Cu ochii-n 3,14

20 decembrie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DE CE SE SPUNE
„SENTIMENT PATRIOTIC ABSENT“
ȘI NU „FÎLFÎIRI NAȚIONALE IERTATE“?

● „De ce se spune «O, brad frumos…» și nu «UN brad frumos?», mă întreabă serios, cu rigoare precoce, un băiețel româno-german de nici măcar trei ani. (M. P.)

● Bancnota aniversară lansată de BNR cu ocazia Centenarului i-a făcut pe oameni să stea la coadă ca s-o obțină. Nu e neapărat vorba despre un sentiment patriotic nestăvilit. Pe site-urile cu anunțuri, bancnota a apărut deja la vînzare, cu prețuri între 320 și 1.000 de lei. (A. M. S.)

● La o shaormerie din Piața Amzei, un client dă să-și pună tava în vraful de tăvi de pe tejghea. Îi spune, în franceză, angajatului care își sprijinea absent brațul de tăvi: „S’il vous plaît“. Angajatul îl privește nedumerit, în timp ce clientul repetă: „S’il vous plaît“. Un coleg al angajatului, văzînd scena, îi traduce, lămuritor: „Adică să iei mîna, bă, boule!“. (S. G.)

● Cum poate să fie un mesaj de Crăciun: „Să vă fie lumina ce vă luminează cărările orbitoare, să vă fie sufletele încărcate cu fîlfîiri divine, să vi se bucure inimile de încărcături electrice venite de la îngeri, să aveți mîinile pline de bucate trimise prin porumbeii iubirii, să vă zîmbească toate cele atunci cînd veți simți grația divină! Vă mulțumesc că existați cu chip de oameni voi doar în viața mea! Fericit să vă fie momentul, plin de lumină, cu coșul plin de cozonac și farfuria plină de caltaboși și alte mirodenii, fericire!“ Cine trimite așa ceva? (A. M.)

● Acum cîteva zile, pe la Unirii, m-am întîlnit cu „ursul“ din grupul de colindători stînd de vorbă, în față la Starbucks, cu o doamnă „ursoaică“ – o doamnă într-o blană maronie asemănatoare cu a ursului, doar cu o tăietură mai șic. Alături, pe bordură, ceilalți colindători, în costume naționale, stăteau și fumau. (I. P.)

● Surorile Mary Kreuper şi Lana Chang, angajate ale Şcolii Catolice St. James din Torrance, California, au fost depistate, în urma unui audit, că vreme de zece ani au sustras din fondurile şcolii o jumătate de milion de dolari pe care i-au „spart“ la cazinourile din Las Vegas. Surorile şi-au exprimat „adînca remuşcare“ faţă de fapta comisă şi au cerut să fie iertate. (M. C.

CÎND NINGE ZILNIC,
VERSURILE SUPERIOARE
AR TREBUI ÎNCHISE ÎN AER

● Prin București, din capacele de pe stradă ies aburi intenși. Nu e clar dacă RADET reușește să încălzească apartamentele, dar cînd ninge ajută la topirea zăpezii de pe carosabil. Ar trebui să-i facă Primăria și-un contract de deszăpezire, nu? (D. C.)

● În China sînt cu 34 de milioane de bărbaţi mai mulţi decît femei, motiv pentru care zilnic se vînd, doar online, 1.500 de păpuşi sexuale. Ce Armata de Teracotă! China va fi cunoscută drept ţara armatei roboţilor sexuali sintetici. (M. C.)

● În siajul mișcării împotriva hărțuirii sexuale #MeToo, au apărut proteste contra unui celebru și vechi cîntec, „Baby it’s cold outside“. Versurile, au afirmat aceștia, incită la relații sexuale neconsensuale, drept care difuzarea trebuie interzisă. Cîntecul a fost scris în 1944 de către Frank Loesser. Care i l-a dedicat soției sale. (S. G.)

● Numărul celor care declară că se întîlnesc față în față cu prietenii și vecinii măcar o dată pe săptămînă a scăzut cu opt procente față de 2011, fiind a doua cea mai mare scădere de acest fel din țările Uniunii Europene, după cea din Ungaria. Frecvența scade mai ales la cei cu studii superioare. Datele apar în raportul publicat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții. Socializăm mai puțin, și asta nu e neapărat un obicei bun. (A. M. S.)

● Autoritatea Calității în Sănătate a anunţat că 85% din spitalele româneşti nu îndeplinesc standardele de calitate internaționale. Cu alte cuvinte, ar trebui închise. Dat fiind că România cheltuieşte cel mai mic procent din PIB pe sănătate din Europa (doar 5,2%; Franţa, spre exemplu, cheltuieşte 11,5%), nici nu e de mirare. Cadoul guvernanţilor la Centenar. (M. C.)

● O bancă din Bolintin Vale a fost aruncată în aer, cu o butelie de GPL, de doi hoţi care au vrut să fure ATM-ul. (A. M. S.

ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ ȚARA NOASTRĂ TOCMAI SPUNE DE CE S-A BLOCAT

● Parafraza… „În democrație hoții stau la pușcărie, nu la casa de marcat“ și sensul ei… „Bic Stilou“ – „bonus“ primit la magazinul SC Eden Market Impex SRL, Șos. Colentina nr. 24, Sector 2 București C.I.F. RO 29869118. Asta înseamnă că la un total de 21,15 lei (produse cumpărate) a fost adăugată și suma de 11,50 lei, contravaloarea corpului delict, devenit automat cap de listă. Adică suma a fost gonflată cu exact o treime. „Vă mulțumim!“ e ultima rubrică de pe bonul fiscal MBO355139484, din 02.12.2018. Cu plăcere! (R. M.)

● Prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut politicienilor „decență“ și „reținere“ pentru a nu afecta imaginea României în contextul preluării de către țara noastră a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Un îndemn cît se poate de firesc pe care, sperăm, l‑a reținut și colegul de partid al doamnei Dăncilă, Florin Iordache, cel care, acum o lună, arăta Opoziției degetul mijlociu. (M. M.)

● La Madrid tocmai s-a deschis o expoziție dedicată lui Banksy. Organizatorii garantează că operele afișate nu se vor autodistruge. (C. Ș.)

● La un colț de stradă, o cerșetoare. Cînd primește un ban spune ceva, dar nu se aude prea bine ce, dacă e „Bodaproste“ sau „Bă, da’ prost e“. (D. S.)

● CEO-ul Google Sundar Pichai a fost nevoit să explice recent de ce, la o căutare Google pe imagini pentru cuvîntul „idiot“ apar fotografii cu Donald Trump. (C. Ș.)

● Ce mai pățesc puștii lăsați nesupravegheați iarna. Doi adolescenți din Florida, unde-i cald și bine, căutau nici ei nu știau ce în sediul părăsit al unei bănci. Au dat de seiful din pivniță. Unul a intrat și a tras ușa grea în urma lui. Codul s-a format automat și ușa s-a blocat. După cîteva ore, amicul lui a sunat la poliție. A venit de urgență o echipă expertă care a început să lucreze la deblocarea ușii. Banca fusese serioasă – ușa nu se deschidea. După alte cîteva ore, a apărut un angajat al băncii care le-a dat salvatorilor codul seifului și l-au scos pe puști afară. Cam în același timp, în Illinois, unde-i ger de crapă pietrele, un alt puști s-a gîndit să facă o altă nefăcută. A atins cu limba o bucată de fier înghețată. A rămas lipit, evident. Amicul lui de joacă a luat-o la fugă spre cea mai apropiată casă, să găsească pe cineva să vină repede cu apă caldă să-l dezlipească. Pînă a venit prietenul cu ajutoare, puștiul și-a dezlipit limba. Cum a făcut? „Mi-am dat seama că nu trebuie să o smulg și am început să o mișc, să salivez, ca și cînd lingeam bara. În final mi-am desprins limba, dar unele papile mi-au rămas acolo. A cam durut.“ Cred și eu. (S. V.)

Foto: Lucian Muntean, Mircea Vasilescu

Mai multe