Cu ochii-n 3,14

2 octombrie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

UNEORI, CÎND PLOUĂ,
TOȚI EUROPENII MAI CU CAP
ÎNTÎLNESC TOATE MOLUȘTELE
EXPLICATIVE

● Uneori imobiliarele întîlnesc matrimonialele. Pe un site (imobilare.ro), un anunț: „Ofer spre închiriere o cameră în apartament unui bărbat drăguț în jur de 40 de ani, cu studii superioare“. (S. G.)

● „Să ai grijă de apa bucureștenilor înseamnă să te depășești în fiecare zi“ – anunţă ApaNova într-un material publicitar. Şi nu e reclamă mincinoasă! În fiecare zi, cînd plouă, sînt total depăşiţi de starea canalizărilor. (M. M.)

● Un studiu recent realizat de Harvard sugerează că toţi europenii se trag din belgieni: mai precis, de pe teritoriul Belgiei în timpul erei glaciare. (C. Ş.)

● În aşteptarea boicotării referendumului, pe reţelele sociale lumea a început să facă liste cu adevăratele şi foarte evidentele priorităţi ale ţării, de la repararea şcolilor la dotarea spitalelor cu aparatură medicală. Practic, oricine, dar absolut oricare cetăţean din ţara asta, ar putea cheltui mai cu cap şi mai eficient cele cîteva zeci de milioane de euro din fondul de rezervă bugetară alocați organizării referendumului. Sîntem conduşi de cei mai proşti şi mai iresponsabili dintre noi. (M. C.)

● Am înțeles că aproape toate moluștele de pe litoralul românesc vin din Bulgaria (prin moluște a se înțelege mai ales midii), pentru că noi nu știm să „creștem“ moluște. Păi, atunci cum să fim în stare să avem grijă de capre, porci și de alte animale mai vertebrate? (A. P.)

● Gura păcătosului de ambe sexe: 1) M-am tot întrebat, la acea vreme și de atunci încoace, de ce aleșii lor, cei de toate zilele și coșmarurile noastre, au făcut o comandă substanțială de dicționare explicative (asta să fi fost cam cu vreo trei luni în urmă). Nu mi-am închipuit nici un moment că au fost mînați de dragostea de știința numită lexicografie (căci de la manualul unic la DEX e un drum lung, bătut cu spini, și nu poate fi străbătut pe repede-nainte, ca la vot), dar nici vreo explicație plauzibilă n-am putut afla. Pînă în urmă cu aproximativ trei ore (26 septembrie, pe la prînz), cînd domnul Laurențiu Cazan, șeful dispozitivului de jandarmi din Piața Victoriei, pe 10 august, ne-a invitat să consultăm DEX-ul, pentru a stabili sensul cuvîntului „a gaza“. 2) „Eu voi fi bomboana de pe colivă sau bomboana de pe tort, nici nu știu cum să privesc asta“, afirmă doamna Carmen Dan din postura de ministru al Treburilor Dinlăuntru. Trecînd totul la prezent, sîntem întru totul de acord cu zisa domniei-sale. De la înălțimea funcției, are cu siguranță cea mai riguros exactă viziune asupra evenimentelor… (R. M.

SPRE COMPARAȚIE, UNII GĂSESC
CĂ IUBIREA DE APROAPE
AR TREBUI SĂ FIE MAI USCATĂ
CA SĂ ȚINĂ PASUL
CU O PARTE DIN EROARE

● Dan Bittman a primit 11.000 de euro de la Primăria Sectorului 5 să prezinte o sindrofie publică. Spre comparaţie, cam asta e suma cu care este plătit un cercetător premiat cu Nobel ca să susţină o conferinţă. (M. C.)

● Cu puţin timp înaintea discursului său în cadrul Adunării Generale anuale a ONU, preşedintele Donald Trump a scris pe Twitter: „Ţara noastră este mult mai puternică şi mai bogată decît era cînd am preluat mandatul, acum mai puţin de doi ani. Şi mult mai sigură“. Unii, destui, îi dau dreptate. Doar că America, pe măsură ce devine tot mai puternică, mai bogată, mai sigură, pare că se rupe de restul lumii, renunţînd la tot felul de tratate, părăsind alianţe şi abandonînd instituţii. Cînd se laudă pe Twitter că e cel mai tare din parcare, Donald Trump ar trebui să se uite un pic în jur şi să vadă dacă nu cumva parcarea e goală. (M. M.)

● V. Dăncilă e de neoprit. A spus la Bruxelles că, la mitingul din 10 august, jandarmerița a fost bătută de protestanți. Desigur, a vrut să spună protestatari. Totuși, găsesc că afirmația e gravă, protestanții trebuie să se simtă lezați și, din solidaritate, ca ortodox, protestez! (S. V.)

● Înţeleg că BOR nu putea să nu se implice îndemnînd oamenii să meargă la referendum (deşi, în litera şi spiritul religiei, iubirea de aproape ar trebui să fie mai presus de orice). Ce nu înţeleg este unde se afla BOR în timpul mineriadei sau a jandarmeriadei. (M. C.)

● Ce importă România din Etiopia? Fasole! Fasole uscată roşie, cu bobul mai mic, mai ieftină decît cea albă din Polonia sau Ungaria. Mare grijă să nu se amestece cu cafeaua. (D. C.)

● Probabil ca să ţină pasul cu timpurile, Primăria Sectorului 5 a cumpărat, prin școli, 5200 de ceasuri inteligente cu buton de panică pentru elevi. Ceasurile au costat în total – nu vă panicaţi! – 1,6 milioane de lei. (C. Ş.)

● Într-o perioadă în care o parte din oamenii din jur uită de toleranță și înțelegere, descopăr, uitîndu-mă pe Facebook, tot mai multe exemple de solidaritate și prietenie între animale: pisici care se împrietenesc cu cîini și șoareci, cîini care protejează pui de găină sau gîște, sau chiar se înțeleg cu pui de tigru. Deci se poate. (I. P.)

● Potrivit observatorilor de la The Washington Post, de la preluarea funcţiei, președintele american a făcut peste 5000 de declaraţii false sau care au indus în eroare. Știți vreun comic mai bun decît Trump? (A. M. S.

ÎNTRE TIMP,
FORMA VREA SĂ SALVEZE VORBA

● Judecătorul Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare, a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Al.I. Cuza“ din București, această fabrică de plagiate pe bandă rulantă. Coordonatoarea tezei, prof. univ. Ștefania Georgeta Ungureanu, a fost între timp condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții (nu mai puţin de 21 de capete de acuzare). Mai rar aşa Ordine Publică și Siguranță Națională! (M. C.)

● Într-un videoclip intitulat „Picătura de gramatică“, televiziunea de metrou Blitz TV arată că forma pișcină este incorectă, varianta corectă a cuvîntului fiind piscină. Presupun că explicația se adresează, în primul rînd, celor care obișnuiesc să urineze în piscine. (D. S.)

● „Nu mai exist io, o oră nu mai sînt, stingem lumina“ – dintr-o declarație recentă a dlui Dragnea. Din asta înțeleg că omul susține Ora Pămîntului, are o conștiință ecologică, poate chiar vrea să salveze planeta și noi îi stăm în cale. (C. Ș.)

● BBC anunță că misterul personajului din spatele stufoasei picturi „L’Origine du monde“ a lui Gustave Courbet a fost dezlegat, după mai bine de 150 de ani. Filologul francez Claude Schopp a aflat, studiind corespondența dintre George Sand și Alexandre Dumas-fiul, că e vorba de Constance Quéniaux (1825 1908), o balerină a Operei din Paris. La Originea lumii e, așadar, cu adevărat o femeie. (M. P.)

Foto: Cristina Ştefan, Lucian Muntean

Mai multe