Cu ochii-n 3,14

19 iunie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ARĂT EU CA UN FEL DE LAMPĂ,
PREZENTABIL, UMBLÎND
PRIN BIBLIOTECILE UNIVERSITARE
CU UNGHIILE POTRIVITE?

● Două doamne, în autobuz. Și una o întreabă pe cealaltă: „Coborîți la prima?“ (dar aproape șoptit, pe un ton confidențial, de parcă răspunsul ar fi presupus dezvăluirea unui secret rușinos pe care nimeni din preajmă n-ar fi trebuit să-l afle). „Nu“, răspunde răspicat cea întrebată, iar tonul ei spunea limpede: „Arăt eu ca și cum aș coborî la prima?“. (D. S.)

● Traduceri memorabile din meniul unei taverne grecești: „miel“ (arnaki în greacă) e tradus în engleză cu „lamp“, în germană cu „Lampe“ și în română cu „lampă“. Să fie o aluzie involuntară la mielul pascal și la Săptămîna Luminată? Ce-i drept, dacă amesteci într-o pălărie ideea de „miel“ cu cea de „lumină“, s-ar putea să iasă un fel de „miel-lampă“. (M. P.)

● Un anunţ pe jumătate matrimonial: „Pensionar civil, 1,65, prezentabil, mare omenie, capacitate, dansator excepţional, fără pretenţii vîrstă, studii etc. doresc doamnă care decît să mă accepte. Iubiţi inventatorii, trimişii Domnului! Minunea minunilor, extraordinar. Afară de alte reuşite, invenţii, acum am construit perpetuum mobile (din „n“ variante). Conducătorii ţării, partide, militare, ziare etc. cereţi-l, dacă nu îl vînd străinătăţii, care deja solicită. Doamna premier, donez idei, exemplu, fără investiţii, într-o oră, zeci mii locuri de muncă. Folosindu-mă, salvaţi România! Nu am Internet. Contactaţi-mă telefonic“. Ei, salvăm România? (A. P.)

● Sylvester Stallone a fost acuzat de un viol pe care l-ar fi săvîrșit în urmă cu 27 de ani. Anul trecut, același personaj a fost acuzat că ar fi comis o agresiune sexuală în anii ’80 în Las Vegas, împotriva unei persoane de 16 ani. Ni-l putem închipui, adică, pe Stallone umblînd prin Las Vegas cu mitraliera, ca-n Rambo, și mai violînd cîte o puștoaică ici, alta colo… Și noi care credeam că omul e cam impotent… (A. M.)

● Studenții și specialiștii în etică fură mai mult decît oamenii din afara acestui domeniu. O spune, negru pe alb, un studiu realizat de un profesor de filozofie din California, a cărui cercetare a arătat că volumele de etică contemporană din bibliotecile universitare au cu 50% mai multe șanse să „dispară“ în comparație cu alte cărți. Poate că nici etica nu mai e ce-a fost odată. Pragmaticii & utilitariștii inspiră – iată! – un nou tip de delict: furtul de subzistență prin lectură. (M. M.

● La metrou, la Piața Romană, un salon de manichiură-pedichiură oferă, printre altele, „unghii tehnice“. O inițiativă bună, cred, pentru cei ca mine, cărora ni se blochează mintea cînd vine vorba de chestii tehnice. Măcar să avem unghiile potrivite. (S. G.

POLUAREA AERULUI DE DREPT
JOACĂ UN ROL MAJOR
ÎN ZONA REPEDE:
PROTEJEAZĂ PERSOANELE
CĂSĂTORITE APROXIMATIV 

● „Toţi staţi în Bucureşti. De ce nu vă mutaţi în altă parte?“ a fost soluţia deputatului PSD Corneliu Buicu, oferită cu privire la poluarea aerului Capitalei. (C. Ş.)

● Atunci și acum: iunie 1990, 13-15/2018, 9; scop: lichidarea Opoziției/desființarea statului de drept („statul paralel“); formă: manipulare; refren comun: Nu-i așa că nu v-a chemat nimeni? Nu-i așa că ați venit de bunăvoie?; tătucul: Iliescu/Dragnea; lider: Cosma/fără; transport: gratuit cu autocare, mașini, tren/lipsă SNCFR; profil: determinați, violenți/întrebători, dezorientați, amărîți; dress code: fără/white. Mineriada albă, București, la Centenar. Coșmarul negru continuă. (R. M.)

● „Memoria şi contextul joacă un rol major în toate mesele importante din viaţa unui om“ – Anthony Bourdain (1956-2018). (M. C.)

● Sîmbăta trecută, mergînd prin zona Piața Victoriei și pe Calea Victoriei, încercînd să-i ajung din urmă pe cei de la Pride, m-am tot întîlnit cu domni și doamne în alb, de vîrsta a doua și a treia, mergînd relaxați și sporovăind veseli, cu ceva cumpărături în mîini. Păreau în excursie cu clasa, cam precum eram noi pe vremea pionieratului. Nu conta unde ne duceau, fie că era la închisoarea ilegaliștilor de la Doftana, fie chiar la inaugurararea metroului, unde venea Ceaușescu. Noi  făceam aceleași glume, flirturi și plecam acasă cu aceleași suveniruri. (I. P.)

● Auzite în metrou: „Nu pot acum, mă grăbesc foarte repede să ajung acasă, vorbim mai tîrziu.“ (C. Ş.)

● „Furnicilor le place atît de tare sucul zaharos, încît îl lipăie direct din fundul păduchilor. Pentru a accelera procesul, le ating acestora dosul cu antenele lor, iar asta îi provoacă păduchelui senzaţia de urinare. Pentru ca altor prădători să nu le vină ideea să mănînce aceste preţioase colonii de păduchi, furnicile le protejează. Albinele se folosesc şi ele de fecalele păduchilor. Ele sug stropii dulci, îi transportă în fagure, unde îi vomită şi îi transformă în miere de pădure. Un deliciu pentru consumatori, deşi nu are nimic de-a face cu florile“ – din Viața secretă a copacilor de Peter Wohlleben, Editura Publica. (M. C.)

● Un studiu american din 2013 a conchis că persoanele căsătorite sînt mai fericite decît acelea care nu se află într-o căsnicie. Şi că majoritatea acelor persoane sînt bărbaţi. (C. Ş.)

● În Elveţia există o ciupercă uriaşă din soiul ghebelor care se întinde pe o jumătate de kilometru pătrat şi are o vîrstă de aproximativ o mie de ani. O altă ciupercă, în statul american Oregon, are o vîrstă estimată de 2400 de ani, se întinde pe nouă kilometri pătraţi şi are o greutate de 600 de tone. Ciupercile reprezintă, de fapt, cele mai mari organisme de pe Terra. (M. C.)

FELICITĂRI!
LA VREMURI NOI, UN DAR PUBLIC

● Felicitări, Simona Halep! Merci, chérie! (R. M.)

● La vremuri noi și absurde, cărți vechi: cea mai bună lectură, Castelul lui Kafka. (A. M. S.)

● Gheorghe Turda, rapsod popular înaintat acum cîţiva ani în gradul de general de brigadă în rezervă, a cîntat imnul României la mitingul PSD, unde s-a protestat împotriva „abuzurilor Securităţii“. Turda este director al Centrului Cultural Național din Ministerul de Interne, deşi, în 2011, ÎCCJ a confirmat că rapsodul popular a fost colaborator al Securității. Unul dintre primele lui discuri se intitula Am avut şi eu un dar. (M. C.)

● Sub orice critică a fost manevra primarului general Gabriela Firea, care a lovit-o public pe Angela Gheorghiu prin publicarea onorariului pe care chiar Gabriela Firea i l-a plătit pentru un concert. Știind că frustrarea naște ură, creștina G. Firea a urmărit să incite marea masă a bucureștenilor amărîți împotriva marii artiste pe logica „Eu trăiesc cu 100 de euro pe lună și asta i-a 140.000 de euro pe un concert“. Tipic bolșevic! Și, din cîte văd, ține. Înfricoșător! (S. V.)

Foto: Adina Popescu, Matei Pleşu

Mai multe