Cu ochii-n 3,14

O IDEE AMĂGITOARE
L-AR FI PUTUT INTERESA
PE UN MUȘTERIU
OARECUM RESEMNAT,
AȘEZAT PE O BUTURUGĂ
ÎNTR-O SALĂ DE AȘTEPTARE

● O idee pentru industria produselor de îngrijire: șamponul „Adam și Eva“ împotriva căderii mărului. (D. S.)

● Franţa vrea să interzică producătorilor care fac substitute de carne să folosească nume de genul „cîrnat vegetarian“ pentru produsele lor, susţinînd că ar fi amăgitoare. Aşadar, poftă bună la „tuburile umplute cu micoproteine“. (C. Ş.)

● O știre de săptămîna trecută spunea că Viorica Dăncilă se va întîlni cu Mugur Isărescu pentru a discuta despre inflație și despre indicele ROBOR. Nu pot decît să-mi închipui că o asemenea discuție l-ar fi putut interesa foarte tare pe Eugène Ionesco. (A. M.)

● La o terasă din București, un mușteriu tomnatic, însoțit de o fată mai tînără, i se adresează chelnerului, cuviincios din cale afară: „Domnișoara renunță la ciorba de burtă.“ (M. P.)

● Toate mesajele de pe pachetele de țigări sînt însoțite pe imagini oribile și dezgustătoare, de plăgi și de morți, mai puțin cel cu „Fumatul provoacă impotență“. Aici vedem doar o poză cu un bărbat, de la brîu în sus, care se uită amărît și oarecum resemnat în jos. Să înțelegem că ar fi cel mai mic rău dintre toate? (A. P.)

● Cea mai frumoasă scenă pe care o poți întîlni într-o pădure de pe lîngă Calafat (e drept că pe la marginea ei): un localnic tunzîndu-l tacticos pe un altul, așezat pe o buturugă. (I. P.)

● „De fiecare dată cînd mă mănîncă palma dreaptă iau bani“, zice o fată într-o sală de așteptare. „Nu prea credeam nici eu, dar de vreun an-doi văd că așa mi se întîmplă mereu.“ Vedeți, de bun ce e programul de guvernare, i-ar răspunde un Dragnea domnișoarei. (C. Ș.

CINEVA DE TIP ANALOG
A FOST ÎNȚEPAT
DE UN ZÎMBET GREU 

● Primăvara asta, toate înmuguririle, înfloririle și desfloririle au trecut în două săptămîni: abia s-au scuturat magnoliile, că au și înnebunit salcîmii. Cineva acolo sus se grăbește. (A. P.)

● Şcolile britanice renunţă la ceasurile de tip analog din sălile de examen din cauză că adolescenţii nu sînt capabili să citească ora, a anunţat Uniunea Cadrelor Didactice, citată de The Telegraph. Ce noroc că şcolile româneşti sînt în urmă cu cîteva zeci de ani faţă de Vestul Europei! (C. Ş.

● Cel mai bătrîn păianjen cunoscut de cercetători a murit la vîrsta de 43 de ani, după ce a fost monitorizat din 1974 și pînă acum pentru un studiu din Australia, scrie Guardian. Păianjenul nu a murit de bătrînețe, ci din cauză că a fost înțepat de o viespe. Ce trebuie să fie și în sufletul celor care l-au studiat o viață… (A. M. S.

● Cu un zîmbet șugubăț, analiștii politici se întreabă ce-o fi vrut să spună președintele Macron cînd i-a mulțumit soției premierului australian Turnball pentru ospitalitate, numind-o „delicious“. Gafă! – au exclamat cei mai mulți. N-aș fi atît de sigur. Poate că „scăparea“ ascunde ceva mai profund. Mă gîndesc că sensul neobișnuitului compliment se poate găsi în zîmbetul cu care Macron a rostit cuvîntul. Un pic timid, dar plin de sugestii. În orice caz, e preferabilă o hermeneutică a zîmbetelor în locul uneia a încruntărilor în politica externă a acestei lumi nebune. (S. V.)

● Limba germană este o limbă greu de vorbit, pînă și pentru nemți. O dovedește un studiu, „Trăind în Europa“. Întrebați cît sînt de matinali, cei mai mulți au răspuns nu numai că dimineața n-ar face decît să se culce la loc, dar și că nu vor să vorbească sau să li se vorbească cel puțin o oră după trezire. Este de înțeles. (S. G.)

ÎN ZORI,
BĂRBATUL TELEFONIC
N-A MAI SUNAT LA TIMP 

● „Oglindă, oglinjoară, cine e prim-ministru în această țară?“, se întreabă în zori doamna Dăncilă, îmbărbătîndu-se și umflîndu-și pieptul a mîndrie fără prejudecată. Și, mută de admirațiune, se îndreaptă spre guvern. Intrarea pe la poarta nouă. (R. M.)

● Într-o librărie, la raftul de noutăţi, două cărţi se ţin de mînă şi îşi zîmbesc: Bărbatul care n-a mai sunat de Rosie Walsh (Editura Nemira) şi Cineva cu care să fugi de acasă de David Grossman (Editura Polirom). Frumoasă pereche. Deşi bărbatul care n-a mai sunat nu e cineva cu care să fugi de acasă. (M. M.)

● În Anunțul telefonic (nr. 47, din 30 aprilie 2018), la rubrica „Întîlniri, matrimoniale“, o ipostază oarecum neașteptată a lui homo ludens: „Bună sînt un tip din buc discret curat fără rețineri îmi doresc să cunosc un cuplu ok sau o doamnă pentru prietenie joculețe etc.“. (D. S.)

● Un grup de fani ai trupei Green Day încurajează pe toată lumea să cumpere albumul American Idiot în perioada 6-12 iulie, astfel încît titlul să apară în topurile din Marea Britanie la timp pentru vizita din 13 iulie a preşedintelui Donald Trump. (C. Ş.)

Foto: Gicu Butoi

Mai multe