Cu ochii-n 3,14

24 aprilie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

AR FI INTERESANT DE AFLAT
DACĂ FAIMOSUL Â,
VIOI ȘI SUPLU,
ÎȘI CONVINGE VICTIMA SĂ-L IERTE 

● Conform Institutului Naţional de Statistică, acum doi ani trăiau în România 10.356.600 de femei. Anul acesta, numărul femeilor a scăzut la 8.242.124. Aşadar, peste un milion de femei pleacă anual din România să muncească în străinătate. Ar fi interesant de aflat şi numărul de copii români născuţi dincolo de graniţe. Uşor-uşor, ţara asta se mută în afara ei. (M. C.)

● Deputatul Cătălin Rădulescu, faimosul, a declarat: „Sînt legist, îmi place să respect legea“. Mai greu e cu respectarea limbii române. (A. M.)

● Mărturisesc o plăcere intimă: caut cu nesaţ şi aştept cu nerăbdare zicerile la nervi ale lui Gheorghe Hagi. Recent, am depistat una colosală. Marele fotbalist ar fi spus, conform mai multor site-uri, că Guvernul ne tratează ca pe nişte gaze. Am trăit amuzat vreo două zile, povestind în dreapta şi-n stînga panseul decarului. Apoi, site-urile au reparat greşeala: Hagi nu spusese gaze, ci gîze. Cum, spre deosebire de revista noastră, mai toată lumea scrie cu â şi nu cu î, lipsa diacriticelor (frecventă în comunicarea online) a dat un alt cuvînt. Omul vorbise despre gîze şi a ieşit gaze. Rectificarea m-a dezamăgit. Preferam gaze… (S. V.)

● Cînd, cuprinsă de vreo reverie lacom-patriarhală, urmăresc vreun condur vioi și suplu, vopsit în culorile pastelate la modă, care de la mare înălțime și cu o dexteritate demnă de Cartea Recordurilor, ocolește cu dibăcie, într-un dribling continuu de pase scurte sau mai lungi, gropi, gropițe, gropușoare, gropane, gropișuri din eternul nostru asfalt ieșit în primăvară, nu pot să nu fiu cuprinsă de admirațiune. Un autentic „pas-de-deux“ din filmul eternei noastre renașteri bucureștene. (R. M.)

● În ţara cu o femeie la cîrma guvernului, se pot face multe lucruri. De pildă: zilele trecute, de Senat a trecut tacit legea „Prima Bătaie“ – în cazurile de violenţă domestică, un agresor poate scăpa de acuzaţii dacă este la prima abatere şi dacă îşi convinge victima să îl ierte. Aştept cu nerăbdare şi legalizarea „Primului Furt“. Vorba aia, îndrăzneşte să crezi. (C. Ş.

SE MAI ÎNTÎMPLĂ
ȘI LUCRURI DULCI:
AU DISPĂRUT UNGHIILE DIN JUR 

● Prin București se mai întîmplă și lucruri bune: mai deunăzi, în metrou, doi tineri au dat locul unei doamne cu copil şi uneia în vîrstă. Totul în același vagon. Nu sîntem chiar Gotham City, pînă la urmă. (I. P.)

● „Un vînător-culegător tipic de acum 30.000 de ani avea acces la un singur fel de alimente dulci – fructele coapte. Dacă o femeie din epoca de piatră găsea un copac plin cu smochine, cel mai înțelept lucru pe care putea să-l facă era să mănînce pe loc cît de multe smochine, înainte ca ceata locală de babuini să golească copacul. Instinctul de a ne îndopa cu alimente bogate în calorii s-a înrădăcinat în genele noastre astfel.“ (Yuval Noah Harari, Sapiens) (A. M. S.)

● Ce se mai fură în România: săptămîna trecută s-a furat o parcare întreagă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, din spaţiul de refugiu aflat pe DN 76, între localităţile Brad şi Groşi, din judeţul Hunedoara, au dispărut băncile, masa, coşurile de gunoi şi alte elemente din fier forjat. A rămas, probabil, asfaltul. Asta, în caz că exista aşa ceva. (M. M.)

● Un medic veterinar, vorbind cu mine la telefon: „Mă duc la un lup din Pipera, să-i tai unghiile, după care vin la dumneavoastră“. (M. P.)

● Primarul din Ikoma (Japonia) a interzis angajaților care fumează să folosească liftul 45 de minute după ce au stins țigara. Căci, susține el, aerul expirat de aceștia poate cauza „fumatul pasiv“ pentru cei din jur. Fantazez, sadic, să-l plimb, măcar o dată, pe primarul ăsta cu liftul din blocul meu. (S. G.

EHEI
(PAR SĂ SPUNĂ
MAI MULTE PERSOANE),
CINSTIREA SE FACE
LA BAZA STÎLPILOR 

● Cîteodată, lipsa diacriticelor poate sugera nostalgie sau regrete. Ca în acest anunț, afișat pe geamul unui local din Berceni: „Organizam evenimente“. Ehei (par să spună autorii anunțului), ce evenimente organizam noi cîndva, ce chiolhanuri, ce petreceri… Acum, din păcate, vremurile s-au schimbat și nu mai organizăm nimic. (D. S.)

● Cercetătorii chinezi au creat un device capabil să detecteze cu acurateţe, într-un grup de mai multe persoane, originea unei băşini eliberate cu discreţie. Anul trecut, cercetătorii britanici descoperiseră că inhalarea unor mici cantităţi de gaze prezente în băşina umană poate contribui la o protecţie mai bună împotriva cancerului. Prin urmare, iată şi utilitatea device-ului chinezesc: te ajută să afli în preajma cui eşti mai protejat de cancer. (M. C.)

● Un anunţ: „Cinstirea moaștelor se face prin sărutarea lor“ (în Catedrala Patriarhală). (M. C.)

● Căţeii au voie să facă pipi la baza stîlpilor, a decis un judecător, după ce consiliul oraşului Richmond, Marea Britanie, a încercat să interzică acest lucru. Cîinele de pază al democraţiei trebuie să fie tare mulţumit. (C. Ş.)

Foto: Cristina Ştefan, Şerban Georgescu

Mai multe