadate de aproximativ 50 de urşi polari. (C. Ș.)

● Citesc o știre cum că în China se pregătește lansarea tramvaiului fără șine. Apoi alta, de la noi: la Craiova, un tramvai s-a dezmembrat în timpul mersului. Să însemne asta că le-am luat-o înainte? (S. G.)

● Robotul pe roţi Opportunity, trimis de NASA acum 15 ani pe Marte, a fost declarat oficial „mort“ după ce, în ultimele luni, n-a mai trimis nici un fel de date. Lansată în 1977, sonda spaţială Voyager îşi continuă însă uluitoarea călătorie prin Univers: anul trecut a ieşit din sistemul solar, intrînd în spațiul interstelar. (M. C.)

● La Oscar, premiile pentru imagine, montaj și scurtmetraj se vor da acum în pauza publicitară. Prilej pentru tweet-uri de la doi dintre regizorii momentului (întîmplător, ambii mexicani): „Nu m-aş încumeta să recomand ce categorii să fie premiate în timpul reclamelor, dar imaginea şi montajul sînt însăşi inima meseriei noastre. Nu sînt moştenite nici din teatru, nici din literatură: sînt chiar cinema-ul“ (Guillermo del Toro) şi „În istoria cinema-ului, au existat capodopere alb-negru, fără sunet, fără poveste, fără actori şi fără muzică. Dar nici măcar un singur film n-a fost făcut vreodată fără imagine şi fără montaj“ (Alfonso Cuarón). (M. C.)

● Raluca Bîrsan, un fals medic ginecolog – despre care „toate mămicile din spital știau că e mîna dreaptă a doctoriței Dragu“ –, lucrează nestingherită de zece ani la Spitalul de Urgență Ilfov. S-ar părea că la fotbal și la femei se pricepe oricine. (M. P.)

● Sri Lanka a anunțat că angajează călăi, după ce președintele țării a declarat că ar vrea să reintroducă, după 43 de ani, pedeapsa cu moartea, după modelul Filipinelor, care au reintrodus pedeapsa capitală pentru infracțiunile legate de droguri, relatează Reuters. Anticipînd posibilitatea revenirii pedepsei capitale, serviciul de închisori s-a grăbit să recruteze doi călăi. Candidații trebuie să fie bărbați din Sri Lanka, cu vîrste cuprinse între 18 și 45 de ani, să aibă „caracter moral excelent“ și „un psihic puternic“, potrivit unui anunț de angajare al directorului general al închisorilor din Sri Lanka. (A. M. S.)

● Raphael Samuel, un bărbat de 27 de ani din Mumbai, India, se identifică drept antinatalist și plănuiește să-și dea în judecată părinții, susținînd că el nu și-a dat consimțămîntul pentru a fi adus pe lume. (C. Ș.)

● Am însoțit un gridan la o vizită medicală într-un cabinet particular din centru. Bărbatul era îmbrăcat într-un surtuc negru, din stofă țărănească, cu tăietura și fasonul specifice unui asemenea autentic tip de vestimentație. I l-am agățat în cuier și deasupra mi am pus geaca mea de plastic cotidian. La plecare, am dat să-l ajut pe protejatul meu, dar haina era de negăsit. Am așteptat pînă ce ultimul pacient a ieșit din cabinetul doctorului și am luat din cuier ultima haină rămasă „la schimb“ – o gioarsă. Mi-am făcut griji pentru gridanul meu de 80 de ani, cu un destul de elaborat diagnostic – fusesem la un distins și vestit cardiolog –, dar cum a trecut prin multe la viața lui, era cazul să iasă învingător și din această experiență. Pentru mine, însă, șocul s-a ținut lanț. Aici am ajuns? Cît mai e pînă la fund? Apropo, în buzunar erau și cheile – ușor de identificat confuzia… dacă s-ar fi pus o asemenea problemă. Nu, nu s-a pus… (R. M.

CINEVA (UN DOMN BLOCAT)
A REDUS VREMEA

● La Grammy a fost premiată, pentru cel mai bun album rock al anului 2018, Greta van Fleet, un fel de trupă tribut Led Zeppelin (niciodată premiați la vremea lor, apropo), produs tipic de marketing muzical: cineva le compune muzica, altcineva le-o produce, altcineva îi îmbracă ş.cl., astfel încît să se transforme, cu ajutorul specialiştilor, într-o copie nostalgică de succes global targhetată pentru un public bine definit. (M. C.)

● În metrou, sub un afiș cu „Dresează-ți dragonul“, un domn în vîrstă (ochi mari, privire blajină), cu nevastă-sa (înaltă, bine făcută) ținîndu-și vag amenințător cotul pe umărul lui. (C. Ș.)

● Un hoț beat criță din Slatina a fost prins după ce a rămas blocat în raftul cu pufuleți din magazinul în care a intrat ca să-l jefuiască. (A. M. S.)

● Airbus a anunţat că va înceta producţia modelului A-380, cel mai mare avion de pasageri din lume, după ce principalul client, Emirates, a redus semnificativ numărul de aeronave comandate. Odată cu încetarea producţiei, cel mai mare avion din lume se transformă în cel mai mare prejudiciu din bani publici: ţările partenere (Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania) au subvenţionat cercetarea şi producţia cu 150 de miliarde de euro. (M. M.)

● Pe 13 februarie a fost Ziua Internațională a Radioului și, cu acest prilej, un prieten din Cadiz mi-a amintit de mesajele codate transmise la Radio Londra, între anii 1940-1944, de către FFL (Forțele Franceze Libere) combatanților Rezistenței de pe teritoriul Franței. Iată cîteva: „Andromaca se parfumează cu lavandă“, „Athalie a rămas în extaz. Încă o dată: Athalie a rămas în extaz“, „Clémentine poate să-și curețe dinții“, „Bunica ne mănîncă bomboanele“, „E vremea să culegem tomatele“, „Mîine, melasa va deveni coniac“, „Nu mai e tabac în tabacheră“, „Vaca sare peste Lună“, „Elefantul și-a rupt un fildeș. Repetăm: elefantul și-a rupt un fildeș“, „Girafele nu poartă gulere false“, „Cimpanzeul e protocolar. O spunem de trei ori: cimpanzeul e protocolar“, „Louis are doi porci“, „Mătușa Amélie merge pe bicicletă în pantaloni scurți“, „Calul albastru se plimbă pe orizont“. Războiul a trecut, a rămas poezia. (D. S.)

Foto sus: Ion Constantinescu. Foto jos: Maria Dinulescu

Mai multe