Cu ochii-n 3,14

25 septembrie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CINE MAI ȘTIE DACĂ MÎNA DESTINULUI ȘI-A TRASAT O ZEBRĂ PERSONALĂ
SAU A LIVRAT UN VID INDEPENDENT? 

● Compania aeriană Cathay Pacific le-a făcut vizitatorilor aeroportului din Hong Kong o surpriză: și-a scris greșit numele pe un avion Boeing 777-367, potrivit The Guardian. Le-a ieșit „Cathay Paciic“. Cine mai știe dacă cineva a mîncat o literă sau nu cumva a fost vorba despre o metodă de a atrage atenția asupra lor? (A. M. S.)

● Un bărbat din Oregon, pe nume Fellony Hudson (adică Fărădelege Hudson), a fost prins de poliţie şi acuzat de mai multe încălcări ale legii, printre care răpire şi posesia unui vehicul furat. Mîna destinului, nu alta! (C. Ş.)

● Pe drumul județean care străbate o comună din Botoșani, într-o noapte, cineva și-a trasat o trecere de pietoni cu bidineaua. Chiar dacă va fi prins, polițiștii susțin că autorul nu poate fi amendat pentru că în Codul Rutier nu există sancțiuni clare pentru marcaje făcute fără autorizație. Pe de altă parte, cum să mai pedepsești pe cineva care și-a trasat o zebră personală, nu între două trotuare, ci între un trotuar și un șanț? (S. G.)

● „A da pasă de gol“ a dispărut dintre expresiile comentatorilor de fotbal. Acum se spune „a livrat un assist“. Probabil în curînd nu vor mai zice nici „a dat gol“, ci „a livrat un vid“. (M. C.)

● Cînd literatura devine realitate: Nancy Crampton Brophy, autoarea volumului publicat independent How To Murder Your Husband, a fost arestată de curînd pentru uciderea propriului soţ. (C. Ş.

CU AJUTORUL UNUI MEDIU ÎNCHIS,
CEI MAI ÎNVERȘUNAȚI COMENTATORI
DEZVĂLUIE MOTIVUL
PENTRU CARE LUMINA ZÎMBEA

● Ciclista Denise Mueller-Korenek, în vîrstă de 45 de ani, a reușit să stabilească un nou record mondial de viteză pe bicicletă: 296 de kilometri pe oră. Ceea ce înseamnă mai mult decît viteza de decolare a unui Airbus A340. Cu ajutorul unui bolid a atins 241 km/h, după care cablul a fost desprins și a pedalat pe propriile forțe pînă la 296 de km/h. Din păcate, nu știm cum se vede lumea de pe o bicicletă la această viteză, pentru că ciclista a fost protejată de vînt de o construcție specială atașată bolidului. (A. M. S.)

● E bine ca astronauţii să rămînă cu picioarele pe pămînt, spune Neil deGrasse Tyson, amintind că e periculos să aprinzi un joint – sau să aprinzi orice – într-o navă spaţială, adică un mediu închis, plin de oxigen. Însă în ceea ce-l priveşte pe Elon Musk, aparent investigat fiindcă ar fi fumat iarbă în timp ce înregistra un podcast, Tyson e împăciuitor: „Lăsaţi-l să se drogheze dacă vrea să se drogheze. Omul e cel mai bun lucru pe care l-am avut de la Thomas Edison încoace.“ (C. Ş.)

● Doamna Vasilica-Viorica Dăncilă e un premier consecvent: „Am făcut greșeli și poate că voi mai face“, ne asigură domnia-sa, recunoscîndu-i drept „cei mai înverșunați adversari [pe aceia] care îmi tot numără virgulele“. Adevăr grăit-ați, doamnă prim-ministru! Căci și de-ați fi avut dumnezeiasca șansă de a fi contemporană cu Moș Virgulă, tot nu ați fi trecut pragul celebrissimelor sale personaje. Pentru simplul fapt că Nenea Iancu nu a fost nicicînd atras de nulitatea nudă. Parol! (R. M.)

● Cineva a venit, pe Twitter, cu o idee de management al dezastrului: Trump este mutat subtil într-o replică a Casei Albe unde el crede că, în continuare, conduce ţara. Actorii înlocuiesc întregul personal, plus senatori, comentatori TV şi oameni la adunări publice. În tot acest timp, se alege un preşedinte inteligent, sănătos şi decent care să preia preşedinţia. Rămîne ca unul dintre studiourile de la Hollywood să-şi asume această reparaţie istorică a realităţii. (M. C.)

● Revista ProSport dezvăluie într-un interviu motivul pentru care Nadia Comăneci nu zîmbea niciodată. Sportivei i se spunea „fetița care nu zîmbea niciodată“, cu referire la romanul pe care i l-a dedicat Lola Lafon: La Petite Communiste qui ne souriait jamais / Micuța comunistă care nu zîmbea niciodată. (Nu vă inflamați, „comunistă“ e, în Franța, un alint.) Nadia explică: „Este foarte dificil să zîmbeşti pe o bîrnă care este extrem de îngustă, trebuie să te concentrezi un minut şi jumătate. După ce am terminat exerciţiul am zîmbit mereu.“ O bună mostră de erotică atletică, în aceste zile, în care sexismul din sport este combătut cu atîta vehemență. (M. P.)

● Cînd vă treziţi dimineaţa, gîndiţi-vă că e posibil, conform unui studiu, ca lumina Soarelui să ajungă pe Pămînt cu o întîrziere de 50 de milioane de ani. (M. C.

N-AR STRICA UN STUDIU
CARE SĂ ARATE,
FĂRĂ ALTE COMENTARII,
TOATE LUCRURILE DE ZECE METRI

● O nouă sintagmă intră în vocabularul politic și administrativ: „studiu de pre-fezabilitate“. Cum ar veni, un studiu care să arate dacă se justifică (sau nu) să fie întreprins un studiu de fezabilitate. Pentru construirea unei autostrăzi. Sau a unui spital. Sau a unei școli. Cred că n-ar strica un studiu de pre-pre-fezabilitate care să arate cît de viabilă e această cale încîlcită de a implementa politici publice. (M. M.)

● În diversele mele drumuri prin oraș am tot dat, mereu în alte zone, de Teatrul de Magie. Felul în care îl găsesc mereu în alt și alt cartier mă face să cred, fără alte comentarii, în magia lui. (I. P.)

● BNR a făcut publică datoria externă a României: aproape 98 de miliarde de euro, adică aproape cinci mii de euro pe cap de locuitor. Vă las să faceţi singuri lista cu toate lucrurile care nu s-au făcut cu aceşti bani. Spre comparaţie, sub Ceauşescu, datoria era de 21 de miliarde, adică de cinci ori mai mică. (M. C.)

● O noutate și un potențial bestseller în librăriile din Turkmenistan: a 29-a carte semnată de președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov (a cărui operă mai cuprinde cîteva culegeri de poezii, o enciclopedie în șapte volume a plantelor medicinale, o biografie a tatălui său și un ghid cabalin). Cartea se cheamă Venerîndu-ți mama, venerezi ceva sfînt și a apărut în preajma datei de 29 iunie, ziua de naștere a „eroului poporului turkmen“, cum îi place lui Berdîmuhamedov să i se spună. Potrivit cotidianului Turkmenistanul neutru, profesoara Gulnabat Iagmurova a declarat că noua lucrare prezidențială va fi predată în școli, întrucît „va îmbogăți munca pedagogică și va sluji ca busolă pentru educarea tineretului nostru“. În aceeași zi de 29 iunie 2018 (și în cinstea măreței aniversări), calul favorit al președintelui a stabilit un nou record mondial la mersul pe picioarele dinapoi, reușind să parcurgă în felul acesta o distanță de zece metri. (D. S.)

Foto: Paul Breazu, E. Farkas

Mai multe