Cu ochii-n 3,14

7 martie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ O STICLĂ CONȚINE VOALURI
ȘI DANTELE, ATUNCI
ÎN TOATE CELE PATRU COLȚURI
ALE ROMÂNIEI VA BATE NIȚEL VÎNTUL 

● Japonezul: „Dacă cineva o poate face, atunci pot și eu să o fac. Dacă nimeni nu o poate face, de ce n-aș putea eu?“ Românul: „Dacă cineva o poate face, atunci de ce să o facă el? Dacă nimeni nu o poate face, atunci de ce să o fac eu?“ Am citat dintr-un viral ajuns la mine prin WhatsApp. (S. V.)

● A apărut Coca-Cola diet fără zahăr, fără calorii și fără cafeină. Pe scara progresului ar trebui să urmeze o Coca-Cola fără toate cele enumerate și, în plus (adică în minus), fără bule. Pentru ca, într-un final al evoluției, să poți cumpăra o sticlă sclipitor de goală. Aaaaah! (M. M.)

● Raportul de înfierare al DNA semnat de ministrul Justiţiei conţine pe fiecare pagină, din cele 35 cîte are în total, o medie de peste zece greşeli morfologice şi ortografice (virgule între subiect şi predicat, dezacorduri de gen, termeni improprii, sintaxă sucită, lipsă de sens etc.). Prof. univ. dr. Tudorel Toader a fost, vreme de 12 ani, decanul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. PSD, acest magnet al prostiei naţionale cu patalama! (M. C.)

● Într-o seară aproape suprarealistă de Dragobete, după ce am ieșit dintr-un beci plin cu poeți, era să dea peste mine o mașină pe care scria Ursitoarele VIP. Le am văzut pe cele trei ca prin vis – sclipici, coronițe pe cap, voaluri și dantele. Doar că mașina nu găsea „locația“ evenimentului și se tot fîțîia în sus și-n jos pe străduță. M-am întrebat: cum or putea fetele astea să ghicească viitorul din moment ce nu nimeresc nici măcar locul unde trebuie să ajungă? (A. P.)

● Mihail Kogălniceanu, în discursul rostit la Academia Română pe 13 aprilie 1891: „Pe uliţele Iaşiului am văzut fiinţe omeneşti purtînd lanţuri la mîini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte şi legate prin colane împrejurul gîtului. Bătăi crude, osîndiri la foame şi la fum, închidere în închisori particulare, aruncaţi goi în zăpadă sau în rîuri îngheţate, iată soarta nenorociţilor de ţigani! Apoi dispreţul pentru sfinţenia şi legăturile de familie. Femeia luată de lîngă bărbat, fata răpită de la părinţi, copiii rupţi de la sînul născătorilor lor şi răzleţiţi, despărţiţi unii de alţii, şi vînduţi ca vitele în toate cele patru colţuri ale României. Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite fiinţe; era un spectacol grozav, strigător la cer. De aceea, povăţuiţi de spiritul secolului, de legile omeniei, un număr de boieri bătrîni şi tineri au întreprins de a spăla patria lor de ruşinea sclaviei.“ Care ruşine a sclaviei s-a transformat în timp în ruşinea rasismului faţă de romi. (M. C.)

● Dacă atunci cînd ninge și bate puțintel vîntul se închid școlile bucureștene o săptămînă întreagă, atunci la vară, pe caniculă, ce vom face? Anulăm bacalaureatul? (C. Ș.


– Foto: Iaromira Popovici

E ÎNTR-ADEVĂR MINUNAT
SĂ TE GÎNDEȘTI CĂ PÎNĂ MÎINE
CHIAR VA VENI
SEMNIFICAȚIA FRUMOASĂ

● O școală din Texas (Mary Moore, Arlington) a ales „Fericirea“ ca temă anuală. Așa că părinții s-au apucat să scrie mesaje motivaționale pe pereții toaletelor. Cred că e într-adevăr motivațional să citești la budă „Dacă vrei, poți“ sau „A crezut că e în stare și a reușit“. (S. G.)

● Prezentatoarea unui matinal radio din St. Louis a născut prin cezariană, în direct, la propria emisiune. Femeia a declarat că a fost minunat să-şi împărtăşească cea mai frumoasă zi din viaţă cu toţi ascultătorii. În plus – ca dovadă că nu mai sîntem niciodată singuri – copilul va fi botezat Jamison, nume selectat de ascultători în urma unui concurs organizat în ianuarie. (C. Ş.)

● E tîrziu și magazinul mai are puțin și se închide. Dar nimeni nu se grăbește, iar cînd vînzătoarea te întreabă: „Cîte fire de cremvurști să fie?“ te gîndești că în curînd chiar va veni primăvara. (A. M. S.)

● Aceşti Jedi ai concordanţei temporale: Liviu Pop, ministrul Educaţiei („Îmi cer anticipat scuze pentru greșelile pe care le-am făcut“) şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei („Pînă mîine trebuia să-mi trimiteți raportul și nu l-am primit nici pînă acum“). (M. C.)

● Primul mărțișor pe care l-am primit anul ăsta a fost o pisică simpatică și albastră cu un schelet de pește alături. Încă mai am întrebări în ce privește semnificația lui. (I. P.)

● Mărțișor: „Derdeluuuușșș! Parcul Tineretului. Îți zic primăvară frumoasă. Să ne vedem cu bine săptămîna viitoare.“ Săru’ mîna, d-nă primăriță, D-zeu să vă dea sănătate! SMS de 1 martie, semnat Ilie, 10 ani. Subscriem. (R. M.

ÎN CURÎND VA CREȘTE
DE-A DREPTUL TULBURĂTOR
DOMENIUL INTEGRĂRII ESENȚEI

● În curînd, Luna va avea propria reţea de telefonie mobilă, ca parte a unui program finanţat privat care vizează misiuni de aselenizare. Sper să fie cu minute nelimitate, pentru îndrăgostiţii lunatici. (C. Ş.)

● Doamna prim-ministru: „Pot să vă spun că pensia minimă va creşte de la 5200 la 6400 de lei, la 1 iulie, anul acesta“. Nu știe cît e pensia minimă sau nu știe aritmetică? Sau poate o fi vorba de maximizarea minimului. (D. C.)

● Am observat o curioasă mutație stilistic-afectivă în comportamentul verbal al slujbașului român. Că-i bancă, poștă, butic sau spital, la regulamentarul „Mulțumesc!“ mi se răspunde, mai nou, nu „Cu plăcere!“, nici „Pentru nimic!“ sau „Să crești mare!“, ci, tandru și oblăduitor, „Cu drag!“. Ceea ce mi se pare, mai ales cînd vine din partea personalului feminin, de-a dreptul tulburător. (M. P.)

● Centrul de Cercetare şi Documentare în Domeniul Integrării Imigranţilor (CDCDI) a făcut public faptul că în perioada 2007-2017 au plecat din ţară 3,4 milioane de români, adică aproximativ 17% din populaţie, ceea ce situează România pe locul doi mondial la emigraţie după Siria, ţară angajată într-un război civil. De fapt, asta a şi pornit guvernarea PSD: un război civil împotriva românilor oneşti, muncitori şi educaţi. (M. C.)

● Într-o reclamă la „Noul Cappy Pulpy“, o cugetare de marketing ce se apropie (prin cuprinderea esenței într-un enunț memorabil) de zicerile filozofilor presocratici: „Binele are gust bun“. (D. S.)

Foto sus: Matei Pleşu

Mai multe