Cu ochii-n 3,14

10 iulie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

IATĂ CÎTEVA NUME DE ARME,
PROPUSE PENTRU PRIMA DATĂ
ÎN ISTORIA OMENIRII DUPĂ PLOAIE: „MOARTEA TRĂIEȘTE“,
„FOCUL E ÎN TOATE“,
„MÎINE ANGOASANT“ 

● Iată cîteva nume, propuse în 1867, pentru ţara pe care astăzi o cunoaştem sub denumirea de Canada: Transtlantica, Victorialand, Superior şi Borealia. (M. C.)

● Depășesc un TIR pe a cărui prelată scrie mare „DISCORDIA“. Mă întreb ce poate să vîndă o astfel de prăvălie, în afară de arme, muniție sau mere. (M. P.)

● Egalitate: începînd de anul trecut, pentru prima dată în istoria Campionatului Mondial al Bărbilor şi Mustăţilor, sînt acceptate şi femei în competiţie. (C. Ş.)

● Cu toate reţelele sociale în care activăm cu toţii la această vîrstă tehnologică a omenirii, se pare că omul de azi are, în medie, mai puţini prieteni decît avea în urmă cu 30-40 de ani. Cu cît mai mulţi, cu atît mai singuri. (M. C.)

● Bucureştiul, sîmbătă noaptea, după ploaie: doi chelneri se uită liniştiţi la meciul de fotbal de la televizor, cu spatele la clienţi, într-o parcare, cîţiva jandarmi mănîncă chips-uri, dinspre Palatul Cotroceni se ridică aburi groşi, şi „dacă te opreşti, se lipeşte frigul de tine“, comentează, lîngă mine, un biciclist. (C. Ş.)

● În 1997, Jeanne Calment, decana de vîrstă a umanității, a murit la 122 de ani. Un studiu recent publicat în revista Science contrazice cumva teoria că mortalitatea crește exponențial cu vîrsta și, cu cît ești mai bătrîn, cu atît șansele să mori devin mai mari. Adică, se pare că doar primii 105 de ani sînt mai grei. După aia se pare că moartea se relaxează și ea. (A. M. S.)

● Constantin Reliu, bărbatul din Vaslui declarat mort, a cîștigat procesul prin care solicita să i se recunoască faptul că trăiește. Momentan, România se află într-un proces similar. (M. C.)

● În timp ce răsfoiesc presa din 1947, ascult știrile și urmăresc secvențele din Parlament. Asemănările, și nu deosebirile, sînt izbitoare: „Focul indignării aprins în sufletul poporului român nu se va stinge“ / „m-am săturat de mizerii, presiuni și amenințări“; „sprijiniți de cercurile reacționare, străine României democrate“ / „o putere ocultă, nelegitimă“; „acte de sabotaj, acțiuni de șantaj politic“ / „denunțuri prin șantaj“; „apărătorul lor cel mai credincios, PCR“ / „Cu cine să negociez la statul paralel?“ Oare și domnul Dragnea răsfoiește presa din ’47? Nu l-am zărit la bibliotecă. (R. M.)

● Prin orașul, comuna – sau ce-o mai fi azi – Voluntari circulă niște autobuze pe care scrie, cu litere foarte mari, Primăria Voluntari. Am o nedumerire. Oare Primăria e în acele autobuze sau autobuzele sînt Primăria? Pe vremuri știam că partidul e în toate. Iar acum partidul e în autobuze. Poate că și Primăria. (A. M.)

● Erori de comunicare marca PSD: noi am zis „Da, fúrăm în Piaţa Victoriei, la fel şi mîine“, ei au înţeles că trebuie să dea liber la furt. (C. Ş.)

● „Atenţie! Urmează imagini cu puternic impact emoţional“, ne avertizează televiziunile înainte să difuzeze înregistrări cu: accidente auto, copii abuzaţi, pisici maltratate, cataclisme, violenţe de tot felul… Propun ca avertismentul să fie introdus, de acum înainte, în deschiderea fiecărui telejurnal. Aşa cum sînt prezentate de posturile noastre, toate ştirile s-au transformat în spectacol angoasant. (M. M.)

FERIȚI-VĂ DE SUPRAFAȚĂ,
ESTE MAI PERICULOASĂ
DECÎT ULTIMUL DECENIU ROȘU

● „Feriţi-vă de falsa cunoaştere, este mai periculoasă decît ignoranţa.“ George Bernard Shaw ne-a prevenit acum un secol şi ceva. (M. C.)

● Albia unui rîu urban nu face de obicei subiectul unei excavaţii arheologice. Iată însă că, din rîul Amstel, care străbate Amsterdamul, cercetătorii au scos la suprafaţă, între anii 2003-2012, peste 700.000 de obiecte, de la unelte din finalul Neoliticului şi începutul Epocii de Bronz, pînă la piese aparţinînd unor vapoare din secolul trecut. Pe www.belowthesurface.amsterdam puteţi răsfoi un catalog cu o parte dintre aceste descoperiri. (C. Ş.)

●Pentru că nişte organizaţii creştine pretind şi că în România se fac milioane de avorturi anual, iată o statistică de la Ministerul Sănătăţii care arată că numărul de avorturi este în declin în ultimul deceniu: în 2012 s-au făcut 50.532 de avorturi, în 2015 – 41.056, iar în 2017 – 32.236. Mare e grădina cu fake news! (M. C.)

● Aflăm de pe site-ul Mediafax că un bărbat din localitatea Murfatlar și-a ucis soția înjunghiind-o de mai multe ori în gît. Pesemne că sîngele a țîșnit din rană ca vinul roșu. (M. P.

ATUNCI CÎND FULGERĂ,
ÎNSEAMNĂ CĂ UN PERSONAJ
S-A PREFĂCUT A FI PARFUM

● O decizie inteligentă: un german cu 453 de piercing-uri a declarat că nu iese din casă atunci cînd fulgeră, de teamă să nu fie trăsnit. (C. Ş.)

● Cu puțin înainte de Ziua Națională a Statelor Unite, poliția din Indiana a capturat un transport de pastile de ecstasy care aveau imprimate, pe o parte, chipul lui Donald Trump, iar pe cealaltă, sloganul „Great again“. Asta înseamnă să-ți faci „trip“ cioplit! (S. G.)

● Un bărbat din Portsmouth, Marea Britanie, a fost amendat pentru că s-a prefăcut a fi fantomă şi a deranjat oamenii dintr-un cimitir. (C. Ş.)

● Tot uitîndu-mă pe Netflix la diverse seriale, am descoperit că într-unele dintre ele se poate întîmpla, practic, orice: într-un episod cineva moare, peste două episoade învie; în cîteva episoade un personaj e bun, într-altele devine chiar killer; într-un episod eroii sînt liberi, într-altul prizonieri. Nu-mi permit să mă pronunț asupra consecințelor unui atare relativism în viața reală. (I. P.)

● În Anunțul telefonic nr. 62, din 6-7 iunie 2018, o ofertă de serviciu cu parfum de stînă și troacă: „Angajez cioban serios și om la porci“. (D. S.)

Foto: M. Bănică, E. Farkas

Mai multe