Cu ochii-n 3,14

27 februarie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

NU DEMULT,
CLIENȚI DIN TOATĂ LUMEA
(UNII MAI TRANSPARENȚI DECÎT ALȚII) AU INIȚIAT ȘI CONDUS
MIȘCAREA DE ÎNGRIJORARE
PRIN METODE NATURALE 

● Fapt divers: nu demult, mergînd pe bulevardul Magheru, am găsit pe jos o monedă de 50 de baisa din Sultanatul Oman (baisa este o subdiviziune a rialului omanez, un rial fiind cam 2,60 dolari). Ce să zic, ar putea fi începutul unei frumoase bogății. (D. S.)

● Un francez, Thierry Millet, repară umbrele. Aproximativ 9000 pe an. Are clienți din toată lumea și crede că, dacă toți am face un mic efort, am salva planeta. Pentru că anual, în lume, sînt aruncate cam 500 de milioane de umbrele. Din metalul lor s-ar putea construi, zic specialiștii, zece Turnuri Eiffel. Așa că nu doar clima e o problemă globală, ci și umbrela. (D. C.)

● Intelectualii de stînga vs. cei de dreapta: unii putinişti, alţii trumpişti; unii pro-corupţie, alţii pro-religie; unii citînd impostori, alţii sfinţii părinţi; unii cu ura de clasă, alţii homofobi şi rasişti; unii au şepci proletare, alţii cuşme dacice. Unii mai ridicoli decît alții. (M. C.)

● Noul sediu central al companiei Apple este o minune a arhitecturii: clădirea circulară este acoperită de panouri imense de sticlă curbată. În interior, încăperile sînt despărțite tot de pereți transparenți, din sticlă securizată. Efectul de transparență este uluitor: clădirea, care se întinde pe o suprafață gigantică, devine aproape invizibilă, se pierde în peisaj. Partea proastă e că panourile sînt invizibile și pentru unii angajați, care se lovesc de ele. Mai bine ar fi inventat niște pereți virtuali. Ăia chiar nu fac victime. (M. M.)

● 500 de ani. O jumătate de mileniu. Atît a durat sclavia ţiganilor în Moldova şi în Ţara Românească. Codul Penal din 1818 din Ţara Românească spunea că „toţi ţiganii sînt născuţi robi, iar cei fără stăpîn devin proprietatea statului“, moşiile boiereşti şi mănăstirile ortodoxe au fost marile deţinătoare de sclavi ţigani. Tinerii intelectuali paşoptişti educaţi în Occident (tefeleii secolului al XIX-lea) au fost cei care au iniţiat şi condus mişcarea de dezrobire a ţiganilor, abolirea sclaviei avînd loc în anul 1855 în Moldova şi un an mai tîrziu în Ţara Românească (în Transilvania, ca parte atunci din Imperiul Austro-Ungar, acest lucru se întîmplase încă din 1786). Aşadar, 500 de ani de sclavie şi doar 162 de libertate (aproape cinci generaţii) în care nu i-a despăgubit nimeni. Asta ca să nu uităm ce le datorăm romilor. (M. C.)

● La prima întîlnire pe care noul prim-ministru român a avut-o cu ambasadorul american la București, șefa Guvernului nostru a avut două mesaje tari de transmis, conform propriului serviciu de presă. Primul a fost un mesaj de îngrijorare: evoluția indicelui Dow Jones la bursa din New York o neliniștește pe dna Dăncilă. Al doilea a fost un mesaj de solidaritate: prim-ministrul român susține politica de personal a președintelui Trump, care a obținut demisia unui consilier al său cînd s-a aflat că se comportase brutal cu soția cu ani în urmă. Pulsul Wall Street-ului și fermitate fără fisură în privința violenței domestice – chestii mari! Ambasadorul american, conform propriului serviciu de presă, era îngrijorat de starea Justiției și de instabilitatea fiscală din România, lucruri despre care ar fi vrut să discute – adică nimicuri. Pe bune, sînt singurul care are senzația că trăim într-un banc? (S. V.)

● La patiseria din stația de metrou Pipera, un oximoron simpatic: printre ștrudele, pateuri și merdenele, poți găsi și cartea Vindecarea bolilor incurabile prin metode naturale. Cu îndemnul: „Cititul este delicios“. (S. G.

DAR AMĂNUNTUL ȘI MAI INTERESANT ESTE CĂ O CĂLĂTORIE
ÎN JURUL LUMII CONTINUĂ
SĂ SE PRELUNGEASCĂ SEARA… 

● Printre cele mai spumoase știri din ultima vreme pare a se înscrie aceea potrivit căreia, la Olimpiada de Iarnă din Coreea de Sud, sportivul rus Alexandr Krușelnițki a fost prins la un control antidoping. Rușii, cum se știe, n-au concurat în Coreea de Sud sub steagul țării lor, pentru că au fost prinși dopîndu-se sistematic la precedenta Olimpiadă de la Soci. Alexandr Krușelnițki a concurat deci individual, sub steagul olimpic. Indiferent de culorile steagului, pare-se că în cazul lui, cel puțin, năravul nu s-a schimbat. Dar amănuntul și mai interesant este că sportul la care a concurat împricinatul se numește curling. Carevasăzică, rușii se dopează și pentru chestia asta? Asta poate explica multe lucruri care se întîmplă în țara lor. (A. M.)

● Un cuplu din Florida şi-a vîndut toate bunurile, a renunţat la slujbe şi a achiziţionat, în schimb, o barcă cu pînze cu care a plecat într-o călătorie în jurul lumii. A doua zi, nava s-a scufundat. Ce să-i faci, viaţa ne joacă, uneori, farse crude. (C. Ş.)

● Un nou studiu susține că celulele umane continuă să funcționeze, cîteva zile, chiar și după ce o persoană a decedat. Oamenii de știință speră să poată folosi această descoperire pentru a ajuta medicina legală. Viitorul Sherlock Holmes va trebui să aibă de acum și noțiuni de genetică. (A. M. S.)

● Președintele Franței, Emmanuel Macron, și ministrul Culturii, Françoise Nyssen, au propus ca orarul bibliotecilor să se prelungească seara și să fie deschise și duminica. Motivul: „să se reducă decalajele culturale și sociale“. Povestea asta e dincolo de stînga și de dreapta, pare pur și simplu de pe altă planetă. (A. M. S.

…DE CÎND CU VALUL DE ASIGURĂRI CĂ NIMENI NU POATE FI LINIȘTIT
PE O INSULĂ

● „Niște penali“ nu e o sintagmă. E un substantiv (de curînd învestit cu această calitate, altminteri un adjectiv nevoiaș), precedat de articol nehotărît. Zic „de curînd“, de cînd cu valul de infractori/inculpați judecați sau trimiși în judecată conform Codului Penal (iată-l, aici, ca adjectiv în postura corectă). La tăvălugul în exercițiu, nici biata limbă română nu mai face față, de unde noi abordări, valorificări în context similar. „Penal“ cîștigă teren, se substantivizează pe zi ce trece. Pe cînd, „penalii noștri, mai penali decît ai lor…“?! Halal!! (R. M.)

● D’ale politicii americane. În campania prezidențială din 2016, Donald Trump striga pe toate drumurile că alegerile vor fi fraudate pentru a fi cîștigate de Hillary Clinton, amenințînd că nu va recunoaște rezultatul alegerilor dacă va pierde. Clinton și Obama dădeau asigurări că nimeni, niciodată nu poate frauda prezidențialele americane. Clinton a pierdut, Trump a cîștigat. De atunci încoace, democrații, cu Hillary Clinton în frunte, depun un uriaș efort instituțional și mediatic pentru a dovedi că alegerile au fost viciate, iar Trump ne asigură că nimeni, niciodată nu poate frauda alegerile americane. Zici că-s de-ai noștri… (S. V.)

● Mi-au plăcut, în numărul trecut al revistei, sintagmele „specificul cutremurelor vrîncene“ și „acțiunea seismică vrînceană“. De parcă și cutremurele, aceste fenomene fatale, ar fi, ca în Miorița: „Unu-i moldovean / Unu-i ungurean / Şi unu-i vrîncean“. (M. P.)

● În Massachussets, un hoţ a fost supranumit „tîlharul-epitaf“ după ce, urmărind rubrica de decese din ziar, a spart mai multe case ale văduvelor plecate la slujba de înmormîntare. Nu mai poţi nici să mori liniştit! (C. Ş.)

● O altfel de graţiere: după ce o vacă a evadat pe drumul înspre abator, înotînd şi refugiindu-se pe o insulă, politicianul polonez Pawel Kukiz a inițiat o petiţie pentru ca, odată recuperat, animalul să nu mai fie sacrificat. (C. Ş.)

Foto: S. Giurgeanu

Mai multe