Cu ochii-n 3,14

13 februarie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎNTRE PLURALUL DE LA „PERSOANĂ“
ȘI CEL DE LA „METAFORĂ“
NU EXISTĂ ȘI NU VOR EXISTA
NICIODATĂ ALTE ORGANISME

● Un străin care învață româna mă întreabă cum poate distinge între pluralul nearticulat de la „copil“ și cel de la „copie“. I-am explicat diferența de pronunție dintre copíi (progenituri) și cópii (reproduceri). Pe de altă parte, copiii sînt, oarecum, niște copii mai mult sau mai puțin fidele ale părinților și, în orice caz, rezultatul unei reproduceri. (M. P.)

● „Ce se întîmplă pe Franța?“, își întreabă un șofer de TIR colegii, pe un forum. Altul are o altă dilemă: „Salut, colegi! Vreau să fac un test referitor la faptul cum ați accepta un coleg la echipaj. Eu am lucrat și în 2… dar și singur. După părerea mea, singura persoană cu care aș mai face echipaj ar fi nevastă-mea, dar și ei cred că i-aș da 2 picioare în cur după 2 luni (nu am avut probleme cît timp am lucrat în 2, dar m-am obișnuit singur). Acum depinde și cît de pretențioși sînteți, ce tabieturi aveți ș.a.m.d. Bineînțeles sînt și avantaje la munca în 2, dar cu siguranță și multe dezavantaje. Voi ce ziceți? Drumuri bune la toți!“ Noi zicem că e o bună metaforă pentru viață, în general. (A. M. S.

● Întru corecta cinstire cinematografică a „purităţii creștine a substanței tradiționale milenare a românilor“, la cinematograful Muzeului Ţăranului Român ar trebui să ruleze nu filme cu homosexuali (căci, se ştie, nu au existat, nu există şi nu vor exista niciodată homosexuali la sate), ci filme artistice în care femeia e snopită în bătaie înainte şi după ce vine de pe ogor, precum şi documentare despre sclavagismul practicat de Biserica Ortodoxă acum nişte secole, laolaltă cu discriminarea ţiganilor şi a copiilor din flori, şi, mai ales, despre alcoolismul şi sifilisul la sate. (M. C.)

● Dată la rîndul său în judecată anul trecut, Chevron a intentat proces companiei petroliere de stat a Norvegiei, Statoil, pentru cauzarea schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, cei de la Chevron sigur nu sînt de vină, dar, în caz că judecătorii nu sînt de acord, atunci să plătească şi norvegienii, nu doar ei, americanii. (C. Ş.)

● Primăria din Berlin are 207 angajați (la 3,46 milioane de locuitori și 17 sectoare). Primăria din Viena are trei societăți municipale (la 2,26 milioane de locuitori). Primăria din Madrid are șapte societăți municipale (la 3,16 milioane de locuitori). Un fleac, i-am ciuruit: primăria Bucureștiului are 19 societăți municipale, 41 de organisme prestatoare de servicii publice și două regii autonome (la 1,88 milioane de locuitori). Și peste 800 de angajați. Cărora, desigur, le-au crescut salariile. În rest, salariile nu scad, ci „se reașază“. (D. C.

O PROSTIE POATE FUNCȚIONA
(PÎNĂ LA SATURAȚIE)
ȘI LA CAPĂTUL PĂMÎNTULUI?

● Tesla şi SpaceX au lansat săptămîna trecută un vehicul spaţial decapotabil numit Roadster cu un manechin la bord numit Starman, cu misiunea de a orbita planeta Marte înainte de a „rula“ la infinit pe centura de asteroizi a sistemului nostru solar, purtînd muzica lui David Bowie la bordul pe care au fost gravate aceste cuvinte: „Făcut pe Pămînt de oameni“. „Este cumva o prostie („silly“) şi e amuzantă, dar prostiile şi lucrurile amuzante sînt importante“, a declarat Elon Musk, cel mai vizionar dintre pămînteni. (M. C.)

● Mă întreb (și vă întreb): claxonul de pe Tesla Roadster poate funcționa și în spațiu? Ce face Starman ăla cînd s-o plictisi de atîta singurătate? (M. M.)

● Orice s-ar spune, tot înainte era mai bine… măcar nu le vedeam color. Cum pe cine/ce? (Pe) ele/le… Adică frizurile, coafurile, pardesiele, de exemplu… vă imaginați ce-ar fi însemnat s-o vedem blondă/roșcovană pe coana Leana, sau pe Suzănica, sau pe Helena Vințe alias Constanța Crăciun ș.a. din aceeași plămadă…?! Așa, albe-negre era mult mai bine. Ne au scutit retina de bombardament cromatic anihilant. E adevărat că, spre sfîrșitul epocii, s-au mai colorat și ele, dar de-acum nu mai conta că nu ne mai uitam la TV. Și nici iile nu erau color… de fapt, ce-am văzut la Școala de politică teleormăneană nu sînt ii, să ne fie clar, sînt bluze stilizate… marca kitsch UCECOM, vi le mai amintiți?! Zăceau spînzurate în toate artizanatele de odinioară. Iar mai nou, ni le-a spînzurat Firea deasupra capului în sfîntă zi de Crăciun. La mijloc o fi vreun SRL teleomănean, mai știi?!… Nu, iile nu sînt așa, nu sînt agresive în culoare; din contra, culorile curg blînd dintr-una în alta, fără salturi, fără aglomerări pînă la saturație, fără tricolor exasperant în vîrf de ac. Tricolorul în portul național e o prezență discretă, un semn, o vinietă simbolic aruncată în structura întregului. Iar iile adevărate… păi, era un adevărat război de ambiție și har între țărănci, care-și etalau ia nouă de Paști, să nu aibă vreo alta din sat ie cu model la fel. E adevărat însă că gridanele nu mergeau în rochie de dantelă neagră pe uliță, ziua-n amiaza mare (de fapt, nicicînd) și nici nu purtau gablonțuri tricolore. În jurul gîtului, urmînd molcom linia iei, aveau, aproape invizibil, un șirag de perluțe. De cultură… (R. M.)

● În pensiunea semipărăsită de pe lîngă Cîmpulung Muscel în care am stat pentru o zi, aproape nimic nu funcționa. În schimb, scările care duceau la sala de mese erau formidabil luminate în noapte: chiar păreau o Stairway to Heaven – mai ales că, la capătul lor, era de-a dreptul un cer spuzit de stele. (I. P.)

● Pe unul dintre rafturile farmaciei Catena scrie „Ai încredere în ochii verzi ai Naturii“. Asta în caz că nu aveaţi deja încredere în ochii albaştri ai Apei, în cei căprui ai Pămîntului sau în aceia negri ai Universului. (C. Ş.

ACUM 250 DE MILIOANE DE ANI
A APĂRUT ÎN ZONĂ
UN LANȚ DE ATITUDINI

● Mesaj pe WhatsApp de la colega mea de bancă din liceu, Roxana: „Mi-am luat sare de Himalaya pe care scrie că s-a format acum 250 de milioane de ani, dar expiră în august. Dacă nici ăsta nu e ghinion…“ N-am răspuns imediat pentru că am rîs vreo 15 minute. Dar nici mai tîrziu, pentru că nu am putut formula o replică la înălțimea mesajului. (S. V.)

● A apărut coliva instant. Producătoare este o firmă turcească. Să înțeleg că dacă noi le-am făcut shaorma-cu-de-toate, ei ne fac colivă instant? (S. G.)

● Pentru că nu avea suficienţi bani pentru plata bagajului de mînă, o femeie din Siberia şi-a îngropat geamantanul în pădurea din apropierea aeroportului, în zăpadă, la -40 de grade Celsius. A doua zi, un prieten venit să recupereze bagajul „a speriat urşii şi şoferii de taxi care făceau pipi“ în zonă, notează The Moscow Times. (C. Ş.)

● De reținut: într-o reclamă TV, un lanț de supermarket-uri anunță reduceri importante la cîrnați și la cărți. (D. S.)

● Un activist LGBT (nu dau nume) era invitat la o emisiune a unui post de radio (nu dau nume) să vorbească despre problemele specifice comunității. La un moment dat, realizatoarea emisiunii l-a întrebat dacă el personal a avut vreodată probleme din cauza vreunor atitudini homofobe. Răspunsul lui a fost următorul: „Drept să vă spun, în cercul în care mă învîrt eu, adică în bula mea, nu m-am confruntat niciodată cu homofobia“. (A. M.)

Foto: M. Chivu 

Mai multe