Cu ochii-n 3,14

OPREȘTE-TE,
AI GRIJĂ CĂ STRUCTURA GENETICĂ
A ÎNGERILOR,
SUPUSĂ UNOR TEMPERATURI ÎNALTE,
ÎȚI ZÎMBEȘTE ELOCVENT! 

● La colțul pieței, aproape de bibliotecă, cerșetorul strigă: „Oprește-te, ai grijă că vine mașina!“ unui motan alb-tărcat. Motanul n-ascultă, traversează și se face ghem la picioarele omului. (C. Ş.)

● Ştire de pe un site destinat celor mai credincioşi dintre români: „Testele genetice făcute în laboratoarele Vaticanului asupra scheletului de înger descoperit în solul îngheţat al Siberiei confirmă fără nici o urmă de îndoială că românii sînt urmaşii direcţi ai îngerilor, avînd structura genetică cea mai apropiată de a acestora. Cauza morţii îngerului, care s-ar părea c-a trăit acum aproximativ 14.000 de ani, pare să fi fost o leziune craniană suferită probabil de înger în urma ciocnirii accidentale de o stîncă în timp ce zbura. Puse cap la cap, împreună cu testele făcute asupra scheletului de înger găsit acum 12 ani pe Everest, analizele au putut reconstitui cu mare precizie structura genetică a îngerilor divini. Comparînd aceasta structură cu cea a diferitelor popoare, savanţii Vaticanului au observat plini de uimire că structura genetică a îngerilor este aproape similară cu cea a populaţiei care a trăit acum multe mii de ani pe teritoriul actual al României. Analizele urmează a fi publicate în cîteva reviste ştiinţifice şi vor stîrni probabil multe controverse, după cum recunosc înșişi oficialii Vaticanului.“ De unde se vede că nouă, românilor, Dumnezeu nu doar ne-a dat, dar ne a şi băgat în traistă. (M. C.)

● O companie din Elveţia oferă serviciul de a transforma corpul uman al celor dragi, după moarte, într un diamant. Cenuşa obţinută în urma incinerării este supusă unor temperaturi înalte, astfel obţinîndu-se un diamant de 0,3-0,8 carate (în funcţie de cerinţele clienţilor), de multe ori albastru datorită compoziţiei chimice umane. (C. Ş.)

● Sînt zile, în București, în care mai toată lumea îți zîmbește pe stradă: de la vînzătoarea de la McDonald’s la trecători aleatorii, chiar și șoferi în trafic. Să mai spunem că orașul nostru e strict cenușiu… (I. P.)

● „Trebuie să roadă, domnu’ Dragomir, are nevoie și să roadă“ – explică elocvent, la telefonul mobil, bodyguard-ul clinicii în care mă aflu. Din cîte am înțeles, era vorba de iepurele unui presupus șef. (M. P.

ÎN LIPSĂ DE ALTCEVA MAI STRÎMB,
O MÎNĂ S-A APUCAT SĂ SE ÎNTOARCĂ INVERS, ÎNTR-O ȚARĂ TAMAN PE DOS 

● În lipsă de altceva mai bun de făcut, premierul Dăncilă s-a apucat să culeagă ghiocei. E și asta o meserie. Dar cum e sezonieră (meseria!), urmează, estival, căpșunele, portocalele, tomatele. Și doar la sfîrşit de tot, laurii. Din păcate! (R. M.)

● Pe un coș de gunoi, un anunț lipit strîmb: „Bărbat caut jumătatea!“, plus numărul de telefon. Asta numesc eu reciclare! (C. Ș.

● Bărbații din viața mea – un el în vîrstă, către soția sa: „Nu știu, dom’le, cum sînt unii azi, că nu-i mai înțeleg. Eu mereu am zis că un bărbat, dacă oferă respect, poate să aibă și cinci amante.“ Douăzeci de metri mai încolo, un puști aleargă cu o pungă de la fast-food într-o mînă și telefonul la ureche: „Da, iubita, da, acum vin, mă grăbesc.“ (C. Ș.)

● Gabriela Firea: „Dacă românii din afara graniţelor văd că, deşi facem şcoli, străzi, spitale, e permanent tensiune în societate, se vor gîndi de două ori dacă să se întoarcă.“ Radu Mazăre: „Concluzia mea personală este una singură: mă felicit că am plecat.“ (C. Ș.)

● Studiile arată că bărbaţii însuraţi beau mai puţin decît burlacii, în timp ce la femei e invers. Încă un motiv pentru a milita pentru egalitatea între sexe. (M. C.)

● Cea mai reușită campanie publicitară a politicii ultimilor ani ar putea să aibă acest slogan: „Fură cît poți și vei fi cîștigătorul unei vacanțe pe viață, într-o țară caldă“. (A. M. S.)

● Presa sportivă de la noi citează următoarea declarație a Mariei Sharapova: „Doamne, în sfîrșit, nu mai transpir! Nu știu ce se întîmplă cu mine… Cred că așa e în momentul în care cîștigi un meci“. Știam, totuși, că legătura dintre o victorie sportivă și transpirație este taman pe dos: abia sudoarea abundentă garantează victoria. Fiind vorba de Sharapova, mă întreb dacă nu cumva această declarație este o reclamă subtilă pentru cine știe ce deodorant… (S. V.

CE-O FI NAȚIONAL
NOAPTEA DEVREME?

● O inscripție pe spatele hainei unui nene: CREATIV SECURITY. Ce-o fi aia? (D. S.)

● Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut s-au înregistrat în jur de zece milioane de vizite la muzeu. În România există aproximativ 700 de muzee. În 2018, muzeul parizian Luvru a avut tot în jur de zece milioane de vizitatori, deci cît toate muzeele româneşti la un loc. (M. M.)

● În catedrala din centrul Cataniei, capitala Siciliei, oamenii fără adăpost pot dormi noaptea în locuri special amenajate, în biserică, adică unde se ține şi slujba. Noaptea, podeaua catedralei este acoperită de saltele de dormit. Îmi imaginez că aşa se va întîmpla şi în Catedrala Mîntuirii Neamului. (M. C.)

● Japonia: pentru că un tren a plecat din gară cu 25 de secunde mai devreme, conducerea și-a cerut scuze, în mod public: „Este impardonabil disconfortul pe care l-am creat călătorilor noștri“. Să nu ne mai îndoim, așadar, de existența extratereștrilor. (S. G.)

Foto: Cristina Ştefan, Erno Farkas

Mai multe