Cu ochii-n 3,14
AVÎND ÎN VEDERE
CĂ SPAIMA ROMÂNULUI NU ERA BLEU, ADEVĂRATUL SENTIMENT ROMÂNESC AR PUTEA SĂ FIE SERVIT „LA CALD“
● Avînd în vedere că omenirea consumă în prezent în jur de 65 de miliarde de găini în fiecare an, fosilele definitorii pentru epoca modernă ar putea foarte bine să fie oasele rămase de la cină. (C. Ș.)
● Cambridge Dictionary a declarat nomophobia ca fiind cuvîntul anului. Înseamnă anxietatea produsă de spaima că poți fi separat de telefonul mobil. Cînd vii de pe vremea telefoanelor fixe, n-ai cum să nu te întrebi cum am ajuns aici. (A. M. S.)
● În autobuz, o ipostază a românului descurcăreț și inventiv. Un tînăr vorbește la telefonul mobil cu mîinile în poală, folosindu-se de un handsfree ad-hoc: și-a vîrît telefonul sub fes, în dreptul urechii, și fesul i-l ține lipit de ureche. O invenție care ar merita să fie brevetată. (D. S.)
● Am urcat în lift cu noul meu vecin și nu era Gregor Samsa. (C. Ș.)
● Mic love story de cartier. El, în uniformă bleu-jandarm. Ea, casieriță dichisită. El plătește, ea încasează. El așteaptă restul și îndrăznește: „Și… cum e programul tău?“. Ea, cochetă, întinzîndu-i banii, îi surîde: „Scap la 9 seara“. El bagă banii în buzunar și rupe vraja: „Întreb pentru nevastă-mea, că caută de muncă, da’ vrea job flexibil, că avem copil mic și n-avem cu cine să l lăsăm“. Ea, acră brusc, întoarsă deja către următorul client: „E flexibil, pungă doriți?“. (S. G.)
● Doi elevi ai unei şcoli catolice au fost arestaţi pentru că puneau marijuana în cădelniţă în timpul slujbelor. Probabil căutau adevăratul sentiment religios. (M. C.)
● Nu înțeleg de ce „dăruitor de meserie“ le-a sunat publicitarilor noștri mai bine decît un românesc „a face cadouri e meseria mea“. (C. Ș.)
● De acest Crăciun, tîrgurile bucureștene (în sfîrșit, pe limba lor) arată chiar bine. Vezi bradul stilizat, din șipci de lemn (mirosind a brad) de la Universitate. Dar și inițiative ale vînzătorilor ambulanți de vin fiert, servit „la cald“, pe piei de oaie. Merită văzut și degustat un moment de tihnă de ajun… (R. M.)
NICI UN OU (FOST BEBE)
NU VA SPUNE
„NU EXISTĂ LIMITĂ DE VÎRSTĂ“
PENTRU A DUCE LEAGĂNUL
ACOLO UNDE EXISTĂ
UN FERMENT VIZIONAR
● Președintele Nigeriei a stat cam mult în concediu medical. A revenit și a apărut imediat zvonul că nu e el – cică ar fi murit și ceea ce a apărut e o clonă. Președintele neagă: „N-am murit și nu sînt o clonă, sînt chiar eu!“ Grea situație, dat fiind faptul că nici o clonă nu va spune „Nu sînt eu, ci sînt o clonă“. Ca în paradoxul atenianului mincinos. (S. V.)
● Wisdom, despre care se crede că este cea mai vîrstnică pasăre din lume monitorizată, ar fi avut (și ar fi crescut) 36 de pui de-a lungul anilor. A fost luată pentru prima dată în evidență în 1956 de către biologul Chandler Robbins, cînd acesta a estimat că pasărea avea aproximativ 5 ani. Între timp, cercetătorul ei a murit, iar femela albatros, în vîrstă de 68 de ani, a depus un nou ou, al 37-lea, cu partenerul ei de o viață, pe atolul Midway din Oceanul Pacific de Nord, relatează The Guardian. (A. M. S.)
● În urmă cu aproximativ doi ani, mîța a făcut sindrom de coadă strivită și n-a mai ieșit de sub pat cam o lună. După alte cîteva, a sărit în poala mamii și s-a poziționat spate în spate cu bebe, aflat la sîn. Acum, după aproape doi ani, piticot (fost bebe) își plimbă pisica (țanțoșă, cu coada-n sus) în căruciorul de păpuși. Asta, da, alternanță la putere! (R. M.)
● Doi britanici au fost reținuți de pe o navă de croazieră din Caraibe și au fost arestați după ce au fost descoperite „cantități mari de cocaină“ în cabina lor, scrie CNN. Suspecții sînt în vîrstă de 70 și 72 de ani. „În cabina ocupată de aceștia s-au găsit patru valize, în structurile cărora a fost ascunsă o cantitate mare de produs, mai precis cocaină“, a afirmat Poliția Judiciară într-o declarație. Așadar, nu există limită de vîrstă pentru un business periculos. (A. M. S.)
● În Italia, un pensionar, fost profesor la o școală primară, vrea să convingă copiii să citească. Antonio la Cava și-a transformat moto-tricicleta în bibliotecă pe roți. Și se plimbă, din sat în sat, în comunitățile izolate din Basilicata, pentru a duce cărți acolo unde nu există nici librării, nici biblioteci școlare. „Bibliomotocarro“ – așa se numește acest vehicul – îi permite lui la Cava flexibilitate. E un vehicul „mic, modest, umil, popular“, spune el. Astfel, „chiar și cărțile împrumută acest sens al simplității, al umilinței“. „Bibliomotocarro“ e accesibil. Așa trebuie să fie și cultura! (M. M.)
● The World University Ranking a publicat topul celor mai bune 500 de universităţi din lume. În ceea ce priveşte Europa, pe primele locuri se situează Marea Britanie (58 de universităţi), Germania (44), Italia (33), Franţa (21), Olanda (13) şi Suedia (11). În ţările Europei de Est, cu excepţia Ungariei şi Cehiei, care deţin cîte o astfel de universitate, nu mai există nimic. Rusia, leagănul comunismului, are doar patru. (M. C.)
● Un brand polonez de bere, pe nume The Order of Yoni, a scos pe piaţă „Instinct Îmbuteliat“, o bere cu un ferment extras din flora vaginală. (M. C.)
● Cercetătorul chinez Chen Zhanqi a descoperit recent o specie de păianjen, Toxeus magnus, care își alăptează puii asemenea mamiferelor; laptele de păianjen ar conține de patru ori mai multe proteine decît laptele de vacă. Pesemne că nu va trece mult timp pînă cînd apostolii mîncatului sănătos vor recomanda fervent consumul laptelui de păianjen și un întreprinzător vizionar va trece la producția în masă și la comercializarea acestuia, sub numele, de ce nu, „Arahnolact“. (M. P.)
Foto: M. Pleșu, M. Chivu