Cu ochii-n 3,14

4 septembrie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

NU V-AM ZIS CĂ NOI,
CA APARATE, SÎNTEM SELECTAȚI
MAI ATENT DECÎT OAMENII MARI
ÎN MIJLOCUL MULȚIMILOR? 

● Un puști de vreo 12 ani, în Parcul Icoanei, le spune prietenilor săi: „Nu v-am mai zis că noi, ca societate, sîntem stricați? Eu vreau să trăiesc în trecut!“ (C. Ș.)

● Pînă în 2050 se estimează că, din cauza temperaturilor înalte, vor muri un sfert de milion de oameni. O altă estimare fiind că pînă în 2030 se vor fi instalat, la nivel global, peste un miliard de aparate de aer condiţionat (China şi SUA deţin împreună în acest moment aproape 60% din totalul mondial al aparatelor), iar Arabia Saudită va consuma pentru funcţionarea lor mai multă energie decît exportă acum petrol. Vestea proastă este că aceste aparate sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă, adică contribuie major la fenomenul de încălzire globală. „Aparatele de aer condiţionat reprezintă unul dintre cele mai critice blind spots în dezbaterea despre energie din acest moment“, spune, în The Economist, Fatih Birol, preşedintele Agenţiei Internaţionale a Energiei, cerînd urgent soluţii pentru modele noi cu emisii de carbon redus. (M. C.)

● Povestea îndrugată de L. Dragnea, cum că patru asasini s-au cazat la Athénée Palace Hilton, i-au dat tîrcoale și, în final, nu l-au mai asasinat, a stîrnit imediat resursele de umor popular. Cineva a intrat pe pagina de Facebook a hotelului și a comentat: „Aud că în aprilie anul trecut ați cazat aici 4 incompetenți!!! Vă rugăm pe viitor să vă selectați mai atent clientela! La prețurile dvs. avem pretenția să avem măcar o companie de oameni competenți“. (S. V.)

● Dintre ţările europene, cele care au primit cei mai mulţi imigranţi în ultimul deceniu sînt, chiar în această ordine: Austria, Suedia şi Germania. La nivel global, Australia a primit în ultimii ani aproape de două ori mai mulţi imigranţi decît SUA. Studiile arată că ţările care primesc cei mai mulţi imigranţi au o rată mai mare pe piaţa de inovaţii. Revista Fortune i-a listat pe cei mai importanţi 500 de oameni de afaceri din lume: 40% din aceştia sînt fie imigranţi, fie copiii unor imigranţi. (M. C.)

● Teodor Ilie, gridan de Brașov, 12 ani: „Noi avem o singură vacanță de vară și oamenii mari ne-o scurtează. Oamenii mari au concediu și mai multe zile libere de la guvern. E corect? Cine-i de vină?“ Răspuns corect: 1) Nu;
2) Oamenii mari care au uitat să fie copii. (R. M.)

● 6000 de militanți de extremă dreaptă demonstrează în centrul orașului german Chemnitz („Ora-șul-Karl Marx“, pe vremea RDG-ului) împotriva imi-gra-ției, după ce un neamț a fost înjunghiat mortal de doi tineri refugiați. În mijlocul mulțimilor de demonstranți neonaziști tronează căpățîna din 40 de tone de bronz a lui Karl Marx – monumentul emblematic al orașului, pe al cărui soclu stă scris în patru limbi: „Proletari din toate țările, uniți-vă!“. (M. P.

DACĂ VĂ GÎNDEAȚI
CĂ FEMEILE CU VOLANUL PE DREAPTA SÎNT MARILE CONSUMATOARE
DE ZGOMOTE, PROBABIL AȘA ÎȘI SPUN ȘI BRAVII NOȘTRI CARTOFI 

● Dacă vă gîndeați cumva că femeile sînt marile consumatoare de cosmetice, calviția e un business care aduce 1,5 miliarde de dolari pe an. Asta înseamnă că angoasa pierderii părului îi face pe mulți bărbați să încerce tot felul de produse și să cheltuiască și 44.000 de dolari pentru a scăpa de angoasa pierderii părului. (A. M. S.)

● Doar la Londra am văzut atît de multe mașini cu volanul pe dreapta ca la mine în sat, unde la cîrciumă se bea acum mai mult cidru decît bere. (M. C.)

● Efortul pesedeilor de a acoperi violențele din 10 august este enorm: tentativa de asasinat asupra lui L. Dragnea, tentativa de racolare a lui D. Vâlcov, o nouă scenetă cu protocoalele „statului paralel“, scrisoarea lui Giuliani și cîte vor mai veni. Această mobilizare energică a mașinăriei de zgomote arată că violențele continuă, în altă formă. (S. V.)

● Un băiețel cu două baloane lunguiețe: „Eu sînt stăpînul, eu am două săbii!“ Probabil așa își spun și bravii noștri politicieni. (C. Ș.)

● Pînă nu demult, la mine în piață era un precupeț care vindea, cu mîndrie, cartofi „de Teleorman“. Constat că, de ceva vreme, a retras eticheta. Nu cred că s-au terminat cartofii. Cred, mai degrabă, că oamenii și-au pierdut încrederea în denumire. Teleorman nu mai e o marcă bună. Nu poți să mai vinzi cartofi de Teleorman. Sînt aproape convins că, în curînd, nici măcar gogoșile de Teleorman n-or să se mai vîndă. (M. M.

AȘADAR, UN NUME APĂRUT
ANUL TRECUT AR PUTEA FI
PUNCTUL DE PLECARE
PENTRU ENTUZIASMUL POPULAR

● Un italian de 45 de ani s-a îmbătat zdravăn, s-a urcat pe cal și i-a dat bice prin cartierul San Bernardo, Ivrea. N-a trecut mult şi alcoolul l-a pus la pămînt (la propriu, omul a căzut de pe cal), şi aşa l-a găsit poliţia, care l-a amendat şi a decis să-i suspende şi carnetul de conducere. Atenţie, aşadar, nu călăriţi sub influenţa alcoolului. (C. Ş.)

● Un nume de stradă bizar din Bucureștii anului 1929: Puișor între șine. (D. S.)

● „I am the best/ I predicted Apple’s stock would fall / I will build a great, great wall / I build buildings that are 94 stories tall / My hands – are they small?“ O colecţie intitulată The Beautiful Poetry of Donald Trump, cuprinzînd poeme compilate de Robert Sears din declaraţiile oficiale şi de pe Twitter ale preşedintelui american, a apărut anul trecut în SUA. Aştept cu mare interes şi varianta mioritică. (C. Ş.)

● Pe frontispiciul unei frizerii din sudul Italiei, în Lecce, scrie mare, ca un soi de firmă: „Niciodată luni“. Cred că, dacă ar fi patentat, dictonul ar putea fi punctul de plecare pentru o viață lungă, sănătoasă, fericită și echilibrată. (S. G.)

● În 1958, Mao a declanșat în China o mare campanie de omorîre a vrăbiilor. Asta după ce se stabilise că o vrabie poate consuma 4,5 kg de cereale pe an. Însemna, deci, că un milion de vrăbii mîncau echivalentul hranei a 60.000 oameni pe an. „Goana după recompense și entuziasmul cu care se executau poruncile șefului suprem au produs atunci un dezastru printre vrăbii. Un ziar din Beijing informa cititorii că într-o singură zi, 13 decembrie 1958, entuziasmul popular a ucis nu mai puțin de 194.432 de vrăbii, ale căror gheare au fost predate organelor în drept.“ O imagine cît istoria mare. (A. M. S.)

Foto: S. Giurgeanu

Mai multe